Vier mentale oefeningen om de dag af te sluiten

De minuten voordat je gaat slapen zijn cruciaal om de snelheid waarmee je geest werkt te vertragen en je voor te bereiden op rust. Deze oefeningen bevorderen reflectie, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling.
Vier mentale oefeningen om de dag af te sluiten
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Wat doe jij de laatste momenten voordat je gaat slapen? Als je op een positieve manier van dit belangrijke moment van de dag wilt profiteren, gaan we je enkele eenvoudige mentale oefeningen om de dag af te sluiten voorstellen die je kunt proberen.

Positief is het als je misschien een tv-serie kijkt, een boek leest of een tijdje met je partner kletst. Het is echter waarschijnlijker dat je deze cruciale minuten vaak besteedt aan piekeren over alle negatieve dingen die overdag zijn gebeurd of over wat er morgen zou kunnen gebeuren.

De momenten voordat je in slaap valt zijn van het grootste belang. Inderdaad, deze tijd zou je dag harmonieus moeten afsluiten en je voorbereiden op rust en om de nieuwe dag verfrist te beginnen. Om deze reden is het buitengewoon nuttig om een routine met bepaalde rituelen vast te stellen die je zullen helpen dit soort gedrag als een gewoonte te automatiseren.

Mentale oefeningen om de dag af te sluiten

Vrouw schrijft voor het slapengaan

1. Dankbaarheid

Dankbaarheid is een buitengewoon heilzame oefening voor je welzijn. Helaas ben je vaak niet gewend om stil te staan bij al het goede dat je omringt.

Bijvoorbeeld de mensen om je heen die je waarderen en de gelukkige gebeurtenissen die in je dag hebben plaatsgevonden. Dit zijn kleine details die je vaak over het hoofd ziet, maar ze zijn echt waardevol. Er is inderdaad veel om dankbaar voor te zijn, je moet het alleen willen laten zien.

Neem daarom elke avond een paar minuten de tijd om je zegeningen te tellen. Probeer er zelfs een gewoonte van te maken om te bedanken voor ten minste drie dingen die ertoe hebben bijgedragen dat je die dag gelukkig bent geworden.

Deze eenvoudige oefening zal je helpen een positievere geest te ontwikkelen. Ook zul je je voldaan en tevredener te voelen met je leven, en optimistischer te zijn over de toekomst.

2. Feliciteer jezelf

Wanneer was de laatste keer dat je met liefde tegen jezelf sprak en je prestaties, verdiensten en inspanningen erkende? Deze oefeningen zijn gemakkelijk uit te voeren en dragen in hoge mate bij aan het smeden van liefde voor jezelf. Eigenliefde vormt namelijk de basis van je welzijn en je vermogen om obstakels te overwinnen.

Een van de beste mentale oefeningen om de dag af te sluiten, is het verzamelen van al je successen en elke stap die je hebt gezet in de richting van je doelen en doelen. Feliciteer jezelf voor je verantwoordelijkheid en voor het op tijd afronden van die klus. Voor je actieve deelname aan die bijeenkomst, voor je geduld en liefde voor je kinderen. Of voor genereus met je vrienden.

Erken de goede daden die je vandaag hebt gedaan. Ga naar bed met een gevoel van trots op wie je bent. Maak er een gewoonte van om je waarde dagelijks te erkennen.

3. Leid jezelf om

Het analyseren van de fouten die je hebt gemaakt is op zich niet negatief. Maar je doet het over het algemeen als een manier om jezelf verwijten te maken en jezelf te straffen.

Je doel zou echter niet moeten zijn om al je mislukkingen op te sommen en jezelf mentaal in elkaar te slaan, maar om te analyseren op welke momenten van de dag je hebt gehandeld op een manier die je niet leuk vond en om te beslissen hoe je dingen kunt veranderen.

Misschien verhief je bijvoorbeeld je stem tegen je partner en zou je assertiever willen leren zijn. Misschien ben je heel streng voor jezelf en wil je je innerlijke dialoog verbeteren.

Of je hebt je gerealiseerd dat je negatieve houding de oorzaak is dat veel van je plannen mislukken en je wilt het veranderen. Het gaat er niet zozeer om jezelf verwijten te maken wat je fout hebt gedaan, maar om je bewust te worden en na te denken over hoe je het morgen beter kunt doen.

4. Visualiseer

Visualiseren is een van de activiteiten die je in je nachtelijke routine moet opnemen. In feite weten professionele atleten, muzikanten en andere belangrijke persoonlijkheden hoe ze de kracht van visualisatie kunnen gebruiken. Ze doen dit om hun kansen op succes in hun doelen te vergroten.

Bij het visualiseren activeer je dezelfde structuren in je hersenen alsof wat je je voorstelt echt gebeurt. Deze ‘mentale repetities’ maken je vatbaar voor het bereiken van je doelen. Probeer daarom elke nacht jezelf te visualiseren in de succesvolle situatie die je wilt bereiken en val in die staat in slaap.

Vrouw met gesloten ogen die een visualisatietechniek beoefent

Andere mentale oefeningen om de dag af te sluiten

Het bovenstaande zijn slechts enkele van de vele mentale oefeningen aan het einde van de dag die kunnen worden gedaan. Andere oefeningen, zoals diep ademhalen of meditatie, zijn ook erg nuttig, evenals het bijhouden van een persoonlijk dagboek.

Kortom, elke activiteit die je helpt na te denken over je dag, activering te verminderen en je mentale en emotionele toestand te verbeteren, kan nuttig zijn. Wat je uiteindelijk moet doen, is de gewoonte om naar bed te gaan en je het ergste voor te stellen, opgeven. Wellicht ook interessant voor jou

De rozijnenoefening kan jou helpen om te ontspannen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De rozijnenoefening kan jou helpen om te ontspannen

De rozijnenoefening wordt vooral aanbevolen aan mensen die met meditatie willen beginnen maar het gevoel hebben dat het te moeilijk is.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Moyano, N. C. (2010). Gratitud en la psicología positiva. Psicodebate. Psicología, Cultura y Sociedad, (10), 103-118.
  • Robledo Londoño, D. M., & Roldan Álvarez, L. A. (2014). Visualización en deportistas lesionados.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.