Drie lichamelijke activiteiten waar je brein dol op is

Drie lichamelijke activiteiten waar je brein dol op is

Laatste update: 06 april, 2018

We weten allemaal dat lichamelijke activiteiten geweldig zijn voor het brein. Lichaamsbeweging geeft het bloed zuurstof en stimuleert de bloedsomloop, wat beide gunstig is voor je hersenen. Het verbetert en verscherpt de intellectuele functies en perceptie. Maar dat is nog niet alles. Het remt ook de productie van cortisol, het stresshormoon, en houdt daardoor je emoties in balans.

Iets anders wat lichamelijke activiteiten doen voor je hersenen is het bevorderen van een staat van welzijn en geluk. Dat komt omdat lichaamsbeweging de productie van serotonine stimuleert. Deze chemische verandering zorgt ervoor dat we ons beter voelen.

“Dansen is dromen met je voeten.”

-Constanze-

Er is een interessant onderzoek naar gedaan. Onderzoekers wilden zien wat de voordelen van lopen, dansen en stretchen waren. Zij vroegen zich af welke van deze drie activiteiten de meest positieve effecten hadden. Om dit te achterhalen, voerden ze een experiment uit met een groep vrijwilligers. Laten we eens naar hun conclusies kijken en zien van welke lichamelijke activiteiten je brein houdt.

Lichamelijke activiteiten waar je brein van houdt: een experiment

Het eerste wat de onderzoekers deden was een groep vrijwilligers vormen, 174 in totaal. Het waren allemaal mensen ouder dan 60, en sommigen waren zelfs ouder dan 70. Het is algemeen bekend dat er een degeneratie van witte stof in de hersenen plaatsvindt op deze leeftijden. Dit heeft veel verschillende effecten, zoals geheugenverlies en een afbraak van cognitieve functies in het algemeen.

Brein

Alle vrijwilligers leefden nogal sedentair. De meesten van hen deden niet aan lichamelijke activiteiten. Degenen die dat wel deden, deden dat zeer sporadisch en voor korte periodes. Het was de ideale groep om te kijken welke veranderingen in de hersenen optreden als gevolg van lichamelijke activiteit.

In het begin werden ze allemaal op cardio getest. Zij ondergingen ook tests om hun cognitieve capaciteit en hun gegevensverwerkingssnelheid te bepalen. Deze tests dienden als basis voor de vrijwilligers.

Lichamelijke activiteiten waar je brein van houdt: een vergelijking

De groep vrijwilligers werd verdeeld in drie subgroepen, elk individu willekeurig geplaatst in een subgroep. De eerste van deze groepen startte een wandelprogramma. De leden moesten drie keer per week een uur lang op een hoog tempo lopen.

Wandelen, want wandelen is een van de lichamelijke activiteiten waar de hersenen dol op zijn

De tweede subgroep deed stretchoefeningen. Drie keer per week voerden zij spierstrekkingsoefeningen uit. Ook deden zij onder toezicht balansoefeningen en andere soortgelijke activiteiten.

De derde groep ging drie keer per week naar een dansstudio. Ze moesten niet alleen dansen, maar ook een choreografie leren. De choreografie werd gaandeweg complexer. Ze gebruikten een eenvoudig ritme als basis: countrymuziek.

Lichamelijke activiteiten waar je brein van houdt: conclusies

Het experiment duurde zes maanden. Aan het eind van die tijd gebruikten onderzoekers tomografieën en MRI’s om na te gaan wat voor veranderingen zich hadden voorgedaan in de hersenen. Sommige resultaten kwamen overeen met wat er verwacht werd, maar andere waren echt geweldig.

Aanvankelijk was het meest opmerkelijk dat de witte hersenstof vooral verslechterde bij deelnemers die voor het experiment een sedentair leven hadden geleid. Maar er was zichtbare verbetering bij alle deelnemers. Ze kregen allemaal betere resultaten in de cognitieve en geheugentests dan aan het begin van het experiment.

Dansende vrouw, want dansen is een van de lichamelijke activiteiten waar de hersenen dol op zijn

De grootste verrassing was met de resultaten van de derde groep. Dit was de groep die tijd had besteed aan het leren van een complexe danschoreografie. Al hun metingen waren beter dan de andere.

De deskundigen gaven aan dat dit kwam doordat lichaamsbeweging gepaard ging met een mentale, sociale en recreatieve activiteit. Daarom was het vollediger. In veel deelnemers zagen onderzoekers zelfs een toename van de dichtheid van de witte stof in de hersenen.

Agnieszka Burzynska, één van de onderzoeksdirecteuren, zei dat een gelijkaardig onderzoek was gedaan in 2014. In die tijd kon worden aangetoond dat hoe langer iemand zat, hoe meer zijn hersenen verslechterden, zelfs als hij aan het einde van de dag aan lichaamsbeweging deed.

De algemene conclusie is dan ook tweeledig. Ten eerste heeft een sedentaire levensstijl invloed op de hersenen. Ten tweede kan lichaamsbeweging de hersenen reactiveren. En de bonusconclusie? Van alle lichamelijke activiteiten waar je brein van houdt, is dansen het meest effectief. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.