Vijf veelvoorkomende fouten die je maakt bij het verwerken van een relatiebreuk

Wat kun je doen om over een breuk heen te komen? Welke maatregelen kun je nemen om intelligent om te gaan met de mogelijk daaruit voortvloeiende pijn? Ontdek het hier.
Vijf veelvoorkomende fouten die je maakt bij het verwerken van een relatiebreuk

Laatste update: 11 oktober, 2022

Het verwerken van een relatiebreuk is vaak geen gemakkelijke opgave, vooral niet als het je partner is die de relatie heeft beëindigd. Je bent het bijvoorbeeld misschien niet eens met hun beslissing. Dit is echter niet relevant. Immers, als je partner heeft besloten dat hij de relatie niet wil voortzetten, kun je daar in principe niets aan doen.

Hoewel het duidelijk is dat je relatie is verslechterd en alle pogingen om het weer goed te maken vruchteloos zijn geweest, kun je toch veel weerstand voelen tegen het verbreken van de relatie. Deze onwil om de feiten te aanvaarden leidt er soms toe dat je een reeks fouten maakt.

Het probleem is, dat als je niet op een redelijke manier over de breuk heen kunt komen, je rouw kan worden verlengd of geïntensiveerd

. Dat is op zich al pijnlijk, maar als je daar nog ander ongepast gedrag aan toevoegt, is het alsof je zout in de wond doet en wordt het alleen maar erger. Wat moet je dan wel en niet doen? Hier zijn vijf van de meest gemaakte fouten bij het verwerken van een relatiebreuk.

Een man die niet door het inferno van zijn passies is gegaan, heeft ze nooit overwonnen .”

Carl Gustav Jung

1. Druk op jezelf leggen

De eerste fout bij het verwerken van een relatiebreuk is dat je de neiging hebt om druk op jezelf te leggen. Je moet je realiseren dat je er niet in korte tijd overheen hoeft te komen of de ervaring van ongemak die voortkomt uit dit verlies van liefde (Spaanse link) hoeft te vermijden. Sterker nog, jezelf dwingen om nu al oké te zijn zal je alleen maar slechter doen voelen.

Geef jezelf de ruimte en ook de tijd. Het verlies van een geliefde kan niet alleen verdriet veroorzaken, maar ook woede, frustratie en een echt intens gevoel van controleverlies. Proberen deze emoties eruit te schoppen zorgt er alleen maar voor dat ze blijven hangen. Emotionele intelligentie circuleert via andere kanalen, subtieler, maar tegelijkertijd minder direct.

Triest meisje
Aannemen dat je in orde bent na een breuk kan je pijn en ongemak vergroten.

2. Iemand vinden om de plaats van je partner in te nemen

Een nieuwe relatie beginnen tijdens het verwerken van een relatiebreuk is meestal geen goed idee. Zelfs niet als het in sommige gevallen wel kan werken. Daarom is het geen bepalende variabele, maar wel een variabele die meestal grote invloed heeft.

Noch de geest, noch de menselijke emoties werken op een automatische manier. Je kunt niet je vingers kruisen en verwachten dat het verleden (Spaanse link) verdwijnt zonder enig effect te hebben op het heden.

Aan de andere kant kan het wel werken als het beëindigen van je relatie niet heeft geleid tot rouw. Anders raak je waarschijnlijk alleen maar meer in de war. Het is waarschijnlijk dat je onbewust blijft volharden in de conflicten die je ertoe brachten het uit te maken met je vorige partner. Je ruilt ze gewoon in voor nieuwe. Het is beter om eerst te genezen, voordat je het opnieuw probeert.

3. Proberen ze op andere gedachten te brengen

Een andere veelgemaakte fout bij het verwerken van een relatiebreuk is je verzetten tegen de feiten. Sommige mensen voeden de fantasie dat ze terug kunnen gaan en een relatie kunnen hervatten, door de ander wat tijd te geven en hem dan proberen over te halen om van gedachten te veranderen.

Als we het hebben over een relatie tussen twee volwassenen, heeft het bovenstaande niet veel zin. Dat komt omdat als er een breekpunt is bereikt, dat komt omdat het mis ging. Misschien was het aanvankelijk goed om te proberen je partner de dingen vanuit een ander gezichtspunt te laten zien. Als dit echter niet werkte, is er niets gezonder dan hun beslissing te respecteren en verder te gaan.

4. Je ex bespioneren

In de gaten houden wat je ex wel of niet doet is niet het beste idee als je over je breuk heen wilt komen. Spioneren schaadt je op verschillende manieren. Ten eerste laat het je geen lijn trekken tussen het verleden en het heden. Je blijft een relatie voeden die niet meer bestaat.

Ten tweede laat spioneren je slechts een deel van de werkelijkheid van die persoon zien. Daarom zal het je hoogstwaarschijnlijk leiden tot een aantal gissingen, en de meeste daarvan die waarschijnlijk fout zijn.

Onder deze omstandigheden is het niet gemakkelijk om objectief te zijn en het is bijna zeker dat je uiteindelijk met je hoofd overspoeld wordt door fantasieën, (positief of negatief) zonder basis.

Triest meisje met telefoon
Het bespioneren van het leven van je ex-partner belemmert meestal elke vooruitgang.

5. Jezelf dwingen om vrienden te zijn

Het is allemaal goed en wel om een burgerlijke breuk te hebben. Je moet echter niet proberen jezelf te dwingen om vrienden te zijn. In feite is dit in principe onmogelijk, vooral als er veel liefde, passie en conflicten in je relatie waren. Deze vermeende vriendschap is meestal slechts een vergeefse poging om te proberen een relatie in stand te houden die al beëindigd is.

De beste manier om een relatiebreuk te verwerken is te accepteren dat die beëindigd is. Er is inderdaad niets beter dan het vermijden van contact met de partner die je hebt achtergelaten. Geef jezelf in plaats daarvan tijd, maak contact met je eigen werkelijkheid, en zoek nieuwe levenspaden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • García, F. E., & Ilabaca Martínez, D. (2013). Ruptura de pareja, afrontamiento y bienestar psicológico en adultos jóvenes. Ajayu Órgano de Difusión Científica del Departamento de Psicología UCBSP, 11(2), 42-60.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.