Viktor Frankl en het gevoel van verantwoordelijkheid

Viktor Frankl realiseerde zich tijdens zijn verblijf in de Verenigde Staten dat de samenleving het ware concept van vrijheid verkeerd voorstelde. Ieder vrij mens moet eerst verantwoordelijkheidsgevoel verwerven en de grenzen van anderen respecteren.
Viktor Frankl en het gevoel van verantwoordelijkheid
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 01 januari, 2024

Verantwoordelijkheidsgevoel is de essentie van beschaving en respect voor jezelf en anderen. Viktor Frankl, de bekende Oostenrijkse psychiater en filosoof, waarschuwde de wereld hiervoor in de jaren tachtig. Hij zei dat we falen in deze belangrijke sociale competentie. Zo vergeten we dat verantwoordelijk zijn betekent dat we de basisregels van betrokkenheid begrijpen en toepassen in het dagelijks leven.

Winston Churchill zei dat verantwoordelijkheid de prijs van grootheid is. Het is waar dat elke positie, vooral een prominente, wijsheid en een verfijnde morele persoonlijke verantwoordelijkheid vereist. Deze dimensie gaat echter veel verder en is op zijn beurt weer gerelateerd aan het begrip vrijheid.

Viktor Frankl had de gelegenheid om na te denken tijdens zijn verblijf in de Verenigde Staten. Daar werkte hij als docent, schrijver en leraar aan Harvard en Stanford University. Bovendien was hij kritisch over de waarden van de Amerikaanse samenleving en andere in de wereld.

Het viel hem vooral op dat velen geloven dat vrij zijn een vrijbrief is om te doen en laten wat je wilt. Frankl begreep dus dat we het begrip vrijheid niet echt begrijpen. We zien over het hoofd dat het altijd gepaard gaat met een gevoel van verantwoordelijkheid. Het één kan dus niet bestaan zonder het ander.

“Fundamenteel gezien kan ieder mens dus, zelfs onder zulke omstandigheden, beslissen wat er van hem wordt – geestelijk en spiritueel. Zelfs in een concentratiekamp kan hij zijn menselijke waardigheid behouden.”

-Viktor Frankl-

Viktor Frankl

Het verantwoordelijkheidsgevoel in de moderne samenleving

Niet begrijpen dat vrijheid gepaard gaat met grenzen, principes en verantwoordelijkheden is in feite een inbreuk op de rechten van anderen. Hoewel de meeste mensen dit begrijpen, individueel of collectief, blijft de maatschappij deze grens omzeilen. Zelfs tot het punt dat ze anderen op onvermoede manieren schade berokkenen.

Bijvoorbeeld, hoewel vrijheid van meningsuiting een fundamenteel mensenrecht is, zou je je woorden niet moeten gebruiken om anderen schade toe te brengen. Iedereen is vrij om zijn eigen lot te kiezen en de realiteit te creëren die hij wil met zijn inspanning, creativiteit en energie.

Dat betekent echter niet dat het oké is om anderen te saboteren om een doel te bereiken. Op dezelfde manier heeft een land of natie niet het recht om anderen te onderwerpen om voordelen te verkrijgen, hoe machtig het ook is.

Het statuut van verantwoordelijkheid

De kwestie van het misverstaan van vrijheid heeft Viktor Frankl lang beziggehouden, wat duidelijk naar voren komt in werken als Gevangenen van onze gedachten: Viktor Frankl’s Principles for Discovering Meaning in Life and Work van psychologe Elaine Dundon.

Hij was zo bezorgd toen hij zag waar de Amerikaanse samenleving in de jaren tachtig en negentig naar toe ging, dat hij iets voorstelde dat even opvallend als suggestief was.

Hij stelde voor dat, aangezien het Vrijheidsbeeld aan de oostkust van New York staat, de westkust er ook een nodig had. De twist is dat dit een gevoel van verantwoordelijkheid zou vertegenwoordigen. Het project is sindsdien in volle gang en het verwachte jaar van voltooiing is 2023.

Verantwoordelijkheidsgevoel vereist bewustzijn

Verantwoordelijkheidsgevoel impliceert vooral gezond verstand, eerlijkheid en sociale betrokkenheid. Gemiddeld genomen is het echter gebruikelijk om een overmaat aan individualisme en zelfs narcisme in te boezemen als het gaat om het opvoeden in deze waarde.

De meesten hebben bijvoorbeeld geleerd verantwoordelijk te zijn voor hun eigen dingen, schadelijk en zelfdestructief gedrag te vermijden en het belang van het respecteren van anderen.

Geen van deze ideeën is echter echt in overeenstemming met het ware verantwoordelijkheidsgevoel. Verantwoordelijk zijn is namelijk meer dan alleen anderen respecteren. Het houdt ook in dat je hun welzijn bevordert en duidelijke principes hebt.

Wat betekent verantwoordelijkheidsgevoel eigenlijk?

  • Verantwoordelijkheidsgevoel betekent niet dat je altijd juist handelt. Het gaat over een innerlijke behoefte om altijd het juiste te doen zonder een beloning of een schouderklopje te verwachten.
  • Het is ook een duidelijk en standvastig standpunt hebben ten opzichte van de dingen die gebeuren in je omgeving en de wereld zelf.
  • Het betekent ook bezorgd zijn over hoe je acties anderen beïnvloeden.
  • Het betekent veranderingen teweegbrengen (hoe klein ook) die de realiteit waarin je leeft verbeteren.
  • Het is bereid zijn om risico’s te nemen voor bepaalde doelen en eventuele fouten die je maakt op de koop toe te nemen.
  • Op zijn beurt gaat het erom dat je anderen niet de schuld geeft van de negatieve dingen die jou kunnen overkomen. Je bent verantwoordelijk voor jezelf, dus leg je frustraties niet op de schouders van anderen.
  • Het betekent eerlijk, nederig, meelevend en dankbaar zijn en geloven dat er gerechtigheid is.
Een lichtgevend hart

Houd tot slot deze dimensies in gedachten. Geen enkele waarde wordt in de moderne samenleving zo gekoesterd als vrij zijn en meester zijn over je lot, je stem en je vermogen om te kiezen.

Pas een gepast verantwoordelijkheidsgevoel toe op elke stap die je zet. De hele wereld zal ervan profiteren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


    • Pattakos, A., and Dundon, E. (2017). Prisoners of Our Thoughts: Viktor Frankl’s Principles for Discovering Meaning in Life and Work, 3rd. edition. Oakland: Berrett-Koehler Publishers.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.