Vijftien dingen die gebeuren wanneer je veertig wordt

Vijftien dingen die gebeuren wanneer je veertig wordt

Laatste update: 06 november, 2016

Wanneer je veertig wordt, begin je over een hoop dingen op een nieuwe manier na te denken en jezelf van alles af te vragen. Heb ik het leven geleid dat ik wilde? Ben ik gelukkig? Heb ik mijn dromen verwezenlijkt? En misschien zorgen de antwoorden op deze vragen er wel voor dat je in een midlifecrisis terechtkomt. Veertig is een leeftijd om te reflecteren, om te veranderen als dat nodig is, om erachter te komen of je de persoon bent die je wilt zijn.

Veertig worden hoeft helemaal geen crisis te zijn. Het kan ook een tijd zijn om wijzer te worden, om te genieten en elke seconde van je leven werkelijk te ervaren, om je er bewust van te worden dat elk moment een onvervangbare schat is en om jezelf eraan te herinneren dat je maar één keer leeft. Veertig worden gaat gepaard met veel verschillende gezichten. Wanneer je deze leeftijd bereikt, kunnen er buitengewone dingen gebeuren.

Je krijgt meer zelfvertrouwen

Wanneer je veertig wordt, dan weet je waarschijnlijk al wat je tekortkomingen en deugden zijn. Je hebt jezelf al geaccepteerd en je hebt al geleerd om jezelf te waarderen. Je hebt geleerd om van jezelf te houden, op momenten dat je fouten maakt en wanneer je je eigen gelijk bewijst, wanneer je huilt en wanneer je lacht. Je bent zeker van jezelf en je weet dat anderen dit kunnen zien, waardoor je het gevoel hebt alsof je in harmonie bent met de wereld.

“Het leven trekt samen en zet zich uit, in directe verhouding tot onze eigen dapperheid.”

-Anaїs Nin-

Hartballon

Je neemt afstand van giftige mensen

Je weet al hoe je mensen kunt herkennen die jou pijn zullen doen, die jou van je energie beroven, waarnaast je je niet goed voelt. Je doet geen moeite om anderen te veranderen; je accepteert ze gewoon en houdt de mensen die op een positieve manier bijdragen aan jouw leven aan je zijde.

Je accepteert je eigen lichaam

Je bent mooi, je tekortkomingen zijn aantrekkelijk en je onzekerheden zijn in de loop der jaren verdwenen. We hebben namelijk allemaal minder goede eigenschappen en ook deze eigenschappen zijn een deel van wie we zijn. Degene die van jou houdt en jou waardeert, zal van jou houden en jou waarderen precies zoals je bent en zal jou niet proberen te veranderen. Je bent je hier bewust van en je hebt vrede met je eigen lichaam en ziel.

Je vraagt je af of je leven is zoals je wilt dat het is

Wanneer je veertig wordt, kijk je terug op je leven en denk je na of je het leven hebt gehad dat je altijd wilde hebben. Je weet dat als dit niet zo is, het nu tijd is om al die veranderingen te maken die nodig zijn om je dromen te vervullen. Nu weet je dat verandering mogelijk is en dat je kunt vechten voor wat je wilt.

Je hecht niet meer zoveel waarde aan wat anderen denken

Wat anderen zeggen en doen heeft geen invloed meer op je. Je hebt namelijk geleerd om jezelf en je eigen meningen te waarderen. De kritiek van anderen geeft geen richting meer aan jouw leven. In plaats daarvan geven juist jouw eigen waarden en manier van denken richting aan jouw leven.

Je leert mensen die niet van jou houden los te laten

Je weet inmiddels hoe je kunt herkennen of iemand wel of niet van je houdt. Je hebt je gerealiseerd dat de mensen die niet naar jou op zoek gaan niet van jou houden, dat de mensen die jou niet missen niet van jou houden en dat ook de mensen die er niet voor je zijn wanneer je ze echt nodig hebt niet van jou houden. En je weet dat als iemand niet van je houdt, je deze persoon eigenlijk helemaal niet in je leven wilt hebben en dus heb je geleerd om deze mensen los te laten.

“Met de tijd zal je leren wat het subtiele verschil is tussen iemands hand vastpakken en zijn ziel vastketenen.”

