Tips om beter op te kunnen schieten met je ex

Tips om beter op te kunnen schieten met je ex

Laatste update: 17 januari, 2017

Het is natuurlijk geheel je eigen keus of je wel of niet goed met je ex op wilt kunnen schieten. Het kan echter een hoop voordelen bieden om op goede voet te staan met iemand die voorheen jouw partner was. Hoewel het niet altijd mogelijk is om een vriendschappelijke relatie in stand te houden, kan het in sommige gevallen gewoon noodzakelijk zijn, wanneer je bijvoorbeeld een kind samen hebt of als je elkaar om andere redenen regelmatig onder ogen moet komen.

Het leven neemt een hoop wendingen en afslagen en daarom zul je nooit weten wat er zal gebeuren. Niet goed met je ex op kunnen schieten zal alleen maar een hoop negativiteit opwekken, wat zich zal verspreiden naar alles wat verbonden is aan jullie relatie.

Gebroken Touw

Daarom delen we hieronder een paar tips om de band die je met je ex hebt te verbeteren en ervoor te zorgen dat jullie relatie zo gezond mogelijk is.

1. Laat het verleden achter je

Het verleden is een zware last die jou ervan weerhoudt vooruit te komen. Laat de fouten, leugens, het bedrog en de verveling achter je. Kijk vooruit en ga door zonder bagage. Leer van de ervaringen; dit is het enige wat je met je mee kunt nemen.

Als je alle dingen uit het verleden voortdurend met je mee blijft dragen, dan kan je je ex niet eens in de ogen aankijken of een gesprek met hem voeren. Als jullie bij hetzelfde bedrijf werken, samen kinderen hebben of dezelfde vrienden hebben, dan zal dit hier allemaal onder lijden. Het zal zelfs invloed hebben op je andere persoonlijke relaties en je werkleven. Natuurlijk hoef je geen vrienden te zijn met deze persoon, maar het zou wel fijn zijn als jullie ook weer niet de rest van jullie leven vijanden van elkaar zouden zijn.

2. Maak geen ruzie over dingen waar geen oplossing voor bestaat

Het is niet altijd makkelijk om alles achter je te laten, waardoor het weleens voor kan komen dat oude problemen zonder dat we dit willen weer de kop opsteken. Door jezelf in te houden, kunnen er nieuwe onderwerpen ontstaan om het over te hebben. Als er geen oplossing voor een situatie bestaat, dan heeft het namelijk geen zin om er nog verder over te discussiëren.

De ervaring uit het verleden zal jou echter hebben geleerd hoe ver je kunt gaan in een gesprek met je ex en je zelfs helpen te voorspellen of het gesprek goed of slecht zal verlopen. Kies voorzichtig welke strijd je wel of niet aan wil gaan en trek geen wapen in een strijd die je toch niet kunt winnen. Houd je wapen gewoon in zijn holster en verander van onderwerp.

Conflict

3. Verdedig jezelf

Je hebt een plicht om stevig in je schoenen te staan en je positie te verdedigen wanneer dit nodig is. Het verleden achter je laten betekent niet dat je bepaalde keuzes die gemaakt zijn moet vergeten.

Je moet hetzelfde respect voor jezelf eisen als jij opbrengt voor anderen. Een meningsverschil is de onderliggende reden voor elke discussie. Anderen respecteren en zelf respect eisen van mensen die er een andere kijk op na houden zal ervoor zorgen dat je vriendschappelijke relaties in stand kunt houden, voor zover dat mogelijk is.

4. Vergeef je ex en vooral jezelf

Dit is absoluut niet makkelijk, maar wel noodzakelijk. Bij elk probleem tussen twee mensen is er sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid. Je ex en ook jezelf vergeven is noodzakelijk om verder te kunnen gaan met je leven, of je nu wel of geen vriendschappelijke relatie in stand wil, moet of kan houden met je ex.

Niet vergeven is een bron voor woede, haat, schuld, wraak en verbittering. Allemaal nutteloze emoties wanneer je verder probeert te gaan met je leven en de persoon probeert te zijn die je graag wil zijn.

5. Wees medelevend en begripvol

Misschien verdient je ex dit niet, maar jij zeker wel. Misschien zal je ex dit niet waarderen, maar jij wel. Laat hem/haar en vooral jezelf zien dat jij boven alles staat dat er tussen jullie gebeurd is, dat jij je overal overheen kunt zetten en dat de druk, zelfs al doet deze ontiegelijk veel pijn, jou niet omlaag zal krijgen, maar juist zal verheffen.

Een medelevende en begripvolle houding zal jou in staat stellen om de wrok die je voelt te overwinnen en die zware last die jou allemaal zere plekken bezorgt achter je te laten.

Praten

6. Bewaar een gezonde afstand

Een relatie in stand houden met je ex kan er ook voor zorgen dat er een hoop verwarrende emoties op worden gewekt. Vriendelijk, begripvol en soms zelfs hartelijk zijn kan ervoor zorgen dat er misverstanden ontstaan.

Als je het graag nog een keer zou willen proberen met je ex, dan moet je erachter zien te komen waarom jullie in eerste instantie uit elkaar zijn gegaan en er zeker van zijn dat dit probleem opgelost kan worden. Sommige dingen veranderen namelijk niet – niet alleen bij je ex, maar ook bij jezelf.

Een gezonde afstand bewaren is dan ook de beste manier om misverstanden te voorkomen en jezelf de ruimte te geven om bepaalde dingen te verduidelijken, vooral dingen in betrekking tot jezelf.

 7. Wens jezelf oprecht geluk toe, en hem/haar ook

Ook al zijn de dingen tussen jullie niet helemaal goed verlopen, betekent dit niet dat je geen recht hebt om gelukkig te zijn of om een nieuwe kans te krijgen. Jij hebt je eigen kans en je ex heeft zijn/haar kans.

Als het je gelukt is om het gevoel van wrok los te laten, dan is het nu tijd om ook gevoelens van afgunst en jaloezie te laten varen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.