Vier oefeningen om scoliose te voorkomen

In dit artikel bespreken we vier oefeningen om scoliose te voorkomen. Lees gauw verder!
Vier oefeningen om scoliose te voorkomen

Laatste update: 28 oktober, 2021

Scoliose is een laterale kromming van de ruggengraat die vaak ontstaat tijdens de groeiperiode vlak voor de puberteit. Het komt vooral vaak voor als de groei plotseling plaatsvindt. Het kan elk deel van de ruggengraat beïnvloeden, maar het komt het meest voor ter hoogte van de borst of de lage rug.

Er zijn oefeningen ontwikkeld om scoliose te voorkomen die gecombineerd kunnen worden met orthopedische middelen of een operatie. Dit artikel beschrijft een aantal van die oefeningen.

Als ze goed worden uitgevoerd, kunnen ze je ruggengraat, ribbenkast, schouders en bekken opnieuw uitlijnen. Dit alles kan helpen om je normale houding terug te krijgen. Maar raadpleeg eerst je huisarts als je last hebt van een ernstige vorm van scoliose.

Wat is scoliose precies?

Scoliose komt het meest voor bij kinderen. In de meeste gevallen is een behandeling niet noodzakelijk, en de kromming lost zichzelf op als het kind verder groeit. Maar bij een ernstige kromming en de leeftijd waarop het ontstaat, is een combinatie van fysiotherapie en orthopedische middelen nodig.

Kind met scoliose

Een klein aantal patiënten met scoliose heeft een operatie nodig. Dit gebeurt alleen in de ernstigste gevallen. Complicaties omvatten chronische pijn, gebrekkige ademhaling, en verminderde beweeglijkheid.

Een aantal onderzoeken zeggen dat gerichte oefeningen geen alternatief zijn voor orthopedische middelen of een operatie. Aan de andere kant kunnen ze wel worden gebruikt als interventietherapie, en je kunt ze op zichzelf gebruiken of in combinatie met andere soorten interventie.

De voordelen van het doen van oefeningen

Als oefeningen geen alternatief zijn voor een operatie, waarom zou je ze dan überhaupt doen? Zoals we al hebben aangegeven, is de functie van deze oefeningen om complicaties in de in de toekomst te voorkomen. Dit zijn daarom de voordelen:

  • Verminderde kans op een operatie of een brace.
  • Het stabiliseren en verminderen van de kromming.
  • Stopt de progressie van de aandoening.
  • Verbeterde hersen- en spiercoördinatie.
  • Het verminderen van de kromming van de ruggengraat.

Vier oefeningen om scoliose te voorkomen

Hieronder beschrijven we de vier beste oefeningen om scoliose te voorkomen. Als je ze vaak doet, zal je merken dat de symptomen afnemen.

1. De plank

Er zijn verschillende manieren om deze oefening te doen, maar ze helpen allemaal om je rug- en buikspieren te versterken. Beginners moeten echter de versie doen waarbij ze hun lichaam ondersteunen met onderarmen en tenen.

Houd je lichaam omhoog, met je gezicht naar de vloer, waarbij je zorgt dat je buik en benen de grond niet raken. Span dan je buikspieren aan en houd deze positie een minuut vast, terwijl je diep inademt. Neem daarna een minuut rust.

Denk eraan dat je lichaam volledig recht moet zijn, parallel aan de vloer. Buig je knieën niet en laat je rug niet zakken.

De plank

2. Bird dog

Dit is een van de beste oefeningen om scoliose te voorkomen. Je hebt een fitnessbal nodig om je buik te ondersteunen. Ga op de bal liggen, en ondersteun je lichaam met je tenen.

Til je linkerbeen en je rechterhand dan op. Houd deze positie drie seconden vast en laat dan je hand en been zakken. Til daarna je linkerhand en je rechterbeen op. Houd ook deze positie drie seconden vast voordat je je hand en been weer laat zakken. Herhaal deze oefening tien keer.

Denk eraan dat je je torso stil houd met behulp van de bal zodat je niet valt. Dit helpt om je rug te versterken, evenals de spieren in je torso.

3. Tricep lifts

Tricep lifts helpen bij het trainen van de spieren die je torso ondersteunen. Gewichten zijn heel geschikt voor deze oefening, maar als je armen zwak zijn, kun je ook een toestel gebruiken.

Ga op een fitnessbal zitten met je benen gespreid op schouderbreedte. Neem een gewicht in je rechterhand en til het boven je hoofd. Houd dan je rechterhand vast met je linkerhand.

Buig daarna je elleboog en druk je rechteronderarm naar beneden, achter je rug. Til je rechterhand op en adem uit terwijl je terugkeert in de beginhouding. Herhaal deze oefening tien keer en doe dan hetzelfde met je andere hand.

Zorg ervoor dat je goed blijft ademen, dit is belangrijk. Denk eraan dat je inademt als je je elleboog buigt en uitademt als je je hand strekt.

4. De tree pose

Deze yogahouding is perfect voor het voorkomen en behandelen van scoliose. Om te beginnen ga je rechtop staan met je voeten op schouderbreedte uit elkaar. Ondersteun je lichaam met je rechtervoet en buig je linkerknie omhoog. Pak je linkerknie vast met beide handen.

Plaats vervolgens je linkervoet plat tegen je rechterdijbeen. Breng je handpalmen tegen elkaar en houd ze boven je hoofd, waarbij je je evenwicht bewaart op je rechterbeen. Houd deze positie 30 seconden tot een minuut vast. Herhaal dit vijf keer, en dan nog vijf keer met je andere been.

Deze vier oefeningen voor scoliose zullen helpen om de meest ernstige symptomen te voorkomen. Maar als je merkt dat de pijn erger wordt, ga dan meteen naar je huisarts. Die zal je vertellen wat je het beste kunt doen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.