Zeven trekken van een narcistische vader
De centrale eigenschap van een narcistische vader is de ontkenning van hun nageslacht. Dit betekent dat ze de individualiteit en integriteit van hun kinderen niet erkennen, maar ze alleen als een aanhangsel van zichzelf zien. Daarom menen ze het recht te hebben ze te gebruiken en te manipuleren wanneer het hun uitkomt.
Een narcistische vader biedt hun kinderen geconditioneerde genegenheid. Als ze hen behagen, ontvangen ze vaderlijke genegenheid. Doen ze dat niet, dan hebben dit soort vaders er geen probleem mee hun kinderen hun aandacht en zelfs hun financiële en fysieke bescherming te ontnemen.
“Het is niet vlees en bloed, maar het hart dat ons tot vaders en zonen maakt.”
Veel vaders willen zich trots voelen op hun kinderen en zien in hen, op de een of andere manier, een continuïteit van hun eigen bestaan. Maar dit alleen definieert de narcistische vader niet. In feite maken narcistische vaders van hun kinderen gewoon nog een instrument voor hun eigen zelfverheffing.
Hier zijn de voornaamste kenmerken van een narcistische vader.
1. Ze gebruiken hun eigen kinderen
Een narcistische vader gebruikt zijn kind om zijn eigen dromen, verlangens en doelen te vervullen. Ze zien dit als volkomen natuurlijk. Daarom dicteren ze de manier waarop hun kinderen hun leven leiden, ongeacht wat ze zelf willen.
Kinderen van narcistische vaders raken er daarom aan gewend eerst om goedkeuring te vragen voor ze iets doen. Hun vader vertelt hen welk beroep ze moeten kiezen, wat voor partner ze nodig hebben, hoe ze zich moeten kleden, hoe ze hun haar moeten kammen, enz. Narcistische vaders geloven dat zij, en alleen zij, het het beste weten.
Een narcistische vader dringt zijn eigen wensen en behoeften op boven die van zijn kinderen.2. Ze marginaliseren kinderen die anders zijn
De narcistische vader wijst het kind dat afwijkt van hun bevelen volkomen af. In feite marginaliseren ze hen volledig. Voor dit type vader is het inderdaad onaanvaardbaar dat hun kind voor zichzelf denkt.
Soms ontkennen ze zelfs dat het kind van hen is. Op andere momenten kunnen ze hun kind chanteren door hun toelage in te houden, terwijl ze financieel nog steeds van hun ouder afhankelijk zijn. Ze kunnen ook voorgoed ophouden met hen te praten of hen in het openbaar vernederen en mishandelen.
3. Ze etaleren de prestaties van hun kind
In tegenstelling tot wat we eerder vermeldden, laat een narcistische vader nooit de gelegenheid voorbij gaan om zich de prestaties van hun kind toe te eigenen, zolang die maar samenvallen met wat zij willen. Ze zijn niet trots op hun kinderen, maar scheppen toch over hen op als ze successen boeken.
Als ze een kind eerder gemarginaliseerd hebben omdat het hen niet gehoorzaamde, accepteren ze het in feite automatisch als het bepaalde belangrijke prestaties behaalt. In feite accepteren ze graag alles wat hen in staat stelt zichzelf te verheffen.
4. Ze manipuleren hun kind voor hun eigen doeleinden
De narcistische vader gebruikt vaak dreigementen en dwang bij hun kind. Ze verwijten hun vaak dat ze niet alles zijn of doen wat zij willen. Of ze denigreren en vernederen hen als ze niet aan hun verwachtingen voldoen of hen ongehoorzaam zijn. Bovendien hebben ze er geen probleem mee hen in het openbaar te beledigen of te straffen.
De narcistische vader zal hun kinderen bedreigen met hen niet financieel te steunen als ze niet aan hun bevelen voldoen. Zoals we al eerder zeiden, conditioneren ze hun genegenheid. Bijvoorbeeld, als hun kind voldoet aan de parameters die ze opleggen, geven ze hen genegenheid. Anders bieden ze hen alleen kilte of minachting.
5. Ze zijn psychologisch star
Vaders zijn meestal de autoritaire figuren in het gezin en als ze narcistisch zijn, nemen ze die rol tot het uiterste. Daarom proberen ze zelfs de kleinste details in het leven van hun kinderen te controleren en ze doen dat op een starre manier.
Voor deze vaders is elke bewering van hun kind een bedreiging. Als ze een onafhankelijke beslissing nemen zien ze dat als een belediging. Om alles onder hun controle te houden, stellen ze voor alles een onbetwistbare regel vast. Bijgevolg wordt uiteindelijk alleen gedaan wat zij zeggen.
6. Ze missen empathie
Zoals bij alle pathologische narcisten ontbreekt het de narcistische vader aan empathie. De werkelijkheid begint en eindigt binnen het kader van hun eigen ego. Daarom begrijpen ze noch het lijden noch het geluk van hun kinderen en doen ze er zelfs geen moeite voor.
Het is uiterst gebruikelijk dat het kind van een narcistische vader ook moeite heeft zichzelf te begrijpen. Dat komt omdat hun gedachten en gevoelens niet gevalideerd worden, laat staan begrepen. Daarom maken ze het vaak uit met hun vader of nemen een valse identiteit aan.
De narcistische vader is egoïstisch en mist empathie, zodat het lijden van hun kind wat hen betreft onbestaande is.7. Ze zijn bezitterig
De narcistische vader is jaloers op zijn kind, vaak op een absurde manier. Ze ergeren zich bijvoorbeeld als hun kind een hobby verwerft waar het gepassioneerd over is. Dit is een teken van zelfbevestiging van hun kind en daarom wijzen ze het onmiddellijk af.
Ze zullen waarschijnlijk ook hyperkritisch zijn over de vrienden of partners van hun kinderen, tenzij ze ook in staat zijn hen te beïnvloeden. Bovendien minimaliseren ze de rol van de moeder of zijn ze wantrouwig tegenover de relatie van hun kind met haar.
Wie een narcistische vader heeft, kan ofwel rebels worden, zelfopofferende en lankmoedige ondernemers, of het aanhangsel dat hun vaders verlangen. Het is een complexe omstandigheid die meestal alleen in therapie opgelost kan worden.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Peón, M. (2009). Todas mis esperanzas narcisistas están puestas en ti. Aperturas psicoanalíticas, 33.
- Trechera, J. L., Millán Vásquez de la Torre, G., & Fernández Morales, E. (2008). Estudio empírico del trastorno narcisista de la personalidad (TNP). Acta colombiana de psicología, 11(2), 25-36.