Vijf sleutels tot vergeving

Je oprechte vergeving schenken aan iemand die je pijn heeft gedaan, is nooit gemakkelijk. Hier zijn enkele tips om te helpen.
Vijf sleutels tot vergeving

Laatste update: 25 februari, 2022

Van jongs af aan zijn waarden als vergevingsgezindheid je ongetwijfeld bijgebracht. Bovendien helpt het om te weten hoe je kunt vergeven je emotionele balans terug te krijgen. Het gaat niet alleen om een vergevingsgezind gebaar naar de ander toe, maar ook naar jezelf. Omdat het zo belangrijk is, willen we je een paar sleutels tot vergeving.

Het is natuurlijk niet raadzaam om in de schaduw van wrok en wraak te leven. Iedereen heeft grieven en zelfs de ergste en meest pijnlijke verdienen het om in vergeving te eindigen. Inderdaad, het gezegde “Oog om oog, en we zullen allemaal blind worden,” is heel erg waar.

Weten hoe te vergeven, is in veel gevallen niets meer dan een kwestie van houding. Desalniettemin moet je, naast je woorden van vergeving, oprecht voelen. Dit opent de deur naar het herstellen van de pijn. Een van de vele voordelen van vergeving is de vrede die het voortbrengt.

Sleutels tot vergeving

Hoewel het misschien niet zo lijkt, is leren vergeven niet zo eenvoudig. Zoals we al zeiden, moet vergeving hand in hand gaan met oprechtheid. Daarom willen we je een paar sleutels geven die nuttig kunnen zijn:

  • Begrip. Het is duidelijk dat je iemand nooit kunt vergeven als je niet echt begrijpt wat zijn of haar acties motiveerde. Hoezeer de verwonding je ook heeft gekwetst, een minimum aan empathie is essentieel om iemand oprecht te vergeven.
  • Bescheidenheid. Om je in te leven in iemand die je pijn heeft gedaan, moet je bepaalde vooroordelen en superioriteitsgevoelens loslaten. Het is waar dat jij het slachtoffer bent van dit alles, maar zonder nederigheid zal het moeilijk voor je zijn om te vergeven.
  • Vrijgevigheid. Als je iemand vergeeft, moet je er niets voor terug verwachten. In feite is vergeving een groot gebaar van vrijgevigheid. Verlies dat nooit uit het oog.
  • Liefde. Misschien vind je het moeilijk om het idee van liefde te associëren met iemand die je pijn heeft gedaan. Probeer echter te onthouden dat degenen die jou het meest kunnen schaden, degenen zijn die het dichtst bij je staan. Om deze reden gaat vergeving meestal hand in hand met liefde.

Je moet deze concepten altijd in gedachten houden, omdat ze onlosmakelijk verbonden zijn met een capaciteit als vergeving. Onthoud ook dat een verzoenende houding essentieel is om iemand die je pijn heeft gedaan echt te benaderen.

Zusters knuffelen met elkaar

Waarom vergeving goed is

Er zijn veel redenen waarom vergeving positief is Spaanse link). Een daarvan is dat je vooruit kunt kijken en vooruit kunt blijven kijken. Het is inderdaad moeilijk om vooruitgang te boeken als de obstakels die voor ons liggen haat en wrok zijn.

Om je in te leven in iemand die je pijn heeft gedaan, moet je bepaalde vooroordelen en superioriteitsgevoelens loslaten.

Vergeving helpt je eigenwaarde te behouden en pijnlijke gebeurtenissen in het verleden los te laten. Bovendien vermindert vergeven je angst om bedrogen en afgewezen te worden. Het vergroot ook je zelfvertrouwen. Daarom is het uiterst belangrijk om te leren vergeven.

Ook toegeschreven aan vergeving is het vermogen om jezelf te bevrijden van gebeurtenissen die je van je energie beroven en je persoonlijke prestaties beïnvloeden.

Vijf sleutels tot vergeving

Nu je weet hoe je oprechte en oprechte vergeving kunt krijgen, geven we je een reeks tips die je zullen helpen om te vergeven.

1. Weg met wrok

Als je haatdragend bent, zal het buitengewoon moeilijk zijn om iemand te vergeven. Bovendien duurt het niet lang voordat wrok aanleiding geeft tot wraak. Dit zorgt er alleen maar voor dat je afstand neemt van de ander.

2. Onthoud het verleden

Vergeving betekent niet dat de lei wordt schoongeveegd, maar dat de veroorzaakte schade wordt erkend en hersteld. Omdat je nooit helemaal in vrede zult zijn, hoeveel tijd er ook is verstreken, als je je de gebeurtenis niet kunt herinneren zonder wrok te voelen.

3. Leer luisteren

Als je je gekwetst voelt, heb je de neiging jezelf af te sluiten en luister je niet naar wat de andere partij te zeggen heeft. Als je echter de communicatiekanalen niet opent, zal vergeving onmogelijk zijn.

4. Geloof in de ander

Dit betekent ook dat je erop moet vertrouwen dat de ander zijn fouten zal herkennen en ervan zal leren. Vergeving is tenslotte slechts een tweede kans om van fouten te leren.

5. Herken de schade

Als je de schade die ze je hebben aangericht niet kunt herkennen, zal het moeilijk zijn om ze te vergeven. Het komt zelfs heel vaak voor dat je als slachtoffer de pijn die je hebt gevoeld niet volledig herkent. Toch is het essentieel als je de ander met heel je hart wilt vergeven.

Man spreekt met zijn vrouw

Sleutels tot vergeving: jezelf vergeven

Ten slotte willen we het hebben over de noodzaak om jezelf te vergeven. Want uiteindelijk heeft het geen zin als je dat vermogen naar buiten ontwikkelt en niet naar binnen.

Iedereen maakt fouten. Als je jezelf niet kunt vergeven, zul je het moeilijk vinden om vrede te hebben. Dit betekent dat je interpersoonlijke relaties nogal gecompliceerd zullen worden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Burggraf, J. (2003). Aprender a perdonar. In ponencia Congreso de la Familia, Universidad de La Sabana-Aspaen-Corpaf, Bogotá.
  • Prieto-Ursúa, M., & Echegoyen, I. (2015). ¿Perdón a uno mismo, autoaceptación o restauración intrapersonal? Cuestiones abiertas en psicología del perdón. Papeles del psicólogo, 36(3), 230-237.
  • Zalles, C., & Zavarce, P. (2004). Perdonar: una experiencia liberadora que lleva al bienestar. Las Fortalezas del Venezolano. Venezuela. Editorial Alfa. 1ª Edición. pp, 109-23.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.