Vijf tips om niet meer aan je ex te denken

Er is geen enkele manier om te stoppen met denken aan een ex. In feite gaat het meer om jezelf toestaan om de emoties te voelen en opnieuw contact te maken met je heden. In dit artikel geven we je vijf handige tips.
Vijf tips om niet meer aan je ex te denken

Laatste update: 04 oktober, 2021

Heb je het gevoel dat je niet kunt stoppen met aan je ex te denken? Is er echt een manier om het te doen? In werkelijkheid is er geen magische formule. Wat echter wel kan helpen, is om te stoppen met eisen dat je stopt met aan hem of haar te denken.

In plaats daarvan moet je je eigen ritmes respecteren en je tegelijkertijd concentreren op het heden en je leven buiten je ex-partner. Je zit in een nieuwe fase en je moet verder leven. Om deze reden is het belangrijk om door de pijn heen te gaan en beetje bij beetje vooruit te gaan.

Hoe te stoppen met aan je ex te denken

We zijn allemaal verschillend, dus we moeten allemaal onze eigen strategieën vinden om met dit soort situaties om te gaan. Inderdaad, niet iedereen heeft dezelfde hulp nodig om vooruit te komen. Hier zijn echter vijf algemene tips om over na te denken.

Eis niet dat je stopt met denken

Je kunt jezelf niet dwingen om niet meer aan je ex te denken. Gedachten kunnen niet worden gecontroleerd. Je kunt echter leren om ze in de loop van de tijd los te laten en te voorkomen dat je erin vast komt te zitten.

Het lijkt een beetje op de beroemde oefening van de roze olifant. Stel je voor dat iemand tegen je zegt: “Denk niet aan een roze olifant.” Wat is het eerste dat je doet? Denk aan een roze olifant! Aan je ex denken is hetzelfde.

Hoe meer je eist dat je niet aan hem denkt, hoe meer je aan hem denkt. Respecteer daarom je eigen ritmes en begrijp dat een tijdje nadenken over die persoon van wie je hebt gehouden volkomen normaal is.

Treurige vrouw die nadenkt over hoe ze kan stoppen met aan haar ex te denken

Valideer je emoties

Bij rouwprocessen, zoals een verbroken relatie, is het belangrijk om je eigen ritmes te respecteren en de emoties die je voelt te allen tijde te valideren. Dat je aan je ex blijft denken, kan duizend redenen hebben. Misschien ben je nog niet over de breuk heen. Het kan ook zijn dat je huidige situatie niet voldoet, of dat je bang bent voor de toekomst.

Hoe dan ook, wat je voelt is legitiem, het is perfect in orde. Net als bij je gedachten, dwing jezelf niet om snel aan deze emoties te ontsnappen.

Sta jezelf toe het verlangen, de nostalgie, de melancholie te voelen….het is echt niet ongewoon dat ze het even overnemen. In feite, hoe meer je jezelf toestaat deze emoties te voelen, hoe sneller ze zullen verdwijnen en je met rust laten.

Kijk naar je huidige situatie

Als je je meer bewust bent van je verleden (of je toekomst), komt dat over het algemeen omdat je heden niet bevredigend genoeg is. Daarom moet je er eens naar kijken en erachter komen wat je er leuk aan vindt.

Als er niets is, ga dan op zoek naar iets of creëer iets om je leven vervullend te maken. Probeer van je huidige leven iets waardevols te maken, iets dat je aandacht waard is, dat het waard is om te leven

“De toekomst kwelt ons, het verleden houdt ons vast, daarom ontsnapt het heden aan ons.”

Gustave Flaubert

Zoek naar wat je je dromen teruggeeft

Na een relatiebreuk is het altijd heel belangrijk om opnieuw contact te maken met wat je enthousiast maakt. Met je interesses, je hobby’s, je passies… Niet zozeer omdat ze je toelaten om jezelf af te leiden van de pijn die je voelt (hoewel dat ook), maar omdat ze je in staat stellen om naar de toekomst te kijken.

Dit zijn activiteiten waar je je goed bij voelt, die je eraan herinneren dat het leven doorgaat. Het doel hier is om, beetje bij beetje, je humeur te verbeteren en jezelf nieuwe dromen te geven. Dit zal je helpen stoppen met in het verleden te leven en continu aan je ex te denken.

Zeg vaarwel tegen je ex met een ritueel

Afscheid nemen betekent niet per se dat je het fysiek moet doen. Misschien heb je echter al afscheid genomen, maar heb je nog steeds het gevoel dat je de bladzijde nog niet hebt omgeslagen. Als dit het geval is, neem dan op je eigen manier afscheid. Je moet de cirkel rondmaken.

Dat kan met een afscheidsritueel. Het maakt niet uit of er weken of maanden zijn verstreken sinds de breuk. Als je voelt dat je het nodig hebt, wees dan lief voor jezelf en doe het.

Met rituelen kun je in feite symbolisch een einde maken aan iets. Je kunt het doen zoals je wilt. Je kunt bijvoorbeeld een brief schrijven over hoe je je voelt en deze vervolgens verbranden, verscheuren of zelfs bewaren.

Verscheur hun foto’s of bewaar ze in een speciale doos. Luister naar een nummer dat jullie allebei leuk vonden. Het idee is om een kleine symbolische handeling uit te voeren waarmee je kunt uiten wat je in jezelf draagt, er afscheid van neemt en vooral loslaat.

Vraag om professionele hulp

Psychotherapie is een zeer waardevol hulpmiddel als het gaat om het aanbieden van strategieën die je kunnen helpen je welzijn terug te krijgen. Daarom, als je merkt dat je vastzit en niet weet hoe je met je pijn om moet gaan en als je moet begrijpen wat er met je gebeurt en hoe je het kunt oplossen, raden we je aan om professionele hulp te zoeken.

Man die therapie doet

Ontdek wat je nodig hebt

Hoe kun je stoppen met aan je ex te denken? Het is niet eenvoudig om vast te stellen wat je in dit proces kan helpen. Dat komt omdat we allemaal anders zijn. Daarom betekent het te allen tijde naar je emoties luisteren, je ermee verbinden en ze valideren.

Als het gaat om het verwerken van emoties, is het belangrijk om ze te valideren, de ruimte te geven en ermee om te gaan.

Veroordeel jezelf vooral niet als je merkt dat je nog steeds aan je ex denkt. Probeer gewoon te begrijpen waarom het gebeurt. Is het omdat je huidige leven niet voldoet? Waarom denk je te veel aan je eigen gevoelens en je herinneringen?

Analyseer je situatie en begin, afhankelijk van je bevindingen, met kleine acties die kunnen helpen. Probeer bijvoorbeeld een aantal activiteiten of doelstellingen te vinden die je enthousiast maken. Vraag anders om professionele hulp.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Martínez Gómez, J. A., Sandoval Cano, M., Soler Cantillo, M. L., & Bolívar Suárez, Y. (2021). Duelo Amoroso, Dependencia Emocional y Salud Mental en mujeres que han terminado una relación de pareja. Informes Psicológicos21(1), 101-116. https://doi.org/10.18566/infpsic.v21n1a07
  • Peñafiel, O. (2011). Ruptura Amorosa y Terapia Narrativa, Ajayu Órgano de Difusión Científica del Departamento de Psicología UCBSP, 9(1).


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.