Vijf tips om in de hitte te slapen

Als je een warme plaats bezoekt of de zomer voor de deur staat, zullen de volgende aanbevelingen je goed helpen om ongestoord uit te rusten.
Vijf tips om in de hitte te slapen

Laatste update: 25 augustus, 2022

In slaap vallen kan op warme zomernachten een onmogelijkheid lijken. Er zijn echter een paar nuttige tips om in de hitte te slapen die je kunnen helpen een goede nachtrust te krijgen.

Na een lange dag werken is het vermoeiend om in bed te stappen en de hele nacht te moeten woelen en draaien. Toch is dit een typisch scenario voor veel mensen die niet gewend zijn aan een warm of tropisch klimaat. In feite kan het nadelige gevolgen hebben voor hun gezondheid, productiviteit en humeur. Gelukkig zijn er enkele strategieën die je kunt toepassen.

Vijf tips om in de hitte te slapen

Koel blijven als de zomer toeslaat kan echt ingewikkeld zijn. Nog meer in het geval van mensen die op reis zijn en uit een plaats komen waar het niet zo warm is. Maar voordat je in plaats van je koelte te verliezen als je je slaperig voelt maar niet kunt uitrusten, de volgende tips om in de hitte te slapen in gedachten houdt.

1. Houd de kamer zo koel mogelijk

Het niet laten ophopen van hitte in je slaapkamer is van cruciaal belang voor een goede ventilatie, zowel overdag als ‘s nachts. Heb je geen airco, koop dan de beste ventilator die je met jouw budget kunt kopen. Of zet een aantal emmers ijs in de kamer om de hitte te verminderen.

Vergeet ook niet de ramen en jaloezieën te sluiten die overdag direct zonlicht ontvangen. Vooral houten vloeren hebben namelijk de neiging veel warmte te absorberen, waardoor de temperatuur stijgt. Zet ‘s avonds de ramen weer even open om luchtcirculatie mogelijk te maken.

Vrouw zit voor een ventilator
Slapen in de hitte kan je het gevoel geven dat je stikt. Als je je slaapkamer overdag klaarmaakt, zal het ‘s nachts aangenamer zijn.

2. Gebruik natuurlijke supplementen

Als het echt moeilijk voor je is om zonder onderbrekingen goed uit te rusten, zijn er enkele producten met natuurlijke actieve bestanddelen die je kunnen helpen in slaap te vallen. Deze bevatten meestal melatonine, magnesium, of valeriaanwortel-supplementen onder hun belangrijkste ingrediënten. Dit zijn ingrediënten die de slaap bevorderen.

Een recente studie (Engelse link) gewijd aan het analyseren van het effect van melatonine-suppletie op de slaapkwaliteit vond uiterst positieve effecten. Het bleek een echt nuttige behandeling te zijn om de deelnemers te helpen rusten. Dit was ongeacht of ze leden aan ademhalingsziekten, slaapstoornissen, of neurodegeneratieve ziekten, naast andere aandoeningen.

3. Neem een warme douche

Onderzoek (Engelse link) heeft aangetoond dat een warme douche voor het slapengaan veel kan helpen bij het sneller in slaap vallen. Het is een praktische en eenvoudige strategie die thermoregulerende veranderingen bevordert die verbeteringen in slaapefficiëntie en -kwaliteit mogelijk maken.

Dus als je je op een warme plek bevindt, is het nemen van een warme douche of bad een goed idee. Bovendien voel je je frisser als je huid vochtig is en in contact komt met de lucht. Daardoor zal je lichaamstemperatuur dalen.

4. Vermijd het eten van zware maaltijden

Voeding en slaap zijn nauwer met elkaar verbonden dan je zou denken. Dit werd bevestigd door een recente studie (Engelse link) onder leiding van vakmensen van de Central Queensland University (Australië).

Daaruit bleek dat de consumptie van voedingsmiddelen die tryptofaan, melatonine en fytonutriënten bevatten van groot nut zijn bij het in slaap vallen. Denk hierbij onder andere aan kersen, haver en groenten.

Daarom eet je bij voorkeur salades, want dat zijn lichte maaltijden. Ze zijn licht verteerbaar, en met optimale ingrediënten om de rust te bevorderen. Je moet het eten van zware of hete gerechten, zoals fastfood en gebakkenvlees, vermijden omdat je lichaam meer warmte nodig heeft om ze te verteren.

Man slaapt met hoofd in koelkast
Avondmaaltijden spelen een grote rol in het effect dat warmte op je lichaam zal hebben terwijl je slaapt.

5. Blijf kalm

De hele nacht woelen en draaien na een lange werkdag is vermoeiend. Het kan leiden tot veel frustratie, boosheid en zelfs angst. Probeer daarom, als geen van de bovenstaande tips werkt, kalm te blijven en je geest af te leiden met een andere activiteit.

Een boek lezen, in een dagboek schrijven, of de was opvouwen kunnen echt heilzame afleidingen zijn. Probeer echter weg te blijven van slimme schermen, of het nu je mobiele telefoon, televisie of computer is. Onderzoek (Engelse link) heeft namelijk aangetoond dat het gebruik van deze apparaten in verband wordt gebracht met een aanzienlijke toename van vermoeidheid en slapeloosheid.

Breng deze tips in de praktijk als je slaapt in de hitte

Als de temperaturen stijgen of als je op reis bent in een hete plaats, kun je deze strategieën toepassen om koel te blijven en een goede nachtrust te krijgen. Slaap is immers essentieel om gezond te blijven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Binks H, E Vincent G, Gupta C, Irwin C, Khalesi S. (2020). Effects of Diet on Sleep: A Narrative Review. 2020 Mar 27;12(4):936. doi: 10.3390/nu12040936. PMID: 32230944; PMCID: PMC7230229. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32230944/
  • Exelmans L, Van den Bulck J. (2016). Bedtime mobile phone use and sleep in adults. Soc Sci Med. 2016 Jan; 148:93-101. doi: 10.1016/j.socscimed.2015.11.037. Epub 2015 Dec 2. PMID: 26688552. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26688552/
  • Fatemeh G, Sajjad M, Niloufar R, Neda S, Leila S, Khadijeh M. (2021). Effect of melatonin supplementation on sleep quality: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Neurol. 2022 Jan;269(1):205-216. doi: 10.1007/s00415-020-10381-w. Epub 2021 Jan 8. PMID: 33417003. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33417003/
  • Whitworth-Turner C, Di Michele R, Muir I, Gregson W, Drust B. (2017). A shower before bedtime may improve the sleep onset latency of youth soccer players. Eur J Sport Sci. 2017 Oct;17(9):1119-1128. doi: 10.1080/17461391.2017.1346147. Epub 2017 Jul 9. PMID: 28691581. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28691581/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.