Ik ben veranderd en nu geef ik iedereen de waarde die hij verdient

Ik ben veranderd en nu geef ik iedereen de waarde die hij verdient

Laatste update: 31 januari, 2017

De ervaringen die we meemaken veranderen ons bijna altijd, net zoals ze onze prioriteiten en standpunten veranderen, en gelukkig maar. Ze helpen ons namelijk ‘beseffen’ dat we het niet zouden moeten toelaten dat anderen over ons heen lopen, misbruik maken van onze ideeën of ons het gevoel geven dat we er niet toe doen. Kortom, we leren om iedere persoon de waarde toe te kennen die hij of zij verdient.

Prioriteiten stellen in het leven en iedereen de positie toekennen die hij of zij verdient betekent dat we werken aan een solide basis voor ons gevoel van eigenwaarde, dat we het idee dat we over onszelf hebben versterken en dat we een onderscheid maken tussen wat positief en wat negatief voor ons is. 

Om dit te doen, moeten we inzien dat niet iedereen iets te zeggen zou mogen hebben over ons leven. Vertrouwen en prioriteit zijn twee privileges die moeten worden ‘verdiend’ en ‘opgebouwd’. Het privilege om te bepalen wie wel en niet ons dagelijkse leven kan beïnvloeden mogen we onszelf toeëigenen.

Narcissen

Volwassen worden is een synoniem voor groeien en prioriteiten stellen

Mettertijd worden we experts op het gebied van ‘beseffen’ wat ons werkelijk interesseert. We hebben het hier over gezonde en ongezonde connecties, mensen die ons verrijken en mensen die ons kwetsen, gewoontes en verwachtingen etc.

We zijn obsessief bezig met iedereen behagen omdat we iedereen aardig vinden, wat uiteindelijk zorgt voor het gevoel dat we omringd worden door kwantiteit in plaats van kwaliteit. Na verloop van tijd verandert dit meestal. Of het nu door de jaren komt of door de schade weet ik niet, maar we beginnen eindelijk prioriteit te geven aan de mensen die we als belangrijk in ons leven beschouwen.

Het is geen kwestie van voor de rest van ons leven vrienden of partners hebben. Het is geen kwestie van perfectie in een persoon willen bereiken. Het gaat er eerder om dat we onze prioriteiten met elkaar verzoenen door ons bewust te worden van onze emoties en dat we onze relationele bagage verrijken.

Uit Raam Kijken

Ga niet af op uiterlijkheden, deze veranderen altijd

Om de mensen die ons geen goed doen los te kunnen laten, moeten we eerst ophouden met denken dat emotionele pijn een inherent onderdeel is van onze relaties.

Wij bepalen welke mensen waarde hebben in ons leven en welke prioriteit we hen geven. De fases die we doormaken bepalen wat voor maskers we dragen en wat voor maskers anderen zich voorhouden. Om onszelf en anderen te ontmaskeren, moeten we daarom eerst onze ogen spoelen en beseffen hoeveel schade er is aangericht doordat we probeerden te voldoen aan de verwachtingen en verlangens die anderen van ons hebben.

Vlinders Vangen

Het kennen en waarderen van onze belangen

Ieder van ons is wie hij is. Ons karakter zou ons moeten toebehoren en niet moeten hoeven voldoen aan de bevelen, prioriteiten en interesses die anderen ons opleggen.

Om dergelijke vrijheid te verkrijgen, moeten we ons verleden en emotionele heden bestuderen, beoordelen wat voor soort prioriteiten we verzamelen en waaraan (en aan wie) deze voldoen. Dit is belangrijk wanneer we ons willen ontdoen van al het vuil dat zich in ons leven bevindt.

Meestal laten we de pijn van ‘deze concessies’ die we doen ten koste van onze identiteit opstapelen. We denken er niet over na en dit zorgt zeker voor het gevoel dat we de behoefte hebben om onszelf te ontvluchten.

Wegvliegen

Dit is als een persoon met huisstofmijtallergie die onder het tapijt kruipt denkende dat de stof zijn gezondheid niet zal aantasten en dat het toch zeker niet belemmerend zal zijn voor iets dat zo vitaal is als zijn ademhaling. Als we het op deze manier bekijken, dan is er geen twijfel over mogelijk dat die kwesties en mensen die slecht voor ons zijn alleen maar ons hele huidige leven overnemen.

Dit doet af aan het positieve en bovendien doet het pijn. Heel veel pijn. Dus als je genoeg hebt van de pijn van het hebben van ontoereikende prioriteiten, kom dan terug tot jezelf, genees en zet een stap vooruit. Een stap die schreeuwt: ‘Genoeg! Ik zal anderen niet langer de waarde geven die ze niet verdienen.’

Vermijd giftige mensen voor je emotionele gezondheid

We houden allemaal van authentieke mensen, mensen die handelen vanuit hun hart, die hun dromen naleven en die verantwoordelijkheid nemen voor hun beslissingen en daden… Meer »


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.