Tweede kansen: alleen een optie voor sommige koppels
Je kent waarschijnlijk wel dat ene koppel dat meer dan eens uit elkaar ging en weer bij elkaar kwam. Ze proberen het, maar uiteindelijk lijken de tweede kansen die ze het geven niet te werken. Deze tweede kansen veranderen in derde, vierde en vijfde kansen totdat ze weigeren om het nogmaals te proberen. Misschien is het opnieuw proberen geen optie voor hen.
Het geven van tweede kansen is geen alternatief dat voor elk koppel werkt, want soms is er veel te veel spanning opgebouwd, zijn er onopgeloste problemen en andere omstandigheden die, hoeveel moeite we er ook insteken, niet te redden zijn.
Vaak werkt het erg goed om de relatie nog een kans te geven en kan het de relatie zelfs verbeteren, maar dit is omdat de twee mensen weten hoe ze moeten groeien en hoe ze kunnen profiteren van de tijd die ze alleen doorbrengen. Niet elk koppel doet dit namelijk en dit is waarom het heel gewoon is dat de relatie naderhand niet op dezelfde manier meer werkt.
Tweede kansen werken vaak niet
Waarom werken tweede kansen vaak niet? Vanwege één simpele reden: twee mensen komen om de verkeerde redenen weer bij elkaar. Vaak is het de behoefte om de leegte die ze voelen na zoveel jaar met elkaar het leven te hebben gedeeld, op te vullen. Dit alles betekent dat ze kunnen lijden aan emotionele afhankelijkheid, een probleem dat vandaag de dag veel mensen beïnvloedt.
Als je teruggaat naar je partner om de verkeerde redenen, dan is het onmogelijk om de relatie te laten slagen. Je gaf elkaar een nieuwe kans omdat je je eenzaam voelde, omdat je het onmogelijk achtte om door te gaan met je leven na hun te hebben verlaten, omdat je het verdriet niet kon tolereren of niet over de breuk heen kon komen.
Je mist je partner omdat je niet in staat bent om alleen te zijn en dit is iets negatiefs. Het probleem dat ertoe leidde dat jullie de relatie beëindigden zal er nog steeds zijn, en zal op een gegeven moment weer op de voorgrond treden en je weer terug in een giftige relatie brengen waarin je alles behalve gelukkig zal zijn.
Je hebt je partner nodig omdat je bang bent voor eenzaamheid en voor dat lege gevoel dat je overweldigt wanneer je je armen uitstrekt naar de andere kant van het bed en er niemand is, wanneer je de boodschappentassen het huis in tilt maar er niemand is die je helpt, wanneer er niemand is om je een kus op je mond te geven.
“Afhankelijk zijn van een persoon die van zichzelf houdt is hetzelfde als jezelf levend begraven, een daad van psychologische zelfverminking waarin je zelfliefde, zelfrespect en eigen essentie beschadigd worden en irrationeel worden weggegeven”
-Walter Riso-
Misschien was het plaatsen van je eigen geluk in de handen van je partner de grootste fout die je ooit hebt gemaakt en betaal je hier nu de prijs voor. Je bent niet in staat om een leven alleen te leiden of verder te kijken dan je relatie. Je denkt dat zonder die persoon je leven geen toekomst of enige hoop heeft om verder te komen. Wat je niet weet is dat je gelukkig kunt zijn met alleen jezelf. Bovendien is het eigenlijk noodzakelijk om tijd met jezelf door te brengen.
Zielsverwanten bestaan niet
Wanneer stellen elkaar opnieuw een tweede kans geven en dit werkt, dan is dit omdat ze precies wisten hoe ze konden genieten van de tijd die ze afzonderlijk van elkaar spendeerden. Ze maakten ook gebruik van de mogelijkheid om te reflecteren, om alles vanuit een ander perspectief te zien en om echt goed na te denken over de dingen zodat ze geen verkeerd besluit zouden nemen.
Dit soort stelletjes weten dat ze partners voor het leven zijn, maar ook dat ze individuen zijn en dat hun geluk niet afhangt van de andere persoon, maar meer van hunzelf. Dit is waarom ze niet bang zijn om alleen te zijn. Ze kiezen ervoor om hun leven te delen met de andere persoon, maar ze staan niet toe dat de andere persoon hun levensadem wordt.
Veel mensen zijn er echter nog altijd van overtuigd dat iedereen een zielsverwant heeft, wat ervoor zorgt dat ze bang worden om relaties aan te gaan. We geloven vaak dat we verliefd zijn terwijl we in werkelijkheid gewoon iemand aan onze zijde willen hebben.
“Heb je ooit behoefte verward met liefde?”
-Robert Fisher-
Maar tweede kansen zijn ook afhankelijk van voorafgaande problemen die tot de breuk leidden. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat ontrouw de reden was waarom de relatie stukliep. Als de persoon die bedrogen werd niet over dit verschrikkelijke verraad heen kan komen, dan is het opnieuw proberen simpelweg een verspilling van diens tijd. Zonder zich ervan bewust te zijn zou hij zijn partner bepaalde dingen verwijten, zou hij zijn partner niet vertrouwen en zou hij aan alles gaan twijfelen. Dit zou voor niemand goed zijn.
Vanwege deze reden is het belangrijk, voordat je elkaar nog een kans geeft, om je problemen op te lossen, niet alleen als koppel maar ook als individu. Op deze manier kun je de relatie herstarten, zonder verwijten en met het besef dat jullie onafhankelijke mensen zijn en dat je niet samen bent omdat je niet weet hoe je alleen moet zijn. Alleen op deze manier zal een tweede kans een kans van slagen hebben.