Vijf strategieën om een interessant gesprek te beginnen

Vijf strategieën om een interessant gesprek te beginnen
Alicia Escaño Hidalgo

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Alicia Escaño Hidalgo.

Laatste update: 27 december, 2022

Het hebben van een interessant gesprek kan een uitdaging zijn. Dat geldt zeker voor mensen die bijzonder verlegen zijn. Er zijn gelegenheden waarin we een goede indruk willen maken op onze gesprekspartner. We willen die persoon niet vervelen en juist koste was het kost voorkomen dat we geen onderwerpen hebben. Dit alles zonder te vallen in de typische stiltes die een eeuwigheid lijken te duren.

Kunnen converseren is een kunst. Er zijn personen met een grote welsprekendheid, die een aanleg voor het voeren van gesprekken hebben. Ze kunnen op een verbazingwekkend natuurlijke manier onderwerpen uit andere onderwerpen halen. Dat is net als bij het spel van de Russische poppen.

Voor anderen is het nastreven van die welsprekendheid veel lastiger. Het kan ervoor zorgen dat we onszelf zien als mensen die niet erg interessant zijn of niets weten te zeggen. Dat kan betekenen dat we in paniek raken bij het idee van het ontmoeten van nieuwe mensen. Dit creëert op zijn beurt meer onzekerheid. Gelukkig is de situatie niet hopeloos. Je kunt met behulp van een paar simpele technieken leren om een goede gesprekspartner te zijn.

Mensen die het moeilijk vinden om een interessant gesprek te voeren, zijn zich vaak meer bewust van de mening van anderen. Het is niet zo dat ze minder interessant zijn of dat ze minder ervaringen hebben om te vertellen. Ze zijn juist bang dat ze veroordeeld worden als ze iets ‘saais’ of ‘onbelangrijks’ zeggen.

De realiteit is dat ze veel meer analyseren wat ze gaan zeggen en dat ze de lat te hoog leggen. Niets lijkt het aantrekkelijk genoeg om te vertellen en daarom doen ze dat niet. Zodoende blijven ze uiteindelijk zonder gespreksonderwerpen zitten. Ze worden slachtoffer van die stilte waar ze juist bang voor zijn.

Strategieën om een interessant gesprek te voeren

Voordat we strategieën gaan analyseren om betere gesprekspartners te zijn is er iets wat duidelijk moet zijn. Angst voor oordelen, afkeuring of kritiek moet overwonnen worden. De manier om dat te doen, is om de mening van een ander te zien zoals het is: een oordeel van iemand anders, dat niet hoeft te kloppen met de werkelijkheid. Die mening is immers gebaseerd op zijn of haar eigen waarden en specifieke ervaringen.

Het is nodig dat we duidelijk voor ogen hebben dat we allemaal gevoelig zijn voor de goedkeuring van anderen. De meesten zijn daar gevoeliger voor dan dat echt nodig is. Als we uit die groep treden, betekent dit dat we vrijer zijn om te doen, te zeggen en te denken zoals we zelf willen.

Strategieën om een beter gesprek te voeren

Er is een houding die niet onverstandig is om te hebben bij onze deelname tijdens verschillende gesprekken. Daarbij gaat het er niet om dat we alles wat door ons hoofd speelt het zwijgen opleggen. Het betekent juist dat we het op een juiste manier kenbaar maken. Ook moeten we die onderdelen schrappen die onnodig schade kunnen veroorzaken. Voorzichtigheid, niet het gebrek aan assertiviteit of lafheid, is een belangrijke waarde die ons helpt onze relaties te versterken.

De regel van het hoe, waar, waarom en wanneer

Soms vertellen onze gesprekspartners ons een recente ervaring, bijvoorbeeld over een reis. Misschien weten we niet heel goed hoe we het gesprek moeten benaderen. Dan kunnen we deze regel gebruiken. Stel vragen over het verhaal door middel van deze vier hulpmiddelen. Hoe ging je naar Parijs, met het vliegtuig of met de trein? Waar ben je geweest? Waarom ging je daarheen, voor vakantie of werk? Wanneer was je daar? Op deze manier verhoog je de mogelijkheden dat je een interessant gesprek kunt voeren.

Punten zoeken die je gemeen hebt met je gesprekspartner

Het is net zo simpel als naar het uiterlijk van die ander kijken en daaruit proberen af te leiden wat hij leuk vindt. Misschien draagt hij bijvoorbeeld een shirt van een rockband die jij ook leuk vindt. Je kunt er ook direct naar vragen. Het vinden van die gemeenschappelijke punten zijn manieren om ervoor te zorgen dat het gesprek interessanter wordt en dat jullie een klik hebben. We vinden allemaal mensen die op ons lijken leuk. Het kan zeer verrijkend zijn om met hen te praten.

En wat als je niets gemeenschappelijk hebt?

In dat geval heb je een kans om iets te leren! Stel je voor dat je praat met iemand die het over planten heeft, terwijl jij geen idee hebt. Begin vragen te stellen. “Ik heb daar altijd meer over willen weten. Wat is het verschil tussen plant x en plant y?” Uiteindelijk heb je een interessant gesprek met die persoon en je leert ook nog wat. Je gesprekspartner merkt dat je niets van het onderwerp weet, maar ook dat je geïnteresseerd bent. Ook dit zal jullie helpen om een klik te krijgen. 

Interesseer je voor het leven van die ander (maar wel discreet)

Bijna ieder van ons vindt het diep van binnen leuk als men ons vraagt naar dingen in ons leven. Dat is omdat mensen graat over zichzelf praten en de kans waarderen om dat te doen. Zoveel kansen krijgen we meestal niet. Ziehier enkele vragen die je kunt stellen en die talrijke gespreksonderwerpen kunnen opleveren. Wat voor films vind je leuk? Naar welke muziek luister je meestal? Houd je van reizen? Heb je broers en zussen? Houd je van de natuur? Enzovoort. Zoveel als je maar kunt bedenken.

Interesseer je voor het leven van die ander

Vermijd natuurlijk vragen over een partner (want dat kan de indruk geven dat je meer wilt), werk en salaris (voor sommigen is dat frustrerend omdat ze werkloos of net ontslagen zijn en daar willen ze niet over praten) of academische opleiding (voor sommigen is dat hun achilleshiel).

Blijf op de hoogte van de actualiteiten

Dat is een goede strategie omdat het voor nieuwe aanknopingspunten zorgt. Vraag of ze het laatste politieke debat hebben gezien en wat ze ervan denken. Of vraag of ze je een bepaalde interessante film kunnen aanraden die je nog niet gezien hebt. Voordat je naar welk sociaal evenement dan ook gaat, kun je het nieuws bekijken en in je achterhoofd vier of vijf onderwerpen hebben waarover je kan praten.

Dit zijn enkele strategieën die je kunt gaan gebruiken om volgende keer een interessant gesprek te hebben en ongemakkelijke stiltes te vermijden. Vergeet echter niet het belangrijkste. Zie in dat de mening van de ander niet zo waardevol is als je misschien denkt en dat je recht hebt om jouw mening kenbaar te maken, mits je niets en niemand schaadt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.