Vijf tips voor hofmakerij in de 21e eeuw

Vijf tips voor hofmakerij in de 21e eeuw

Laatste update: 12 oktober, 2016

Hofmakerij is een ouderwetse term. Toch is het belangrijk om de kunst van het flirten, het najagen van een romantisch doel of het opbouwen van een band met iemand anders onder de knie te krijgen als we behoefte hebben aan het vinden van een maatje, of dit nu voor een vluchtige relatie is of om iemand te vinden met wie we een toekomst kunnen opbouwen.

Dit lijkt misschien een beetje onnozel, maar wanneer je bezit over bepaalde kwaliteiten die je kunnen helpen om een intieme band met iemand op te bouwen, dan kan dit je werkelijk omtoveren in een ware ‘Don Juan’. Het probleem is echter dat we veel kansen aan ons voorbij laten gaan of dat we niet in staat zijn om de nodige stappen te ondernemen om iemand te leren kennen.

“Flirten is net als het slikken van een pil. Je weet nooit precies wat de bijwerkingen kunnen zijn.”

-Catherine Deneuve-

Wachten om de eerste stap te zetten?

Het lijkt alsof we altijd maar zitten te wachten tot iemand anders de eerste stap zet. Misschien is het niet eens de eerste stap; misschien wachten we tot onze vriend of vriendin zegt dat hij/zij een vaste relatie wil of misschien wel wil samenwonen. Soms is het juist zo dat deze mogelijke relatie begint weg te kwijnen doordat we zo lang zitten te wachten en blijven we uiteindelijk alleen achter.

Stel op Strand

Dit gebeurt doorgaans vaker bij vrouwen, waarschijnlijk vanwege hun opvoeding en de superromantische en chauvinistische ideeën die de maatschappij gedurende hun hele leven in hun hoofd heeft gestopt.

Vroeger, en soms zelfs vandaag de dag nog, werd het idee dat de vrouw de eerste stap zette niet echt goed ontvangen. Het was de man die de rol van de aanzoeker hoorde te spelen en de vrouw voor zich moest winnen. Zou een vrouw wel achter een man aan gaan, dan werd zij op een verscheidenheid aan manieren omschreven en geen van deze omschrijvingen kon positief worden opgevat. Tegenwoordig worden vrouwen niet meer op deze manier door de maatschappij onderdrukt, hoewel er nog altijd bepaalde hiaten bestaan.

Ongeacht ons geslacht moeten we vanuit psychologisch opzicht bepaalde stappen volgen om iemand die we echt leuk vinden te kunnen vleien.

Wat zijn de geheimen om iemand succesvol het hof te maken?

1. Wees niet bang om afgewezen te worden

Vaak zijn mensen niet in staat om zichzelf bloot te stellen om een band met iemand op te bouwen, omdat ze bang zijn dat iemand negatief op hen zal reageren. Het is enorm kwetsend om afgewezen te worden. Het komt als een ware klap aan voor ons ego en geeft ons een leeg gevoel van binnen.

We moeten ons realiseren en ons er bewust van zijn dat afwijzing volkomen normaal is, omdat het nu eenmaal niet mogelijk is om het iedereen altijd naar zijn zin te maken of om altijd door iedereen aardig gevonden te worden.

Zelf kunnen we misschien denken dat we knap of hartstikke aardig zijn, maar schoonheid is echter zo subjectief dat we voor de één prachtig kunnen zijn, terwijl de ander ons helemaal niet aantrekkelijk vindt. In sommige gevallen kan ons gedrag bepalen of iemand ons wel of niet aantrekkelijk vindt.

Bereid jezelf dus voor om afgewezen te worden. Dit zullen we waarschijnlijk allemaal namelijk een keer meemaken in ons leven. Maak je echter geen zorgen! Van een afwijzing ga je niet dood.

2. Heb vertrouwen in jezelf

Dit punt gaat hand in hand met het vorige punt. Als je vertrouwen in jezelf hebt, dan zal het veel makkelijker zijn om afwijzingen te accepteren. Bovendien zul je beter in staat zijn om te genieten van relaties die wel succesvol zijn.

