Vijf voordelen van een meditatievakantie

In dit artikel ontdekken we vijf van de vele voordelen van een meditatievakantie.
Vijf voordelen van een meditatievakantie

Laatste update: 28 januari, 2021

Hoeveel tijd besteed je exclusief aan jezelf? De meeste mensen beantwoorden deze vraag met dat ze vrijwel geen tijd aan zichzelf besteden. Soms spenderen we onze tijd en leven aan dingen die ons meer afleiding dan genot bieden. Daarom is het zo belangrijk om van tijd tot tijd een meditatievakantie te nemen.

Een meditatievakantie bestaat uit het terugtrekken uit je gebruikelijke wereld. Mensen gebruiken deze vakanties om over en aan zichzelf en hun leven te denken. Tijdens zulke periodes denken mensen vaak veel na om zichzelf en hun gevoelens beter te leren kennen.

Idealiter duurt een meditatievakantie ten minste één hele dag. Je hoort deze vakantie in principe ook in je eentje te vieren. Kies daarom ook een plek waarop je je rustig en op je gemak voelt. Hieronder volgen vijf voordelen van zo’n meditatievakantie.

“Je kunt anderen voor de richting binnen je eigen leven vragen… Maar onthoud dat je je dan iemand anders reis maakt en je verdwaald kan raken.”

-Nanette Mathews-

Afzondering ontwortelt allerlei excuses

We besteden veel tijd in het bijzijn van andere mensen. Daarom focussen we op de interacties die we met deze mensen hebben. Zo verzamelen we ook gedachten over anderen – over wat ze ons vertellen, hoe ze ons zien, hoe ze op ons reageren, enzovoorts. In conclusie: we richten ons op het externe.

Tijdens een meditatievakantie zullen deze externe prikkels verdwijnen omdat we afstand tussen onszelf en anderen zetten. We worden alleen gelaten met onszelf. Dat kan een oncomfortabele ervaring zijn voor sommige mensen. Sommigen kunnen zich zelfs verlaten of hopeloos gaan voelen.

Door echter te concentreren op wat we moeten doen, kunnen zo’n gevoelens weggewerkt worden. Beetje bij beetje duiken we onze innerlijke zelf in en geven we onszelf de kans om een nieuw perspectief aan te meten.

Stoel op een meer

Door een stapje terug te nemen, verander je je perspectief

Door onszelf een beetje los te maken van onze dagelijkse routine, veranderen we ons perspectief. Meditatievakanties staan ons toe om het hele beeld te bekijken. Veel van details verdwijnen hiermee, maar het algehele beeld wordt een stuk duidelijker.

In deze omstandigheden hebben we de kans om onszelf te vindenMeditatievakanties staan ons toe om te zien of we zijn waar we willen zijn – of juist het omgekeerde. Ze staan ons ook toe om onze emoties te synchroniseren en in balans te brengen. Op die manier krijgen we het hele beeld te zien op een veel objectievere manier.

Iemand op strand

Ontkoppeling: een geweldig voordeel van een meditatievakantie

Jezelf ontkoppelen betekent dat je tijdelijk een pauze inlast omtrent het gebruik van technologie en je algehele routine. Van tijd tot tijd heeft het brein een pauze nodig; een poosje weg van alle uitwendige prikkels.

Wanneer je jezelf ontkoppelt, geef je het brein de kans om zichzelf langzaamaan weer te herorganiseren. Je faciliteert een toestand van ontspanning en rust.

Dit betekent dat je het langzamer aan moet gaan doen en jezelf de tijd moet geven om je gevoelens, gedachten en emoties te absorberen. Dit zal je uiteindelijk veel rustiger laten voelen en een enorm gevoel van controle geven.

Heractiveer onderdrukte emoties

Net zoals dat er een aantal emoties zijn die minder intens zullen worden tijdens een meditatievakantie, zullen andere subjectieve realiteiten zoals onderdrukte gevoelens en emoties juist naar de oppervlakte komen.

Wanneer je wat tijd aan jezelf besteed, sta je je ware “ik” toe om zichzelf uit te drukken. Daarom kunnen – zonder dat je het zelf doorhebt – herinneringen die je dacht vergeten te hebben opeens weer boven komen drijven. Dat komt doordat je eigen stem niet met andere stemmen hoeft te strijden voor je aandacht tijdens deze vakantie.

Rust tijdens een meditatievakantie

Rust draait niet om inactiviteit of jezelf continu bezig houden met afleidingen. Je geest komt niet echt tot rust als je geen afstand tussen jezelf en je dagelijkse zorgen kunt creëren. Deze zorgen dienen bovendien vervangen te worden met creatieve en/of bevrijdende activiteiten.

Sterker nog, psychologische vermoeidheid heeft vaak nog grotere gevolgen dan lichamelijke vermoeidheid. Daarom lucht echte rust, in plaats van simpele lichamelijke rust, je pas echt emotioneel op.

Vrouw tijdens meditatievakantie

We kunnen dus concluderen dat het echt aan te raden is om een paar dagen per jaar een meditatievakantie te nemen. Meditatie draait volledig om het tot rust komen en het nadenken. Het is een cadeau aan jezelf die laat zien dat we van onszelf houden en om onszelf geven. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.