Vandaag handel ik op de beste manier

Vandaag handel ik op de beste manier

Laatste update: 26 december, 2017

Hoe vaak heb je wel niet onjuist gehandeld? Soms verliezen we tijdens een negatieve situatie de controle over onszelf. Om op de beste manier mogelijk te handelen, moeten we leren onszelf in bedwang te houden. We weten dat het makkelijker gezegd dan gedaan is. Hoe kunnen we het beste handelen in een nieuwe, onbekende situatie?

“Heb het lef te handelen in plaats van te reageren.”

-Oliver Wendell Holmes-

Op de beste manier handelen impliceert niet dat je alles moet zeggen wat je denkt of “geen filter moet hebben”. Nee, handelen op de best mogelijke manier houdt in dat je wijs bent en ook voorzichtig.

Denk na voordat je handelt

Zwemmen

Er zijn veel situaties die kunnen leiden tot een handeling. Dit kan voorkomen in de familiaire sfeer of in persoonlijke situaties of zelfs op het werk. Het is moeilijk om specifieke richtlijnen te ontwikkelen, omdat dit afhankelijk is van de negatieve situatie waarin je je bevindt. Er zijn veel situaties die kunnen voorkomen en een aantal moet nog worden ontdekt. Wat kunnen we dan doen?

Wat vind jij, moet je toegeven of niet? Dit zijn de punten die je te allen tijde in gedachten moet houden, om dan om je heen te kijken om te zien in welke situatie je je bevindt en waar je bent.

Ook zou je de uitdrukking “vandaag handel ik op de best mogelijke manier” in gedachten moeten houden, zodat je geen overhaaste beslissingen neemt. Handelen in een publieke ruimte is niet hetzelfde als wanneer je in de privésfeer bent. Dit geldt ook voor een reactie tegenover je vrienden of tegenover je baas. Met dit soort dingen moet je rekening houden, zodat je geen schade ondervindt van je eigen handelen.

“Als je zelfcontrole hebt en verantwoordelijkheid draagt voor jezelf, zal je in staat zijn om de situatie naar je hand te zetten.”

-Bernardo Stamateas-

Hecht geen belang aan negatieve momenten

We hebben altijd de neiging om veel belang te hechten aan de negatieve momenten in ons leven. De waarheid is dat we er meer belang aan hechten omdat het pijn doet. Als je vandaag nog op de beste manier wilt handelen, begin dan door er niet te veel aandacht aan te besteden. Negatieve situaties komen net zo vaak voor als positieve. We moeten ons zelfvertrouwen en positiviteit goed in de gaten houden.

Laat je niet overweldigen door een negatieve situatie. Blijf, hoewel het misschien vandaag fout gaat, vooruit kijken! Morgen zal het beter zijn en als dat niet zo is, zal morgen in ieder geval anders zijn. Het is belangrijk om je niet te veel te richten op de negatieve situaties. Denk eraan dat negativiteit alleen maar meer negativiteit aantrekt.

Bomen

Manieren om te handelen

De beste manier om te handelen is door je kijk op de handeling zelf te veranderen. Om dit te doen, moet je eerst iets weten over de drie opties die we over het algemeen hebben als we naar een situatie handelen:

  • We kunnen het op een intense manier beleven, en luisteren naar ons gevoel.
  • We kunnen het gevoel negeren, maar dit is moeilijker.
  • We kunnen proberen het in perspectief te brengen.

In principe kunnen we zeggen dat de tweede optie het minst productief is. Het negeren van onze gevoelens of emoties is nooit iets positiefs. Zelfs als we negeren wat we voelen, is het er nog steeds. Het is mogelijk dat het later nog sterker terug komt.

Daarom is het het beste als we die tweede manier van handelen vermijden. Als we die intense emotie doormaken, zullen we het kunnen begrijpen en weten wat we moeten doen. En als we dingen op een andere manier willen bekijken, moeten we ernaar streven om verschillende perspectieven te zien.

“Ik analyseer nooit, ik handel gewoon… Ik draag al mijn vooroordelen bij me. Ik probeer mezelf niet te verbeteren of iets te leren. Ik ben niet de persoon om te leren, ik ben de persoon die vermijdt.”

-Charles Bukowksi-

Vandaag zal ik op de beste manier reageren door te handelen

Het veranderen van onze manier van dingen zien, betekent ook het veranderen van de manier waarop we onze reacties zien. We reageren op iets negatiefs, maar wat als we in plaats van te reageren hadden gehandeld?

We hebben de neiging statisch te blijven, te denken, door te draaien en soms te exploderen omdat we niet meer kunnen doen in een situatie waarin we het gevoel hebben machteloos te zijn.

Begin met handelen. Het is moeilijk, want we voelen ons zeer comfortabel waar we zijn, zonder dat we risico’s lopen. Maar in een negatieve situatie moet je van gedachten veranderen en beginnen met handelen. Misschien verlaat je waar je bent zodat de andere persoon met zichzelf kan praten, je afkerend van de mensen die je geen goed doen…

Onthoud dit en herhaal dit zo vaak als nodig is, totdat je het kunt internaliseren en uitvoeren: “Vandaag zal ik reageren op de beste manier, door te handelen.”

Blijdschap

–Afbeeldingen van Terry Dodson– Wellicht ook interessant voor jou

Negatieve gedachten veranderen in positieve
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Negatieve gedachten veranderen in positieve

Het lijkt moeilijk om negatieve gedachten om te zetten in positieve, maar met een beetje oefening kan het je leven veel prettiger maken.