In jezelf vertrouwen houdt in dat je jezelf onvoorwaardelijk accepteert en dat je onvoorwaardelijk van jezelf houdt, ongeacht of iemand anders dit ook doet.

Het is daarentegen ook belangrijk om te weten dat het lichamelijke aspect, in tegenstelling tot wat velen geloven, eigenlijk helemaal niet zo belangrijk is wanneer je een band met iemand wilt opbouwen. Een persoon die lichamelijk middelmatig is, maar wel een hoop zelfvertrouwen heeft, kan veel meer mensen aantrekken dan iemand die super mooi maar tegelijkertijd onzeker is.

We projecteren altijd hetgeen we zelf denken op anderen. Als je jezelf dus waardeert, jezelf leuk en aardig vindt, van jezelf houdt en voor jezelf zorgt, dan zullen anderen dit ook doen.

“Zelfvertrouwen is de eerste trede op de trap naar succes.”

-Ralph Waldo Emerson-

3. Stel jezelf voor dat je een deur-aan-deurverkoper bent

Jazeker, dat lees je goed. Stel jezelf voor dat je iets aan iemand probeert te verkopen en dat sommigen het product zullen kopen en anderen niet.

Net als wat een deur-aan-deurverkoper dagelijks meemaakt, zullen sommigen geïnteresseerd zijn in het product dat je wil verkopen en zullen anderen niet eens de deur voor je opendoen. Dit is normaal en slechts een kwestie van statistieken. Er is altijd sprake van een verkoopratio.

Over het algemeen is het belangrijk om de kansen die zich voordoen niet mis te lopen. Met andere woorden: we moeten bij elk huis dat er leuk uitziet aanbellen. We moeten accepteren dat de kans bestaat dat er wordt opengedaan, maar tegelijkertijd ook dat de kans bestaat dat de deur dicht zal blijven.

4. Raak iemand aan, glimlach en wees een beetje ondeugend

Lichaamstaal is erg belangrijk en brengt altijd meer over dan we uit kunnen spreken.

Lachen

Studies tonen aan dat mensen die vaak lachen aantrekkelijker zijn en charisma uitstralen. Dit geldt ook voor mensen die er geen moeite mee hebben om anderen aan te raken of aangeraakt te worden, mensen die elkaars rug aanraken of op iemands schouder leunen. Voor dit soort mensen is het hartstikke natuurlijk om een band met een ander op te bouwen.

Het is daarentegen ook belangrijk om een beetje ondeugend te zijn naar die andere persoon toe, wel altijd met mate natuurlijk. De juiste uitspraak op het juiste moment, een glimlach of een knipoog laat die andere persoon weten dat we hem aantrekkelijk vinden en dat we geïnteresseerd in hem zijn.

5. Ga op zoek naar dingen die jullie met elkaar gemeen hebben

Vandaag de dag is iedereen online met elkaar verbonden via sociale netwerkpagina’s en is het veel makkelijker om iets tegen iemand te zeggen door middel van een berichtje zonder hem recht in zijn gezicht aan te hoeven kijken. Dit is een voordeel en hier kunnen we gebruik van maken om met iemand in contact te komen en een band met iemand op te bouwen.

Zodra we dit contact gemaakt hebben, zouden we op zoek moeten gaan naar een gedeelde interesse die ons kan helpen om een kans te creëren om een afspraakje te maken. Met andere woorden: door middel van het elektronisch versturen van berichtjes kunnen we een excuus vinden om iemand uit te nodigen een keer iets met ons te gaan doen, wat eigenlijk kan worden gezien als een grote stap.

Tot slot is het vooral belangrijk om trouw aan jezelf te blijven, om in jezelf te vertrouwen en om zelfverzekerd te zijn. We zullen uiteindelijk onvermijdelijk een band met iemand opbouwen en na verloop van tijd zullen de stukjes misschien plotseling allemaal in elkaar vallen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.