Vermijdende partners: hoe kun je ermee omgaan?

Mensen die zeggen dat ze van je houden, maar afstand nemen, die koud zijn, die zeggen dat ze je vandaag nodig hebben en die later grenzen stellen. Partners met een vermijdende persoonlijkheid leiden ons tot voortdurende onzekerheid. Wat kunnen we doen?
Vermijdende partners: hoe kun je ermee omgaan?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 05 februari, 2024

Heb je ooit een partner gehad die erg in je geïnteresseerd leek, maar met wie het onmogelijk was om een toegewijde relatie te onderhouden? Dat komt omdat ze wantrouwend, onzeker, emotioneel koud en meestal wrokkig waren en niet wisten hoe ze met hun emoties om moesten gaan. Als dat zo is, dan hadden ze waarschijnlijk een vermijdende persoonlijkheid. Vermijdende partners veroorzaken in feite allerlei problemen.

We zijn allemaal in staat om een bepaalde vorm van onzekerheid te laten zien in relaties. Als je echter iemand ontmoet die duidelijk vermijdend, achterdochtig en zelfs hyperwaakzaam is, dan heb je misschien te maken met iemand met een vermijdende persoonlijkheidsstoornis. Dit soort mensen kan een extreem negatieve impact hebben op zowel jou als je omgeving.

Ze valideren gevoelens niet. Bovendien stellen ze grenzen en vernietigen ze samenwerkingsverbanden. Bovendien nemen ze afstand wanneer er problemen zijn in de relatie. Dit soort kilte leidt tot pijnlijke ervaringen. Hoe opmerkelijk dit persoonlijkheidstype ook lijkt, het komt in werkelijkheid voor bij tussen de drie en vijf procent van de bevolking.

Boos stel

Kenmerken van vermijdende partners

Als je op zoek bent naar een partner om een goede emotionele band mee op te bouwen, kun je beter niet voor zo iemand kiezen. Want het vermijdende persoonlijkheidstype is beter geschikt voor een partner die heel onafhankelijk is en niet echt een significante gehechtheid wil.

Maar de meeste mensen verlangen naar een toegewijde, liefdevolle, verrijkende band. Iemand met een vermijdende persoonlijkheid vindt het echter extreem moeilijk om gezonde relaties te ontwikkelen. Bovendien zijn het het soort mensen dat het “ik hou van je/ik hou niet van je; ik heb je nodig/ik heb mijn ruimte nodig”-spelletje speelt. Dit kan iemand woedend maken.

Hieronder ontdek je de kenmerken van een vermijdende persoonlijkheid.

Hoe je vermijdende partners kunt herkennen

Als we het hebben over een vermijdende persoonlijkheid, bedoelen we niet gewoon iemand die je ontwijkt. In feite is het veel complexer. De Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) beschrijft het als vermijdende persoonlijkheidsstoornis.

Studies uitgevoerd aan de Vrije Universiteit van Berlijn suggereren dat mensen met deze stoornis duidelijke angst, sociale remming, besluiteloosheid en gevoelens van ontoereikendheid en overgevoeligheid vertonen. Dit zijn stabiele eigenschappen die meestal een genetische basis hebben.

Dit kan van invloed zijn op relaties, omdat vermijdende partners:

  • Overbezorgd zijn over afwijzing. Dit maakt ze zowel achterdochtig als gevoelig.
  • Gemakkelijk gekwetst worden. In feite tot het punt dat hun partner niet weet hoe te handelen om te voorkomen dat hij of zij van streek raakt.
  • Zetten zich nooit volledig in. Bovendien stellen ze zich niet open voor intimiteit.
  • Houden niet van nieuwe of onverwachte situaties. Ze willen bijvoorbeeld de familie van hun partner niet ontmoeten. Daarnaast doen ze alleen graag routinematige activiteiten.
  • Nemen geen risico’s. Om deze reden zullen ze nooit iets bijzonder gewaagds of opmerkelijks doen voor hun partner.
  • Weten niet hoe ze tot een overeenkomst moeten komen. Als ze het daarom oneens zijn met hun partner, zien ze dat als een bedreiging en worden ze nog afstandelijker.
  • Willen emoties niet valideren. Sterker nog, als hun partner gevoelens naar hen uit, zullen ze die zelden beantwoorden.
Trieste man

Hoe ga je om met dit type relatie

Vermijdende partners in een relatie veroorzaken leed. Dat is duidelijk. Maar betekent dit dat je gewoon weg moet lopen?

De waarheid is dat het altijd een goed idee is om de persoon een kans te geven. Je kunt hiervoor een duidelijke strategie hanteren. Als je na een tijdje geen vooruitgang ziet en ongelukkig bent, kun je beslissen wat je gaat doen.

Dit zijn de strategieën die je kunt gebruiken in de omgang met een vermijdende partner.

Vraag om professionele hulp

In veel gevallen wordt een vermijdende persoonlijkheidsstoornis veroorzaakt door een traumatische jeugd, depressie of angst. Daarom is het belangrijk dat je partner professionele hulp zoekt.

Lijden, hypervigilantie, emotionele veiligheid en angst voor afwijzing en kritiek kenmerken hen. Psychologische hulp zal hen dus in staat stellen om een toestand te bereiken waarin ze zich beter voelen over zichzelf, waardoor ze gezondere emotionele relaties kunnen aangaan.

Maak duidelijk dat hun gedrag gevolgen heeft

Vermijdingsgedrag en de “ik heb je vandaag nodig, maar morgen niet meer” houding zijn niet acceptabel in een relatie. Ze moeten zich realiseren dat hun gedrag veel leegte in de relatie creëert. Twijfel, wantrouwen, emotionele afstand en slecht emotioneel beheer zijn kwetsend. Niemand zou dit soort lijden moeten tolereren. Daarom moeten ze zich realiseren dat hun gedrag de relatie uiteindelijk kan vernietigen.

Daarom moeten ze zich anders gaan gedragen. Als ze veranderingen in hun gedrag kunnen laten zien, is er misschien nog een kans voor jullie relatie.

Iedereen heeft echter een grens. Als je alleen maar verdriet en pijn uit de relatie haalt, kun je er beter een eind aan maken. Toch moet je ze altijd eerst de kans geven om professionele hulp te zoeken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cox BJ, Pagura J, Stein MB, Sareen J. The relationship between generalized social phobia and avoidant personality disorder in a national mental health survey. Depress Anxiety. 2009;26(4):354–36
  • Semerari, Antonio (2011) Los trastornos de la personalidad. Desclee de Brouwer 
  • Weinbrecht A, Schulze L, Boettcher J, Renneberg B. Avoidant personality disorder: a current review. Curr Psychiatry Rep. 2016;18(3):29

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.