Leren aanvaarden in plaats van je eigen problemen te creëren

Leren aanvaarden in plaats van je eigen problemen te creëren

Laatste update: 24 mei, 2018

Het leven kan vele bochten maken. Dingen gaan niet altijd zoals we het graag zouden willen. Dat is iets goed. Maar links en rechts verschijnen problemen… of niet? Wat is eigenlijk een probleem? Hebben we zoveel problemen als we denken? Of maken we het leven ingewikkeld door te denken dat er iets verkeerd is? Hoe kunnen we leren aanvaarden?

Eigenlijk bepaalt je houding of je een probleem hebt en hoe groot het is. Het is de manier waarop je een situatie evalueert die het tot een probleem maakt of die een uitdaging omvormt tot een bedreiging.

Als je de dingen aanvaardt zoals ze zijn, zal je in staat zijn om van de kansen te profiteren die ze bieden. Want je zal eruit leren en groeien. Leren aanvaarden is één oplossing voor tegenslag. Wanneer er geen andere manier bestaat om te vernieuwen, of wanneer de prijs voor om het even welk alternatief te hoog is, dan kunnen we aanvaarden en opnieuw beginnen.

 Share

Zie je problemen als mogelijkheden

Of je het nu leuk vindt of niet, of je het wilt of niet, of je erop voorbereid bent of niet, op een gegeven moment zal tegenslag je pad kruisen. Wanneer dit gebeurt, zal je veel vragen hebben. Maar het belangrijkste van alles is wat je vervolgens gaat doen. Hoe zal je wat je eruit geleerd hebt, opnemen en in de toekomst toepassen? Ga je met andere woorden toelaten dat de situatie een probleem wordt? Of zal het slechts nog een andere kans zijn om te leren en te groeien?

Bloem groeit uit een scheur in de weg

Het is normaal dat je eerst pijn en bezorgdheid voelt. Het is zelfs gezond dat je wat tijd neemt zodat de pijn zijn werk kan doen. Als je je ertegen verzet, zal je alleen maar de angst langer laten duren. Want pijn is een natuurlijk gevoel. Je moet er ruimte voor vrijmaken. Zodra de emotionele pijn voorbij is, is het tijd om de confrontatie met de situatie echt aan te gaan.

Tegenslag kan je leven heel ingewikkeld maken. Maar toch kan het ook een kans zijn om jezelf beter te kennen. Je leert waarderen wat je hebt en je leer om jezelf te waarderen. Deze benadering verandert niet wat er gebeurd is. Het biedt je ook geen oplossing. Maar het geeft je de mogelijkheid om te ontdekken. Dit is op zich iets verbazingwekkend.

“Tegenslag heeft het effect dat het talenten oproept, die in voorspoedige omstandigheden sluimerend waren.”

-Horace-

Verandering aanvaarden en je aanpassen aan verandering

Leren hoe je je aan nieuwe situaties kan aanpassen, hoe moeilijk ze ook zijn, is het geheim om een vol en gelukkig leven te leiden. Het lijkt hard maar het is mogelijk. Toch is je gewoon aanpassen niet genoeg. Je zal ook in staat moeten zijn om te leren aanvaarden wat er gebeurd is. Dit zal altijd het beginpunt van verandering zijn. Dit kan in je omgeving gebeuren of binnenin jezelf.

Aanpassing betekent niet dat je tegenslag overwint. Het helpt je alleen om de controle over jezelf opnieuw in handen te nemen. Dit is ook wat Bernabé Tierno gezegd heeft. Je kan alles aan maar je kan niet alles overwinnen. Maar alleen aanvaarding kan je toelaten om je echt aan te passen en volledig te profiteren van elk moment in je leven.

“Het leven van iedereen, vooral je eigen leven, moet een leven zijn van voortdurende aanvaarding, aanpassing en vernieuwing.”

-Bernabé Tierno-

Leren aanvaarden wat je niet kan veranderen

Volgens Friedrich Schiller zijn de mensen die leren aanvaarden wat ze niet kunnen veranderen, gelukkig. Het maakt niet uit hoe moeilijk de verandering is of hoe zwaar het probleem is, leer ermee om te gaan. Het aanvaarden en jezelf aan de situatie aanpassen is vaak de enige manier om verder te gaan. Om het even welk ander alternatief, als er al één is, zou een te hogere prijs vragen dan jij kan betalen.

Terwijl je leert aanvaarden en je aanpassen aan verandering, zal je ook andere veranderingen moeten confronteren. Want dat is de dynamische aard van het leven. In dit gevallen kan je eerste reactie zijn om te vechten of te vluchten. Dat zijn immers aangeboren overlevingsinstincten die je daden beïnvloeden wanneer je je bedreigd voelt.

Leren aanvaarden

Maar wanneer je in staat bent om je geestelijk aan te passen aan een situatie, hoe zwaar het ook is, dan zal je het veel gemakkelijker hebben. Mensen die verandering kunnen aanvaarden en zich aan verandering kunnen aanpassen, zijn ook in staat om in nieuwe richtingen te kijken en beslissingen te nemen die gebaseerd zijn op hun nieuwe realiteit en hun nieuwe doelstellingen.

Geniet van wat je hebt, in plaats van te klagen over wat je niet hebt

Je zal veel problemen hebben als je toelaat dat tegenslag je eronder krijgt. Dat zal ook gebeuren als je jezelf laten overweldigen door pijn of verlies. Je problemen zullen dan een zware last worden die je tegenhoudt.

Maar moeilijke situaties hoeven niet tot uitputting en ontgoocheling te leiden. Ze hoeven niet het einde van je hoopvolle verwachtingen en van je dromen zijn. Want met moed en optimisme kan je nieuwe mogelijkheden ontdekken en profiteren van nieuwe kansen. Die krijgt iedereen voortdurend te zien. Je grenzen vormen geen beperkingen. Er is nog een lange weg te gaan, zelfs al staan je steunpilaren achter je.

Het kan verleidelijk zijn om in de put te blijven zitten wanneer zich moeilijkheden voordoen. Dat is de gemakkelijke weg. Je kan rouwen om verlies, mislukking of ziekte. Maar je mag van deze plaats niet je thuis maken. Want je hebt nog steeds zoveel mogelijkheden die je leven kunnen vervullen. Maar om ervan te kunnen profiteren moet je de verandering die opgetreden is aanvaarden. Gebruik het als een startpunt om te beginnen met je aan te passen.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.