Vier tekenen dat je jezelf bent kwijtgeraakt

Het onderhouden van een gezonde relatie met jezelf is essentieel voor je welzijn. We laten je enkele waarschuwingssignalen zien die erop kunnen wijzen dat je deze belangrijke link negeert.
Vier tekenen dat je jezelf bent kwijtgeraakt
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 31 oktober, 2023

Hoe is jou relatie met jezelf? Dit is misschien een vraag die je jezelf nog nooit hebt gesteld. Dat komt omdat, ondanks het feit dat je je banden met anderen belangrijk vindt, je die met jezelf vaak verwaarloost. In dit artikel gaan we de belangrijkste tekenen opsommen die je kunnen helpen identificeren of je jezelf bent kwijtgeraakt.

U moet in gedachten houden dat zelfrespect, zorg en mededogen voor jezelf essentieel zijn voor je welzijn en geestelijke gezondheid. Liefde die verwaarloosd wordt, kan echter tot ontrouw vervallen, zelfs jegens jezelf. Om deze reden is het noodzakelijk om deze belangrijke relatie te herzien en ervoor te zorgen dat deze gezond blijft.

Vier tekenen dat je jezelf bent kwijtgeraakt

Je geeft geen prioriteit aan jezelf

Een van de duidelijkste tekenen dat je jezelf bent kwijtgeraakt, is het feit dat je bij het kiezen nooit eerst voor jezelf kiest. Je stelt bijvoorbeeld je eigen verplichtingen en taken uit om anderen te helpen die van hen te vervullen. Je geeft zelfs je eigen vrije tijd op om te voldoen aan de wensen, behoeften en gunsten die anderen van je vragen.

Als gevolg daarvan degradeert je alles wat met je te maken heeft naar de laatste plaats. Je aarzelt niet om toe te geven aan anderen, je eigen mening te vergeten. In feite lijkt het belangrijker voor je te zijn om anderen te helpen dan loyaal te zijn aan jezelf en je eigen behoeften.

Treurige vrouw zittend op de vloer

Je wilt anderen een plezier doen

Als sociale wezens willen we allemaal de mensen om ons heen een plezier doen. Maar als je jezelf kwijtgeraakt bent, doe je dat ook al is het belangrijker dat je jezelf een plezier doet.

Je komt bijvoorbeeld in aanraking met plannen en activiteiten die je niet leuk vindt of waar je geen zin in hebt, alleen maar om de gunst van anderen te winnen. In feite is het heel moeilijk voor je om ‘nee’ te zeggen omdat je bang bent dat je daardoor de liefde of goedkeuring van anderen zult verliezen.

Het is dus zelfs mogelijk dat je in het soort gedrag valt dat volledig in strijd is met je eigen overtuigingen en waarden, alleen maar omdat een andere persoon je dat vraagt.

Je verontschuldigt je zonder schuldig te zijn

Dit is extreem veel voorkomend gedrag bij mensen die zichzelf hebben verloren. Je vraagt om vergeving, ook al ben je je er volledig van bewust dat je niets verkeerd hebt gedaan. Je weet dat je niet verkeerd hebt gehandeld. Desalniettemin weerhoudt de angst voor conflicten, afwijzing en verlating je ervan je positie te verdedigen.

Eigenlijk geef je er de voorkeur aan je excuses aan te bieden en de verantwoordelijkheid te aanvaarden voor een discussie die niet jouw schuld is. Alleen maar om angst te verminderen. In jouw ogen is de woede van een ander een waarschuwing dat ze je genegenheid kunnen verlaten of intrekken, dus je vindt het nodig om die woede te beëindigen, zelfs als dit betekent dat je jezelf vernedert.

Je klaagt constant

Het lijkt misschien alsof klagen een houding is van iemand die vol zelfvertrouwen is. Iemand die in staat is om uit te drukken wat hij wil. Klagen is echter niet synoniem met assertief communiceren.

Op een rustige en respectvolle manier uitleggen wat je denkt en wat je nodig hebt, is gepast gedrag. Aan de andere kant, als je relaties gebaseerd zijn op het constant vragen van anderen om aan je behoeften te voldoen, is er iets mis.

Als je links onderhoudt waarvan je het gevoel hebt dat anderen niet op een wederkerige manier reageren, vraag jezelf dan af waarom je ermee doorgaat. Denk ook na over de vraag of je verwachtingen met betrekking tot relaties goed aangepast of onrealistisch zijn.

Als je klaagt, zoek je anderen om je te geven wat je zelf mist. Je mist het omdat je er al lang niet meer voor jezelf bent. In feite heb je een onderliggend gebrek aan zelfrespect en zelfzorg.

Vrouw denkt diep na

Leer hoe je kunt herstellen

Als je jezelf weerspiegeld ziet in de vorige tekens, is het waarschijnlijk dat je jezelf meer hebt verwaarloosd dan je had moeten doen. Daarom is het tijd dat je je ervan bewust wordt dat je relatie met jezelf de belangrijkste is die je ooit zult hebben. Daarom moet je er voorzichtig en respectvol voor gaan zorgen.

Desalniettemin is het niet gemakkelijk om de gewoonte om anderen te behagen los te laten. Vooral als je zelfrespect niet sterk is. Desalniettemin, met doorzettingsvermogen, zal elke kleine actie die je onderneemt, ertoe leiden dat je herstelt.

Begin prioriteiten te stellen, naar jezelf te luisteren en je rechten en meningen te verdedigen. Handel volgens je waarden en wees niet bang om in de steek gelaten te worden. Er is tenslotte niets pijnlijker dan jezelf verliezen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Westwood, P. A. (2017). El rol del autorrespeto en la teoría de la justicia de John Rawls. HYBRIS, Revista de Filosofía8(2), 55-76.
  • Bourbeau, L. (2011). Las cinco heridas que impiden ser uno mismo. OB STARE.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.