Vijf soorten mensen die anderen irriteren

Leer meer over vijf soorten mensen die anderen irriteren in het volgende artikel.
Vijf soorten mensen die anderen irriteren

Laatste update: 29 augustus, 2019

Er zijn verschillende soorten mensen die anderen irriteren, vooral door hun gedrag en houding. Deze mensen weigeren dit echter vaak toe te geven. Ook interpreteren ze de signalen die anderen hen geven niet goed en het is zelfs zo dat het moeilijk voor hen is om goede relaties te onderhouden met andere mensen.

Mensen die anderen irriteren hebben over het algemeen moeite om zich in te leven. Ze vinden het moeilijk te begrijpen dat ze stressvolle of onaangename situaties creëren. Vaak zijn ze er zelfs trots op dat ze door anderen worden afgewezen. Ze rechtvaardigen die afwijzing dan omdat ze zich superieur voelen aan anderen.

De waarheid is dat de meeste mensen wel houdingen en gedrag hebben die anderen irriteren. Deze vervelende houdingen en gedrag maken communicatie met anderen moeilijk en daardoor ontstaan negatieve emoties. In dit artikel zullen we het hebben over vijf soorten mensen die anderen irriteren.

“Eerlijk en oprecht zijn schept vertrouwen en leidt tot vriendschap en een goede reputatie. Omdat we allemaal vrienden nodig hebben, zijn eerlijkheid en transparantie een fundamenteel aspect van de menselijke natuur.”

Dalai Lama

Vijf soorten mensen die anderen irriteren

1. Bazige mensen

Dit zijn niet per se mensen die tegen je schreeuwen, maar mensen die op een bazige toon tegen je praten. Op de een of andere manier denken ze dat anderen tot hun dienst staan.

Ze vragen niet, maar geven orders. Ook geven ze geen advies, maar wijzen ze je in plaats daarvan op de manier waarop dingen moeten worden gedaan. Iets of iemand heeft hen doen geloven dat ze het recht hebben om dit te doen.

Soms is het heel subtiel, maar ze kunnen toch niet ontkomen aan hun neiging om anderen te bevelen. Het zijn geen leiders in de strikte zin van het woord. Dat is precies wat hen bazig maakt: niemand heeft hen die rol gegeven. Deze mensen irriteren anderen omdat niemand het gevoel wil hebben dat iemand anders de baas over hen speelt.

Vrouw praat hard tegen andere vrouw

2. Opscheppers zijn mensen die anderen irriteren

Opscheppers worden gemotiveerd door een gevoel van minderwaardigheid. Ze hebben de neiging om over alles op te scheppen. Als ze heel vroeg opstaan, is dat omdat ze erg gedisciplineerd zijn. Als ze laat opstaan, komt dat omdat ze los staan van hun routines.

In werkelijkheid zijn hun complimenten aan zichzelf alleen maar heel irritant. Eigenlijk is het gewoon een vorm van passieve afgunst. Ze willen anderen jaloers maken omdat ze zelf ook erg jaloers zijn.

3. De overdreven zorgzame

Deze mensen zijn het tegendeel van opscheppers. Dit zijn mensen die anderen irriteren omdat ze hun eigen belangen negeren door overdreven te proberen anderen te behagen. Ze bestoken anderen bijvoorbeeld met lof, aandacht en complimenten. In het begin kan het aangenaam en attent zijn, maar na verloop van tijd wordt het gewoon vervelend.

Een persoon die zich niet waardig of waardevol voelt, genereert een gevoel van ongemak bij anderen. Eigenlijk weten anderen wel dat ze gewoon op zoek zijn naar goedkeuring.

4. De slijmerds

Slijmerds zijn mensen die een meerdere willen vleien, vooral als dat ten koste gaat van hun collega’s. Ze willen deel uitmaken van de machtige cirkel, zelfs op een slaafse manier. Diep van binnen verachten ze zichzelf, en om die reden verachten ze degenen die net zo zijn als zij.

Deze mensen zijn vervelend vanwege hun onderdanigheid en ontrouw. Ze creëren voornamelijk wantrouwen in anderen en worden uiteindelijk instrumenten van hun superieuren.

Ze liggen op de loer bij de mensen met macht, omdat ze bang voor hen zijn. Zo behagen ze degenen die enige autoriteit hebben om hun gunst te winnen en te voorkomen dat ze er het slachtoffer van worden.

Groep mensen rond een computer

5. De grappenmakers

De grappenmakers zijn mensen die altijd overal grapjes over maken zonder rekening te houden met de gevoelens van anderen. Vaak lachen ze anderen uit in plaats van samen met anderen te lachen. Ze proberen slim te zijn, maar zijn in plaats daarvan brutaal. Zo praten ze over onderwerpen die gevoelig kunnen liggen zonder zich te bekommeren om wat anderen voelen.

Deze chronische grappenmakers nemen vaak hun toevlucht tot agressieve grappen. Ze vinden het leuk om mensen ongemakkelijk te maken of mensen om hen heen lastig te vallen. Ook denken ze dat lef een deugd is en dat gebrek aan medeleven een manier is om zichzelf te herbevestigen. De grappenmakers verschuilen zich achter hun grappen om zich met niemand te hoeven identificeren.

Dit zijn slechts vijf soorten mensen die anderen irriteren. De gemene deler onder hen is hun gebrek aan eigenwaarde en empathie. Hun slechte relatie met zichzelf leidt tot gespannen relaties met anderen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Kelly, J. A., & del Viso Pabón, S. (2000). Entrenamiento de las habilidades sociales: guía práctica para intervenciones. Desclée de Brouwer.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.