Vijf kenmerken van een praktisch persoon

Vijf kenmerken van een praktisch persoon

Laatste update: 14 juli, 2018

Een praktisch persoon richt zich op het uitvoeren van concrete daden, en heeft de neiging om duidelijk nuttige doelstellingen te bereiken met een min of meer onmiddellijke stimulans. Voor mensen die op deze manier denken en handelen, heeft alles wat geen voordeel heeft – en weinig risico – geen interesse of waarde.

Voor een praktisch persoon is het proces of de methode niet zo belangrijk als het resultaat. Als het resultaat voordelen oplevert, is het waarschijnlijk dat de middelen om deze te bereiken gerechtvaardigd zijn. Voor hen heeft de abstracte wereld van ideeën, emoties of waarden weinig zin. Ze denken dat alles prima is zolang het werkt. Zo niet, dan moeten we het proces onderzoeken om te zien wat er is gebeurd.

“De uitdaging van de moderniteit is te leven zonder illusies en zonder gedesillusioneerd te raken.”

Antonio Gramsci

In principe denken we misschien dat een praktisch persoon geen twijfels heeft, maar dat is niet het geval. Concrete resultaten zijn voor hen gewoon nuttiger dan speculaties of intenties. In sommige opzichten zijn ze bang voor de laatste, omdat ze weten dat ze meestal alleen maar praten zonder dat dat leidt tot een specifieke actie.

Mensen met een praktische insteek leveren zeer relevante bijdragen, vooral in tijden van problemen of crises. Er zijn veel situaties waarin handelen telt, en niet speculeren of theoretiseren. Als een persoon een hartaanval heeft, of een bedrijf dreigt failliet te gaan, moet iemand handelen. Dan onthult een praktisch persoon zijn grote potentie. Ze hebben ook andere interessante functies, die we hieronder zullen bespreken.

1. Een praktisch persoon is een realist

Als een praktisch persoon iets bezit, dan is het wel een zeer gefundeerde realiteitszin. Ze vangen gemakkelijk de essentie van een situatie of een persoon. Op basis daarvan definiëren ze hoe ze in hun plannen passen en handelen, ze blijven niet in details hangen.

Ze kijken niet alleen naar hoe het zou kunnen, maar ook naar hoe het echt is. Dat wordt de onderliggende noot van hun gedrag. Ze kunnen bot zijn, of soms een beetje scherp, maar ze hebben zeker hun voeten stevig op de grond. Idealen en perfecte werelden zijn geen ruimtes waar ze zich in kunnen vinden.

2. Ze zijn vastberaden

Wanneer een persoon praktisch ingesteld is, hebben ze zeer duidelijke doelen gesteld en jagen die na. Je ziet ze niet twijfelen, speculeren of aarzelen. Natuurlijk kunnen ze ook reflectief zijn, maar ze kiezen gemakkelijk ideeën en vertalen ze in daden. Ze geven er de voorkeur aan om dingen in de realiteit te proberen boven het spelen van mentale spelletjes.

Dit alles maakt hen zeer vastberaden mensen. Ze vinden het niet prettig om af te wachten of wispelturig te zijn. Zoals we al zeiden, kijken ze liever naar de validiteit van hun doelen en projecten in de praktijk, en niet alleen naar gedachten. Ze kunnen van richting veranderen als de concrete realiteit hen laat zien dat ze de verkeerde kant op gaan, omdat ze zich niet hechten aan de vorm of de manier zolang ze nog naar hetzelfde doel kijken dat ze voor zichzelf hebben gesteld.

Een praktisch persoon

3. Ze nemen risico’s

Risico’s in beeld brengen, meten, testen en met te veel detail bekijken is niet iets wat een praktisch persoon aantrekt. Ze begrijpen dat elke situatie uiteindelijk ups en downs met zich meebrengt. Dit houdt hen niet tegen.

Dit soort mensen heeft de ogen gericht op resultaat. Ze weten dat het noodzakelijk is risico’s te nemen om een bepaald punt te bereiken, en zijn bereid te fouten te maken. Dat vertroebelt hun blik niet. Ze vertrouwen erop dat er altijd een andere manier is om hetzelfde punt te bereiken. Daarom geven ze niet op als ze het risico lopen om te falen.

4. Ze zijn niet afhankelijk van lof of kritiek

Er is niets onpraktischer dan te leven volgens de goedkeuring van anderen. Om zich geaccepteerd te voelen, zijn er mensen die bereid zijn om hun manier van denken te veranderen of aan te passen, of die posities innemen die zelfs tegen hun eigen principes ingaan. Dit gebeurt niet bij een praktisch persoon.

Integendeel, mensen met een praktische kijk op het leven zijn zich ervan bewust dat elke actie vatbaar is voor kritiek, ze zijn niet afhankelijk van de mening van anderen over hun idee om te handelen. In die zin spenderen ze niet te veel energie om anderen een plezier te doen.

Beeld van praktisch persoon

5. Ze weten hoe ze prioriteiten moeten stellen: ze werken met hiërarchieën en houden zich eraan.

Praktische personen zijn mensen van actie. Maar om een actie te laten slagen, moet ze ordelijk en duidelijk zijn. Een keten van acties leidt tot goede resultaten als we weten te prioriteren wat belangrijk is.

Weten hoe je prioriteiten moet stellen betekent een goed oordeel hebben om te zien welke acties de meeste aandacht nodig hebben. Dit houdt in dat eerst moet worden bekeken wat er moet worden gedaan om andere dingen makkelijker of mogelijk te maken. Een praktische denker is goed in het stellen van prioriteiten en het volgen van die volgorde.

Je zult waarschijnlijk geen persoon vinden die volledig praktisch is, of een ander die volledig speculatief is. Bijna iedereen van ons beschikt over eigenschappen van de een of de ander, en we passen ze afwisselend toe al naar gelang de situatie. Elk van deze perspectieven is zeer waardevol en brengt verschillende voordelen met zich mee. Zij vullen elkaar aan en sluiten elkaar niet uit. Hoe dan ook, de waarheid is dat het goed voor ons is om dit praktische aspect een beetje te cultiveren, vooral wanneer we worden geconfronteerd met moeilijkheden die een onmiddellijke oplossing vereisen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


    • Lievens, F., & Chan, D. (2010). Practical intelligence, emotional intelligence, and social intelligence. In J. L. Farr & N. T. Tippins (Eds.), Handbook of employee selection (pp. 339–359). Routledge/Taylor & Francis Group.
    • Sternberg, R. J., & Grigorenko, E. L. (2000). Practical intelligence and its development. In R. Bar-On & J. D. A. Parker (Eds.), The handbook of emotional intelligence: Theory, development, assessment, and application at home, school, and in the workplace (pp. 215–243). Jossey-Bass. https://doi.org/10.1017/CBO9780511807947.018

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.