Jezelf vervelen kan af en toe ook goed zijn

Jezelf vervelen kan af en toe ook goed zijn
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Eva Maria Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Velen van ons vinden het eng om zichzelf te vervelen. Chronische verveling kan zelfs gevaarlijk zijn. Het kan leiden tot schadelijk gedrag, zoals eten op vreemde tijdstippen of meer eten dan goed voor je is (met alle gevolgen van dien). Chronische verveling is ook een risicofactor voor psychische problemen, zoals angst, depressie en obsessief-compulsieve stoornis. Af en toe jezelf vervelen kan echter een aantal zeer interessante voordelen hebben die de moeite waard zijn om te analyseren.

Maar voordat we verder gaan, moeten we onszelf eerst een paar vragen stellen. Waarom zijn we bang om ons te vervelen? Wat betekent het om je te vervelen? Waarom moeten we altijd bezig zijn? Zijn we bang om ons leven te verspillen of zijn we bang om alleen te zijn met onszelf?

“Er zit iets zoets en kalmerends, en vooral wijs, in wat de mensen van de wereld verveling noemen.”

Miguel de Unamuno

De gezonde gewoonte om je af en toe te vervelen

Verveling staat voor velen gelijk aan frustratie. Als we het over verveling hebben, hebben we het in principe namelijk over die frustrerende ervaring van het willen maar niet in staat zijn om bevredigende activiteiten uit te voeren. Dit maakt dat iemand die zich verveelt niet in staat is om de factoren aan te passen die nodig zijn om een ​​activiteit te produceren die hem zal vermaken. Of het nu interne factoren zijn (zoals gedachten of gevoelens) of externe factoren (zoals de omgeving). Tegelijkertijd is het echter ook belangrijk om frustratie te leren tolereren. Je moet leren omgaan met verveling.

Zoals je in de loop van dit artikel zult zien, kan af en toe jezelf vervelen zeer gezond zijn. Verveling ontwaakt en moedigt namelijk kwaliteiten en deugden aan die verre van verachtelijk zijn. Niet voor niets hebben veel bekende mensen door de geschiedenis heen het gehad over de voordelen van verveling.

“Jezelf op het juiste moment vervelen, wijst op intelligentie.”

-Clifton Fadiman-

Jezelf vervelen op je werk kan zo erg zijn

Jezelf vervelen moedigt creativiteit aan

Hoewel jezelf vervelen zeer onprettig kan lijken en voor velen iets is dat ze koste wat kost moeten vermijden, geeft de wetenschap juist aan dat het je mentale activiteit ten goede kan komen. Een studie uitgevoerd door onderzoekers van de British Psychological Society toont bijvoorbeeld aan dat passieve activiteiten, die je als ‘saai’ zou kunnen bestempelen, je creativiteit daadwerkelijk kunnen vergroten.

Deze studie had als doel om de populaire aanname dat jezelf vervelen op het werk een negatieve ervaringen zou zijn, onderuit te halen. Veel bedrijven zien verveling zelfs als een obstakel voor de efficiëntie en innovatie van de organisatie.

Deze studie slaagde er echter in om aan te tonen dat jezelf af en toe en tijdelijk vervelen het dagdromen verhoogt. Dit is iets dat echt kan helpen bij de innovatie waar bedrijven naar op zoek zijn. Dit komt doordat als jezelf vervelen je vermogen om te dagdromen vergroot, je hierdoor ook beter in staat zult zijn om nieuwe en innovatieve verbindingen te maken.

Aan de andere kant suggereren andere onderzoeken dat verveling het zoeken naar nieuwe doelstellingen aanmoedigt. Met name op het moment dat de vorige niet langer interessant is. Dus als je niet geïnteresseerd bent in je baan, kan dit een teken zijn dat dit niet het juiste werk voor je is. Of dat je niet voldoende wordt uitgedaagd. Op deze manier kan verveling dienen als een katalysator om een ​​ontevreden situatie te verbeteren.

