Vijf studietechnieken die echt werken
Er zijn veel studietechnieken om uit te kiezen, omdat niet iedereen op dezelfde manier leert. Wat voor jou werkt, werkt niet noodzakelijkerwijs voor iemand anders. Sommige mensen leren door te zien en anderen leren door aantekeningen te maken, te lezen of te luisteren. In dit artikel ontdek je vijf studietechnieken die echt werken. Je kunt ze zelfs combineren!
Vijf studietechnieken die echt werken
1. Markeer alle belangrijke delen
In een artikel (Spaanse link) van de Nationale Universiteit voor Afstandsonderwijs in Spanje staat dat het benadrukken van woorden je helpt om de meest relevante delen van de informatie die je leest te onthouden.
Dit maakt het makkelijker om de tijd te beheren, omdat je je in een tweede lezing kunt concentreren op wat je hebt gemarkeerd. Op deze manier kun je het onbelangrijke overslaan.
Het markeren is een manier om door de belangrijkste dingen in een paragraaf heen te kijken. Daarna, wanneer je een tweede lezing doet, zal je meer aandacht besteden aan de gemarkeerde delen.
2. Hardop lezen
De tweede studietechniek die werkt is hardop lezen. Door dit te doen zal je je aandacht richten als je je verveelt met wat je studeert. Bovendien helpt hardop lezen je te begrijpen wat je bestudeert en het kan nuttig zijn als je iets moet onthouden.
Al met al stelt hardop lezen je in staat om te herhalen wat je het moeilijkst kunt begrijpen, waardoor het makkelijker wordt om het met woorden uit te leggen. Dit is een zeer effectieve studietechniek die geweldige resultaten oplevert.
3. Schrijf een samenvatting
Veel mensen studeren door samenvattingen van hun studie te maken. Ze houden van studeren door middel van deze samenvattingen. Soms vinden ze het echter moeilijk om te weten wat belangrijk is en wat niet. Daarom kan onze derde studietechniek minder succesvol zijn dan de eerste twee.
Nadat je een samenvatting hebt geschreven waarin je in je eigen woorden uitdrukt wat je bestudeert, neem je de tijd om de belangrijke delen van je tekst uit te lichten. Dit maakt je samenvatting beknopter en makkelijker te bestuderen.
4. Schets de hoofdlijnen van je studie
Sommige mensen vinden het juist moeilijk om door middel van samenvattingen te studeren. Ze geloven dat het een stap is die ze kunnen overslaan, omdat het uitlijnen van hun studieonderwerp beter voor hen werkt. Dit is het geval met mensen die visueel leren. Als dit het geval is, zie je duidelijker wat belangrijk is en wat niet.
Al met al kunnen hoofdlijnen je helpen om in korte tijd belangrijke concepten te begrijpen. Zo kun je in je eigen woorden uitleggen wat je hebt geleerd. Om dit mogelijk te maken, moet je het hele programma lezen.
Om een goede uitlijning van je studie te maken, gebruik je korte zinnen, losse concepten en een structuur die de zaken scherp houdt en je de samenvatting laat begrijpen. Dit is een zeer persoonlijke techniek.
5. Gebruik mnemotechnieken
Als je hebt ontdekt dat hoofdlijnen het beste voor je werken, maar je vindt sommige concepten nog steeds moeilijk te leren, kun je mnemotechnische methoden gebruiken. Hoewel dit enige training vereist, zijn ze uiterst nuttig.
Zo heeft de Texas Statewide Leadership for Autism een geweldige strategie voor het maken van tests, genaamd PIRATE. Deze werkt ook voor mensen zonder autismespectrumstoornissen.
De PIRATE mnemotechnisch methode (Engelse link) gaat zo:
- Prepare to succeed. (Bereid je voor om te slagen.)
- Inspect the instructions. (Lees de instructies.)
- Read, remember, reduce. (Lees, onthoud, verminder.)
- Answer or abandon. (Beantwoord of sla over.)
- Turn back. (Ga terug.)
- Estimate. (Schat in.)
- Survey. (Kijk na.)
Wanneer je een examen moet afleggen, onthoud dan de PIRATE-methode, wat makkelijker is dan de rest van de informatie te onthouden. Deze laatste onderzoekstechniek kan op vele manieren worden gebruikt en het is geweldig om lijsten te onthouden, bijvoorbeeld als je boodschappen gaat doen.
Welke van deze studietechnieken die werken gebruik jij? Heb je geprobeerd ze te combineren? Probeer te studeren met één of zelfs al deze technieken of weet gewoon dat je andere opties hebt als de technieken die je gebruikt niet voor jou werken.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Camarero Suárez, F. J., del Buey, M., de Asís, F., & Herrero Díez, F. J. (2000). Estilos y estrategias de aprendizaje en estudiantes universitarios. Psicothema, 12 (4).
- Pérez, V. M. O., & Barberis, L. T. (2005). Análisis de los hábitos de estudio en una muestra de alumnos universitarios. Revista Iberoamericana de Educación, 36(7), 1-9.
- RIFFO, BERNARDO, CARO, NATALIA, & SÁEZ, KATIA. (2018). CONCIENCIA LINGÜÍSTICA, LECTURA EN VOZ ALTA Y COMPRENSIÓN LECTORA. RLA. Revista de lingüística teórica y aplicada, 56(2), 175-198. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-48832018000200175