-Jorge Luis Borges-

Loslaten

Je ontdekt wie je ware vrienden zijn

Gedurende de veertig jaar van je leven heb je veel verschillende soorten vrienden gehad. Sommige zijn uit je leven verdwenen en anderen maken er nog altijd deel van uit. Sommige ken je pas net en anderen ken je al jaren. En natuurlijk kun je na al die jaren heel goed herkennen wie werkelijk jouw vrienden zijn, de vrienden die jou hebben laten zien dat ze jou in zowel goede als slechte tijden altijd zullen waarderen. De vrienden die altijd aan je zijde zullen blijven en die jou onvoorwaardelijk steunen.

Je schaamt je bijna nergens meer voor

Wanneer je de veertig bereikt, zullen situaties waar je je vroeger misschien belachelijk in zou voelen je nu juist alleen nog maar aan het lachen maken, omdat je geen schaamte meer hebt. Je hecht geen waarde meer aan wat anderen denken, zeggen of doen. Wanneer je iets oneerbiedigs te zeggen hebt, dan zeg je dit gewoon. Als je om jezelf moet lachen, dan lach je.

Je probeert je dromen waar te maken

Je weet welke dromen je nog altijd niet hebt weten te vervullen en je weet dat het alleen een kwestie is van deze dromen nastreven of niet. Wanneer je veertig wordt, probeer je deze dromen dus simpelweg te verwezenlijken. Je maakt een plan van aanpak, voert dit plan uit en beetje bij beetje zie je hoe je dromen werkelijkheid beginnen te worden.

Je zegt wat je denkt

Je hebt geleerd om te zeggen wat je denkt, om dingen niet meer binnen te houden, omdat je weet dat zwijgen er juist voor zal zorgen dat je je slecht zult voelen. Maar je hebt daarnaast ook geleerd om de dingen die je denkt op een beleefde, respectvolle en standvastige manier uit te spreken. Jouw mening is belangrijk en anderen mensen zouden zich hier bewust van moeten zijn.

Je leert het hier en nu te waarderen

Tulpen

Elk moment wordt waargenomen, geroken en gevoeld met je vingertoppen. Je wordt opgewekt van de lach van een kind, de zelfverzekerdheid van een vriend, de omhelzing van je partner. Je waardeert elk moment, omdat je weet dat eigenlijk alleen het hier en nu er toedoet.

“Er bestaan zielen waar mensen een kijkje in willen nemen, alsof ze een raam vol zonlicht zijn.”

-Frederico Garcia Lorca-

Je weet dat voor elk probleem een oplossing bestaat

Als er een manier bestaat om een probleem op te lossen, dan ga je op zoek naar deze oplossing en pas je hem toe. Als er geen oplossing bestaat, dan maak je je er verder geen zorgen meer over, omdat je weet dat er niks is dat je kunt doen. Het woord ‘onmogelijk’ heeft een andere betekenis voor je gekregen, omdat het leven je geleerd heeft dat er maar weinig dingen zijn die werkelijk onmogelijk zijn. Je moet simpelweg een beetje creatief zijn bij het zoeken naar oplossingen voor je problemen.

Je lacht om jezelf

Je bent in staat om te lachen om de dingen die je zegt en de dingen die je denkt, om de belachelijke dingen die je soms doet, om je eigenaardigheden en om de manier waarop je bepaalde dingen ziet. Je ziet er het beste uit wanneer je een glimlach opzet. Lachen is de beste manier om jezelf te accepteren en te genieten van wie je bent.

Je geniet van seks

Seks

De vooroordelen die je voorheen had over seks zijn verdwenen. Je hebt geleerd om te genieten van je seksualiteit, omdat je weet dat het veel meer is dan een bed: het is een blik, een kus, een boodschap, een moment dat een eeuwigheid kan duren. Het is iets waar je ten volle van geniet, vanuit elk aspect.

Je bent je ervan bewust dat dit de beste fase van je leven is

Wanneer je veertig wordt, dan weet je dat je jezelf geweldig voelt. Je houdt van jezelf, je lacht om je tekortkomingen, je maakt je dromen werkelijkheid, seks is geweldig, je kiest zelf wie je wel of niet in je leven wilt hebben en je ziet in dat dit de beste fase van je leven is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.