Verveling maakt kinderen creatiever

Bovendien tonen verschillende recente studies aan dat verveling tevens de creativiteit bij kinderen verhoogt. Zo bekritiseert een van deze studies, uitgevoerd door een groep onderzoekers van de Universiteit van East Anglia, bijvoorbeeld het idee dat je geest continu bezighouden zou bijdragen ​​aan een betere intellectuele en sociale ontwikkeling.

Volgens deze studies is jezelf vervelen helemaal niet zo slecht. Integendeel, het kan zelfs de creatieve vaardigheden van kinderen bevorderen. Hierdoor moeten kinderen namelijk een antwoord bedenken op de vraag – Wat moet ik nu doen? Dus in tegenstelling tot wat de meeste mensen geloven, moeten kinderen zich af en toe kunnen vervelen. Het zal hen helpen te leren leven met deze ‘dagelijkse frustratie’ en er goede oplossingen voor te bedenken.

Jongen die doet alsof hij in een raket zit, want jezelf vervelen zorgt ervoor dat je creatiever wordt

Verveling stimuleert prosociaal gedrag

Alsof dit nog niet genoeg was, toont een andere studie uitgevoerd door onderzoekers aan de Universiteit van Limerick, Ierland, aan dat verveling nog een interessant voordeel biedt. Volgens deze onderzoekers is het verre van hinderlijk voor de geest en leidt het absoluut niet tot een gebrek aan productiviteit. Verveling kan mensen inspireren om manieren te zoeken om altruïstisch en empathisch te zijn en zich te wijden aan prosociale taken. Deze omvatten zelfs onplezierige taken zoals het doneren van bloed.

Volgens de onderzoekers hebben verveelde mensen het gevoel dat hun handelingen geen zin hebben. Daarom willen ze graag deelnemen aan zinvolle activiteiten of gedrag. Ze zeggen dat als pro-sociaal gedrag voldoet aan dit vereiste (zinvol zijn), verveling dit gedrag bevordert.

Hoewel dit enigszins vreemd lijkt, leggen de onderzoekers uit dat verveling paradoxaal genoeg een zeer sterke motivator kan zijn voor mensen om onaangename maar betekenisvolle taken uit te voeren. Zo ontdekten de onderzoekers via een reeks van zeven verschillende onderzoeken dat verveling de prosociale motivaties verhoogt die van invloed zijn op positief gedrag. Deze gaan op hun beurt verder dan de duur van de saaie activiteit zelf.

Gun je geest wat rust, gun hun geest wat rust

Een strak schema en een georganiseerde dag hebben, is een uitstekende manier om productief te zijn. Het helpt je om je tijd volledig te benutten en het meeste uit je dag te halen. Maar soms moet je even stoppen. Rust is essentieel voor je lichaam en geest.

Hoewel het erg interessant is om je vrije tijd in te plannen met allerlei activiteiten, moet je ook wat vrije tijd leeghouden. Je moet ook de mensen om je heen, je partner, kinderen en vrienden wat tijd gunnen. Wees niet bang voor verveling.

Probeer niet elke seconde van je tijd of de tijd van je kinderen vol te plannen. Probeer hun tijd niet voortdurend te vullen met vermakelijke activiteiten. Ga niet zeuren als je ziet dat je partner eventjes niets doet. Er gaat geen bodemloze afgrond schuil achter niets te doen hebben. In die zin zal verveling juist plaatsmaken voor een wereld vol opties. Opties en alternatieven die je nieuwe manieren laten zien – nog betere manieren – om je tijd te besteden.

“Als ik tijd over heb, probeer ik me te vervelen, want verveling is een vorm van rust.”

-Juan Luis Cebrián-

Wellicht ook interessant voor jou
Het zalige nietsdoen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Het zalige nietsdoen

'Het zalige nietsdoen' is een geweldige therapie voor het elimineren van alledaagse stress. Lees waar even helemaal niets doen nog meer goed voor i...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.