Vier psychologische voordelen die een dutje biedt

Vier psychologische voordelen die een dutje biedt

Laatste update: 17 januari, 2017

Veel mensen doen regelmatig even een dutje, meestal na het eten. Als je vroeg opstaat en toch tot laat wakker wilt kunnen blijven, dan moet je soms echt even een dutje doen. Hierdoor wordt je batterij opgeladen, waardoor je gemakkelijk de rest van de dag kunt doorkomen.

Desondanks proberen sommige mensen het doen van dutjes koste wat kost te vermijden, omdat ze denken dat het gewoon ‘tijdverspilling’ is. Wat deze mensen echter niet weten, is dat het doen van een dutje niet alleen onze batterij oplaadt, maar dat het ook een hoop psychologische voordelen biedt waar we ons vaak niet van bewust zijn.

Wanneer dingen fout gaan, zoals soms het geval is.

Wanneer de weg die je afbeult alleen bergopwaarts lijkt te gaan.

Wanneer de middelen schaars zijn en de schulden immens.

En je graag wilt lachen, maar je juist moet zuchten.

Wanneer zorgen jou een beetje bedrukken.

Rust dan uit als het moet, maar geef niet op!

-Rudyard Kipling-

Wil je weten welke psychologische voordelen het doen van een dutje kan bieden?

1. Je bent alerter

Na een lange ochtend op het werk gaat onze productiviteit nu eenmaal achteruit. We denken veel langzamer na, onze reflexen zijn minder snel, we gapen voortdurend. Kortom, we bereiken een staat van vermoeidheid waarin we veel minder alert zijn.

Rusten

 

Voor bepaalde beroepen maakt het niet zoveel uit of we alert zijn of niet. Maar voor een piloot, een chauffeur of andere beroepen waarbij iemand beslist klaarwakker moet zijn is het heel belangrijk om niet slaperig te worden of zelfs in slaap te vallen. Daarom kan een dutje er niet alleen voor zorgen dat we alerter worden, maar zorgt het er ook voor dat we ons meer bewust worden van onze omgeving, waardoor we productiever worden.

Kun je een soldaat voor je zien die niet alert is? Of een leraar die helemaal niet gefocust is? In dit soort situaties en in nog veel meer situaties is het absoluut noodzakelijk om alert te zijn. En dit is een van de redenen waarom het doen van dutjes voor iedereen een vereiste zou moeten zijn.

2. Je geheugen verbetert

Soms vallen we ’s avonds niet goed in slaap, waardoor we de volgende dag vermoeider zijn dan normaal. En of we het nu leuk vinden of niet, dit zal invloed hebben op ons geheugen. Daarom kan een stevig dutje, waarbij we goed uit kunnen rusten, veel resultaten bieden voor ons geheugen.

Dutjes laden niet alleen onze batterij op; ze vergroten ook onze hersenactiviteit. Dit zorgt er niet alleen voor dat ons geheugen beter wordt, maar ook dat we creatiever worden! Om dit te kunnen bereiken is het echter wel belangrijk om niet zuinig te zijn met de dutjes die we doen. Wat bedoelen we hier precies mee?

Het is normaal om ongeveer tien tot twintig minuten te doen over een dutje. Soms heeft ons lichaam echter meer nodig dan dat. Dit hangt af van de persoon die het dutje doet en hoe moeilijk of makkelijk het voor hem is om in slaap te vallen. Om ons creatief vermogen merkbaar te verbeteren, moeten we zoveel slapen als wij denken dat nodig is om goed uit te kunnen rusten. Denk je dat je in staat bent om jezelf deze tijd te gunnen?

3. Goed humeur

Slecht slapen en de hele dag een beetje moe zijn kan ervoor zorgen dat iemand vrij prikkelbaar wordt. En precies om die reden zou het erg goed voor ons zijn om even een dutje te doen! Als je merkt dat je geïrriteerd bent en dat je je overal aan stoort, probeer dan eens een dutje te doen.

“Luiheid is niets meer dan de gewoonte om uit te rusten voordat je moe wordt”

-Jules Renard-

Dit is echter nog niet alles: het doen van een dutje zal er ook voor zorgen dat je productiever wordt. Je energie wordt hersteld en de luiheid die gepaard gaat met vermoeidheid verdwijnt, waardoor er ruimte vrijkomt voor een persoon die de drang heeft om hard te werken en lekker aan de slag te gaan. Een stevig dutje kan beter zijn voor je productiviteit dan een sterke kop koffie!

4. Vermindert stress

Dutjes zullen echter niet alleen je humeur verbeteren en er daardoor voor zorgen dat je productiever wordt, maar kunnen ook helpen om de stress waar je misschien last van hebt te verminderen. We weten dat het wanneer je last hebt van stress het beste is om er even tussenuit te gaan, te gaan wandelen of afstand te nemen, maar soms is dit helaas niet genoeg. Onze gedachten zullen ons werk niet loslaten en het lukt ons niet om onszelf te bevrijden van onze gedachten. Juist om die reden kan een dutje een zeer gunstige manier zijn om de stress die jou lichaam aanvalt en jou blokkeert even te vergeten.

Dutje

Maar wat nu als je niet in slaap kunt vallen? Raak dan vooral niet gefrustreerd en sta ook niet op om je bezigheden weer op te pakken. Blijf gewoon een paar minuutjes liggen met je ogen dicht, ook al kun je niet slapen. Ook deze kleine handeling zorgt er namelijk al voor dat je lichaam even uit kan rusten! Zelfs als het misschien niet altijd zo lijkt, zal dit toch helpen om je angst te verminderen en je zenuwen te kalmeren.

Hoe zit het met jou – doe jij weleens een dutje?

Zo ja, gefeliciteerd! Kijk maar van welke voordelen je hierdoor allemaal profiteert voor je geheugen en je productiviteit. Als je er nog geen gewoonte van hebt gemaakt om regelmatig een dutje te doen, dan wordt het misschien tijd dat je het gewoon eens probeert! Hierdoor zul je namelijk de rest van de dag zo productief mogelijk worden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.