Alles gaat voorbij, alles komt en alles verandert

Alles gaat voorbij, alles komt en alles verandert

Laatste update: 03 november, 2016

Het maakt niet uit hoeveel pijn je ervaart, je zou altijd moeten onthouden dat alles wat ons overkomt zijn tijd en ritme heeft en dat uiteindelijk alles voorbijgaat, alles komt en alles verandert.

Om moeilijke tijden te doorstaan hebben we geduld, tijd en reflectie nodig, wat niet zo makkelijk is, maar ook niet onmogelijk. De dag zal komen waarop je aan alles wat je overkomen is zult terugdenken als een geweldige leerervaring.

Werkelijk alles wat ons overkomt heeft een begin en een eind, dus wanhoop niet als er iets negatiefs gebeurt, ook al heb je er misschien veel last van. En als je je in een geruststellende fase bevindt, vergeet dan niet om er het beste van te maken, zodat het een goede herinnering zal worden.

Hartballon

Geduld is fundamenteel

Wie geduld heeft, ontbreekt het aan niets. Met geduld ben je in staat om vooruit te komen en van de reis te genieten, kansen te grijpen en het heden niet te laten ontglippen.

We hebben allemaal op een bepaald moment gehoopt dat de wijzers van de klok sneller zouden bewegen of dat de pagina’s van de kalender sneller konden worden omgeslagen. Als we echter geduld beoefenen, zullen we kunnen reflecteren op het belang van wat ons overkomt en wat we willen dat er gebeurt.

Er bestaat een Chinees gezegde waarin een sterke therapeutische lering schuilgaat: als iets een oplossing heeft, maak je dan geen zorgen. En als het niet al een oplossing heeft, maak je ook dan geen zorgen.

Meevaren op de Wind

Er zal altijd iets zijn dat zal blijven

De waarheid is dat hoewel alles voorbijgaat, er altijd iets zal overblijven van hetgeen er gebeurd is. Dit is vrijwel altijd iets dat geleerd is van de omstandigheid en dat in ons geheugen en onze ziel wordt verankerd. Het wordt deel van wie we zijn, van onze essentie.

Wanneer onze zorgen overdreven zijn en de bijbehorende spanning bijna ondraaglijk is, moeten we tegen onszelf herhalen dat alles voorbijgaat en alles verandert. Hoe kunnen we dit doen?

Wanneer we geconfronteerd worden met zorgwekkende gebeurtenissen of tijden, moeten we de interne stimuli en externe gebeurtenissen die angst of onrust bij ons veroorzaken realiseren. Idealiter gebruiken we hiervoor ontspanningstechnieken gericht op ademhaling of andere activiteiten die ons helpen focussen op het hier en nu (kleuren of schilderen bijvoorbeeld).

Op deze manier zullen we negatieve verwachtingen en voorspellingen minimaliseren en richten we onze aandacht op het huidige moment. We kunnen ons niet laten meeslepen door onze anticipatie op en verwachtingen van toekomstige gebeurtenissen.

Zorgen

Wat voor soort problemen zullen we mogelijk moeten confronteren?

Een magische oplossing voor elk probleem bestaat niet, maar we kunnen wel strategieën uitvoeren die ons zullen helpen onze zorgen op de best mogelijke manier op te lossen:

Kortetermijnzorgen

Dergelijke problemen zijn onmiddellijk en, aangezien ze zijn op te lossen, kunnen we probleemoplossende strategieën uitvoeren. Om dit te doen:

  1. Moeten we aandacht besteden aan het probleem veronderstellend dat problemen deel van het leven zijn en dat het belangrijk is dat je je in staat voelt om ze te confronteren en probeert om niet impulsief te reageren.
  2. Is het belangrijk om vast te stellen welke oplossingen beschikbaar zijn voor ons.
  3. Moeten we beslissingen nemen wat betreft de verschillende oplossingen die we hebben bedacht door de voors en tegens tegen elkaar af te wegen, zowel op basis van onze emoties als de tijd en moeite die ervoor nodig is.
  4. Zodra we de meest verstandige beslissing hebben vastgesteld, moeten we deze uitvoeren. Als het geen goede oplossing is, herhalen we het proces.

Langetermijnzorgen

Andere problemen of zorgen die verder reiken zijn bijvoorbeeld de ziekte van een dierbare of de toestand van de wereld. Op dit punt moeten we bijvoorbeeld strategieën van zelfcontrole of positieve herinterpretatie implementeren.

Irrationele zorgen, zoals het einde van de wereld of de mogelijkheid dat we plotseling ernstig ziek worden, zijn niet al te erg op de realiteit gebaseerd. In elk geval is het belangrijk dat we in gedachten houden dat niets voor altijd is en dat het leven zelf veranderlijk is. We stellen dat het leren de fouten en het verdriet overstijgt. We kunnen onszelf niet van de verdrinkingsdood redden, maar we kunnen wel vooruit blijven zwemmen en niets van onze omgeving missen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.