Vijf citaten van Niccoló Machiavelli

Niccoló Machiavelli was een beroemd filosoof. In dit artikel geven we we enkele van zijn bekendste citaten.
Vijf citaten van Niccoló Machiavelli
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Niccoló Machiavelli was een belangrijke filosoof. Mensen associëren hem vaak met de Italiaanse renaissance. Hij was echter ook diplomaat, politicus en schrijver. In dit artikel geven we je enkele van zijn beste citaten.

Als je nog niets over of van Machiavelli gelezen hebt, dan bevelen we je dit boek aan: De Prins. Het is een verhandeling over de politieke doctrine die jaren na zijn dood gepubliceerd werd.

Als je fan bent van een filosofische kijk op de politiek, dan zal je absoluut van dit boek genieten. Niccoló Machiavelli wordt tenslotte beschouwd als de vader van de moderne politieke wetenschap.

Citaten van Niccoló Machiavelli

1. Doelen halen is moeilijk

“Nooit werd iets groots verwezenlijkt zonder gevaar.”

Dit eerste citaat van Machiavelli nodigt je uit om na te denken over de angst die jou zo vaak tegenhoudt om stappen te zetten en je doelen te bereiken. Dit soort angst kan verlammend zijn. Het gevolg is dat eigenlijk weinig mensen hun dromen waar maken.

Machiavelli herinnert ons dat grootse dingen doen altijd een risico inhoudt. Dat risico noemt hij gevaar. De confrontatie aangaan met gevaar vereist moed en volharding.

Doelen halen is moeilijk

2. Uiterlijkheden kunnen bedriegen

“Iedereen ziet wat jij lijkt te zijn, weinigen ervaren wie jij echt bent.”

Niccoló Machiavelli heeft hier uitstekend werk geleverd en een belangrijk idee verwoordt. Vaak ben jij je niet bewust dat je een masker draagt om je imago te verbeteren.

Je gedraagt je anders bij je broers en zussen dan met je baas. Waarom denken sommige mensen dat je verlegen en gereserveerd bent? De mensen die jou goed kennen, zeggen namelijk precies het tegenovergestelde.

Niet in staat zijn om de mensen rond jou te laten zien wie je echt bent, kan frustrerend zijn. Je ouders en je broers en zussen kennen jou tenslotte sinds je een baby bent. Zij hebben jou in goede en in slechte tijden gezien. Hoe zit het echter met alle anderen? Misschien heb je het gevoel dat mensen de ware jou niet zien omdat je jouw ware zelf verbergt.

3. Actie ondernemen is altijd de beste keuze

“Het is beter te handelen en berouw te hebben dan niet te handelen en spijt te hebben.”

De betekenis achter dit citaat is een verwijzing naar de angst die we eerder besproken hebben. Deze angst beheerst je leven en houdt je tegen de dingen te doen die je het meest verlangt.

Vaak beperk je jezelf. Je verzint excuses waarom je bepaalde acties in je leven niet kan of beter niet zou ondernemen. Als je ze echter vanuit een ander perspectief bekijkt, dan zou je merken dat het geen onoverkomelijke hindernissen zijn. De barrières in je geest kunnen eigenlijk veel schadelijker zijn dan welke lichamelijke beperking die je misschien hebt ook.

4. Alles op zijn tijd

“Toch moet hij in geloven en handelen voorzichtig zijn, en uit zichzelf niet tot angst inspireren, en op een gematigde manier met behoedzaamheid en menselijkheid stappen vooruit zetten, zodat een teveel aan vertrouwen er niet voor zorgt dat hij onvoorzichtig wordt en teveel schroom er niet voor zorgt dat hij onverdraagzaam wordt.”

Heb jij ooit het gevoel gehad dat je tot het uiterste ging? Dat je een blind vertrouwen had in iemand? Dat blind vertrouwen het onmogelijk maakte om te merken dat ze jou probeerden te manipuleren?

Dit citaat zegt ons dat we mensen niet blindelings mogen vertrouwen. De reden is dat dit tot ontgoocheling kan leiden. Op zijn beurt kan ontgoocheling jou tot een ander uiterste leiden: onverdraagzaamheid.

Verandering kan deuren openen

5. Volgens Niccoló Machiavelli kan verandering deuren openen

“Eén verandering laat altijd een pad open om andere veranderingen tot stand te brengen.”

Dit laatste citaat van Niccoló Machiavelli bevestigt het belang van verandering. Tegenwoordig zijn velen van ons bang voor verandering. Misschien geloof je dat wat vertrouwd en comfortabel is, beter is dan wat op jou wacht onderweg.

Verandering opent echter deuren en zorgt dat er goede dingen gebeuren. Ondanks alle onzekerheid is verandering noodzakelijk. Kan jij je voorstellen hoe het zou zijn om je hele leven lang dezelfde persoon te zijn?

We hopen dat deze citaten van Niccoló Machiavelli je helpen om na te denken. Als je hem beter wil begrijpen, dan moet je absoluut De Prins lezen. Wellicht ook interessant voor jou

De definitie en kenmerken van de machiavellistische intelligentie
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De definitie en kenmerken van de machiavellistische intelligentie

Heiligt het doel de middelen? Mensen die de machiavellistische intelligentie bezitten, vinden dat dit in zekere mate gerechtvaardigd is.  • Hermosa Andújar, A. (2013). La actualidad del pensamiento político de Maquiavelo. Co-herencia10(19), 13-36.
  • Ruiz, J. J. (2013). Nicolás Maquiavelo en el pensamiento político del Siglo de Oro español. Revista de estudios histórico-jurídicos, (35), 771-781.
  • Schenoni, L. L. (2007). El concepto de lo político en Nicolás Maquiavelo. Andamios4(7), 207-226.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.