Vijf eenvoudige therapeutische schrijfoefeningen

Vijf eenvoudige therapeutische schrijfoefeningen

Laatste update: 09 juli, 2018

We hebben allemaal op een gegeven moment in ons leven periodes van grote angst en ongerustheid doorgemaakt. Want geen enkel menselijk wezen is gevrijwaard van problemen. Er zijn momenten in het leven waarop we zware lasten moeten dragen. Maar er is goed nieuws. Therapeutische schrijfoefeningen zijn een fantastische manier om met schadelijke gevoelens om te gaan.

Eeuwenlang hebben pen en papier bewezen dat ze meer dan zomaar voorwerpen zijn. Ze doen ook veel meer dan alleen schrijven. Want het zijn hulpmiddelen voor onze emoties. Is lezen niet de beste (en de gezondste) manier van ontsnappen? Het brengt ons in nieuwe werelden en helpt ons om onszelf te vinden. Kunnen we niet hetzelfde bereiken met schrijven?

In de jaren zestig stelde de Amerikaanse psycholoog Ira Progoff de intensieve dagboekmethode in. De basis van deze methode is dat je een dagboek bijhoudt. Sindsdien ondersteunen talrijke onderzoeken de doeltreffendheid van deze praktijk die steeds populairder wordt. Therapeutische schrijfoefeningen vervullen een heel belangrijke functie. Bovendien zijn ze gemakkelijk. Je kan ze overal uitvoeren. En iedereen is in staat om deze schrijfoefeningen te doen. Laten we ze nu eens bekijken.

5 therapeutische schrijfoefeningen

Om te beginnen is het enige wat je nodig hebt een pen en een blad papier. Zet je in een omgeving waarin jij je ontspannen en op je gemak voelt. Zoek indien mogelijk een plekje ver van het lawaai. Als je wil, kan je op de achtergrond wat zachte muziek opzetten. Geurkaarsen zijn ook handig. Het idee is dat je ontspannen en alleen bent.

Therapeutische schrijfoefeningen

Het dagboek van positieve dingen

Velen mensen houden al sinds hun kinderjaren een dagboek bij. Daarin schrijven ze de anekdotes en de interessante dingen neer, die hen overkomen. Dat zijn niet noodzakelijk gelukkige dingen. Maar in dit geval mag jouw dagboek alleen de positieve dingen van jouw dag vermelden.

En nee, dat is niet onmogelijk. Zie het als een uitdaging. Wanneer je ‘s ochtends opstaat, kijk dan naar alle goede dingen die jou omringen. Probeer door je dag heen op die dingen te letten. Vóór je gaat slapen overloop je dan je positieve waarnemingen. Je zal verbaasd zijn wanneer je ziet dat je leven niet zo grijs is als je denkt.

Breng orde in jouw ideeën

Neem je pen en schrijf gedurende dertig minuten alles op wat je in gedachten komt. Het maakt niet uit of het samenhang heeft of betekenis mist. Je kan ook tekeningen of lijstjes maken. Doe maar wat jij wil.

Het lijkt misschien gek. Maar het zal ervoor zorgen dat er orde komt in jouw ideeën. Bovendien zal het je laten zien wat jouw intiemste gevoelens zijn. Het is een goede manier om jezelf een beetje meer te leren kennen en in je eigen geest te graven.

“Een gedicht schrijven is de fundamentele wond, de tranen te herstellen… want we zijn allemaal gewond.”

– Alejandra Pizarnik-

Ventileer

Als iets jou een slecht gevoel geeft, schrijf het dan op. Schrijf een brief over om het even wat jou ongelukkig maakt en neem die last van je weg. Druk al je gedachten uit: je pijn, je angsten, je woede. Achteraf zal je een enorm gevoel van opluchting ervaren.

Daarna kan je kiezen of je de brief verbrandt of hem aan de persoon geeft aan wie hij gericht is. Alleen jij weet of dat laatste al dan niet een goed idee is. Het kan een goed gevoel geven maar het kan slechte gevolgen hebben. Denk dus eerst op een objectieve manier na over de gevolgen vóór je handelt.

Therapeutische schrijfoefeningen

Ontwerp je dromen

Schrijf op een blad papier wat jouw dromen zijn. Waarschijnlijk heb je veel dromen. Sommige zal je je onmogelijk in je hoofd kunnen voorstellen. Denk aan je dromen en vraag jezelf af of het echt onmogelijk is om ze te verwezenlijken. Ben je bang om te mislukken? Is er een alternatief dat realistischer is?

Wat je ook beslist, alleen jij kan weten hoever je bereid bent te gaan. Niemand zal je beoordelen als je faalt. En als je faalt, moet ook jij jezelf niet beoordelen. Ontwerp het leven dat jij wil. Maak er een voorstelling van en motiveer jezelf. Moedig jezelf aan om te blijven vechten voor wat je wil. Want het is veel beter te proberen en te falen dan zich af te vragen.

Schrijf een brief voor de slechte dagen

Je zal dagen hebben waarin alles verschrikkelijk lijkt. Domme kleine dingen zullen je boos maken. Je zal met iedereen ruzie maken. Het zal voelen alsof je met het verkeerde been opgestaan bent. Maar hier kan één van de therapeutische schrijfoefeningen jou helpen. Bewaar voor deze slechte dagen een brief in je bureau of op een veilige plaats, een brief voor de slechte dagen.

Hoe doe je dit? Kies een dag waarop jij je gelukkig voelt en schrijf een brief naar jezelf. Zeg jouw andere zelf hoe trots je op hem of haar bent. Vermeld alle goede dingen die je hebt. Op een slechte dag kan je echt een stimulans van positieve energie nodig hebben. Bewaar het dus op een veilig plekje.

Therapeutische schrijfoefeningen kunnen uitzonderlijk heilzaam zijn. Dit geldt vooral als je een slechte dag hebt of wanneer je wat extra zelfvertrouwen nodig hebt. Ze leren je hoe je je gedachten op orde kan brengen en je gevoelens verwerken. Ze zijn kortom een emotionele ondersteuning die we soms moeilijk van anderen krijgen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.