Vijf beroemde citaten van John Steinbeck

De beroemde citaten van John Steinbeck nodigen uit tot reflectie. In feite valt deze schrijver op door zijn proza en zijn spiritualiteit.
Vijf beroemde citaten van John Steinbeck
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

John Steinbeck werd geboren in 1902. Ondanks dat hij van jongs af aan extreem hard heeft gewerkt om te overleven, was schrijven zijn enige echte passie.

Op 33-jarige leeftijd werd hij voor het eerst erkend door de critici met zijn roman Tortilla Flat, wat hem later ertoe bracht andere werken te creëren, zoals Of Mice and Men en The Grapes of Wrath. Een ding dat overheerst in zijn schrijven is zijn spiritualiteit. Vandaag bekijken we vijf van zijn meest interessante citaten.

De reflecties van Steinbeck stellen ons in staat dichter bij een schrijver te komen wiens werken opvallen door hun taaiheid en hun realisme. Soms kon de manier waarop hij zijn ideeën uitdrukte behoorlijk hard zijn, want als er één ding was dat Steinbeck kenmerkte, was het zijn openhartigheid.

Inderdaad, hij verborg de waarheid niet onder bloemrijke zinnen. Dit alles leverde hem de Nobelprijs voor Literatuur op. Hier zijn vijf van zijn beroemdste citaten.

Een boek van John Steinbeck

1. De behoeften van de mens

“Van alle dieren van de schepping is de mens de enige die drinkt zonder dorst te hebben, eet zonder honger te hebben en spreekt zonder iets te zeggen.”

Deze eerste van onze vijf beroemde citaten van John Steinbeck is een sterke kritiek op de mens. Hij beweert zelfs dat we niet doen wat we doen omdat ons lichaam erom vraagt, maar zonder enige echte reden.

Inderdaad, vaak neem je, als je je familie en vrienden ontmoet, ook wat te eten. Dit betekent dat je dit uiteindelijk doet zonder echt te willen eten. Daarnaast is het drinken van frisdrank niet altijd bedoeld om je dorst te lessen, je drinkt het om de smaak en het suikergehalte.

Steinbeck beweert ook dat we praten om het praten. We gebruiken bijvoorbeeld lege woorden die geen echte betekenis hebben en zijn slechts geluiden die uit onze mond komen. We praten om ons niet ongemakkelijk te voelen, omdat we niet van stilte houden, en om onszelf interessant te maken. Wij zijn het enige dier dat dit doet.

Vrienden praten met elkaar

2. Waarheden die pijn doen

“Een ongelovige waarheid kan een man veel meer pijn doen dan een leugen.”

Dit tweede beroemde citaat van John Steinbeck impliceert ook een kritiek op onze manier om de waarheid te begrijpen. Immers, hoe vaak vraag je anderen niet om je de waarheid te vertellen en niet tegen je te liegen?

Maar als ze dat doen, voel je je vaak beledigd, omdat de gevoelens van afwijzing die je ervaart als je merkt dat je aan het einde van een bepaalde wake-up call of een uitspraak over jezelf die je niet leuk vindt, erger is dan een leugen. Dat is omdat het waar is! Deze zin zinspeelt ongetwijfeld op de hypocrisie van de mens.

3. Rust is ook een kunst

“De kunst van het rusten is een onderdeel van de kunst van het werken.”

Zelfs in de tijd van Steinbeck werd rust als een belangrijk onderdeel van het werk beschouwd. Dit is iets dat je vandaag de dag nog steeds op je sociale netwerken leest en dat mensen die dicht bij je staan je vaak adviseren te doen.

Hard werken wordt echter nog steeds afgekeurd en rust wordt vaak als tijdverspilling gezien. Dit is een grote fout, want zonder rust wordt je werk steeds slechter. Sterker nog, je productiviteit neemt af en je zult al snel het slachtoffer worden van het burn-outsyndroom (wetenschappelijke link).

Rusten betekent niet dat je lui of te comfortabel wordt. Eigenlijk is rust nodig, want je bent geen machine en je moet ontspannen, goed slapen en tijd doorbrengen met je dierbaren. Daarna kun je met hernieuwde kracht terugkeren naar je werktaken. Inderdaad, zoals Steinbeck zei, rust is zeker een onderdeel van de kunst van het werken.

4. Een reis is als een huwelijk

“Een reis is als een huwelijk. De zekere manier om het bij het verkeerde eind te hebben, is te denken dat je er controle over hebt.”

Deze zin is buitengewoon onthullend, omdat het over controle gaat. Steinbeck gebruikt het concept van het leven als een reis, een waarin onvoorspelbare gebeurtenissen kunnen ontstaan, maar ook moeilijke situaties die je misschien niet zo leuk vindt.

Denken dat je alles onder controle hebt is een vergissing en kan je frustreren. Om deze reden, net zoals je geen controle hebt over anderen in je relaties, met name het huwelijk, is het ook niet mogelijk om het gedrag of het traject van andere elementen in je leven te beheersen.

Toch is het loslaten van de controle meestal niet eenvoudig, maar het kan. Het kost echter veel werk om dingen te laten stromen in plaats van alles te proberen te beheersen.

Vrouw wandelt

5. Er is maar één leven om te leven

“Voor ons zijn er duizend levens die we zouden kunnen leven, maar als het zover is, zal het er één zijn.”

We eindigen met een van de beroemde zinnen van John Steinbeck die de mooiste zou kunnen zijn. Hiermee laat deze auteur je zien hoeveel mogelijkheden en paden er in je leven beschikbaar zijn waaruit je kunt kiezen.

Je hebt veel opties om het leven te leiden dat je echt wilt. Je kunt echter maar één keuze maken. Inderdaad, hoewel er duizend-en-een mogelijkheden voor je liggen, kun je er uiteindelijk maar één kiezen. Daarom moet je het goed doen.

Hopelijk hebben deze beroemde zinnen van John Steinbeck je een beetje dichter bij deze auteur gebracht, die voor veel mensen onbekend blijft. Ze laten je zelfs een glimp opvangen van wat je in zijn boeken zult vinden en ook een beetje over zijn spirituele en reflectieve persoonlijkheid. Zijn boeken zijn het lezen meer dan waard.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Steinbeck, J. (2019). De ratones y hombres. Edhasa.
  • Steinbeck, J. (2019). Las uvas de la ira. Ediciones Cátedra.
  • Steinbeck, J. (2018). El invierno de mi desazón. Nordica.
  • Steinbeck, J. (2002). Al Este del Edén, ed. Tusquets, Barcelona.
  • Steinbeck, J. (1997). Tortilla flat. Penguin.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.