Tijd verspillen is even belangrijk als tijd nuttig besteden

Tijd verspillen is soms leven winnen. Dat komt omdat tijd niet van wezenlijk belang is, in tegenstelling tot wat men ons heeft laten geloven.
Tijd verspillen is even belangrijk als tijd nuttig besteden
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Tijd verspillen is een relatief begrip dat we vanuit een ander perspectief moeten bekijken. Het is bijvoorbeeld een belangrijke sleutel tot ons welzijn. Tijd verspillen is even belangrijk als tijd nuttig besteden. Laten we hier even bij stilstaan. We leven in een maatschappij die ons ervan overtuigd heeft dat tijd geld is. Uit elke seconde van ons leven moeten we het meeste halen.

Dit leidt ons zonder twijfel naar het al vertrouwde en steeds terugkerende web van stress en angststoornissen. Die zijn het resultaat van het feit dat we onszelf verwaarlozen. Tijd is dus geen geld, goud of zilver. Tijd is veel waardevoller want tijd is leven.

Timemanagement

Weten hoe we onze tijd moeten beheren en onszelf toelaten om nu en dan absoluut niets te doen leidt tot gemoedsrust. We hebben het echter vaak moeilijk om dit te doen. De reden is dat we al vele uren van ons leven in de “productiviteitsmodus” doorgebracht hebben. Onze geest heeft geleerd dat op de bank liggen en rusten tijdverspilling is.

Aan de andere kant zijn er ook “deskundigen” in timemanagement zoals Dr. Alex Soojung-Kim Pang. Hij is bekend vanwege zijn werk als raadgever in Silicon Valley.

In zijn boek Why You Get More Done When Yo Work Less (Waarom je meer gedaan krijgt wanneer je minder werkt) legt hij uit dat het tijd is om onze levensstijl te veranderen. We moeten inzien dat soms tijd “verspillen” winnen is. Het zorgt er namelijk voor dat we ons herbronnen en rust vinden.

Tijd verspillen is even belangrijk want zo win je leven

Tijd verspillen is even belangrijk want je wint leven

Max Weber is een bekende filosoof, econoom en socioloog uit de twintigste eeuw. Hij geloofde dat mensen zich met het opkomen van de industriële revolutie op een bijna religieuze manier begonnen te verbinden met hun werkactiviteit.

Werken was dus niet langer alleen maar een manier om geld te verdienen en te overleven. Het was en is nog steeds een manier van leven.

Voor velen geeft werk waarde aan menselijke wezens. Activiteit is gelijk aan productiviteit. Hoewel dit deels waar is, gaan we hierin meestal extreem ver in. Het gaat zelfs zo ver dat sommige mensen niet in staat zijn om te ontspannen.

Geloven dat niet actief zijn synoniem is voor tijd verspillen, leidt tot psychologische uitputting. Dr. Leonard Reinecke heeft hierover bijvoorbeeld een interessant onderzoek uitgevoerd aan de Johannes Gutenberg Universiteit in Mainz in Duitsland.

Deze studie wijst erop dat vele mensen zichzelf minderwaardig vinden wanneer ze tijd besteden aan televisiekijken. Ze voelen zich dan schuldig over het feit dat ze niet actief zijn en beschouwen het als tijdverspilling.

Wees niet als het witte konijn

Tekening van een meisje en een konijn in het bos

“Oh jee! Oh jee! Ik zal te laat komen!” Dit is wat het witte konijn zei in Alice in Wonderland. Dit vertederende personage staat symbool voor het enorm drukke leven dat vele mensen leiden.

Geef toe, we denken altijd dat er iets te doen is. Voortdurend kijken we op de klok. We voeden dit soort gedragingen zonder ophouden. Ze leiden tot de afgrond van angstgevoelens en uitputtende psychologische toestanden.

De cultuur van de productiviteit en de perfectie zadelt ons echter met een schuldgevoel op. De enige aanleiding hiervoor is dat we dan een beetje van onze tijd gewijd hebben aan niets doen. Soms kwelt onze geest ons met gedachten over alle dingen die we verondersteld worden te doen.

Tijd verspillen is even belangrijk, dus geef jezelf tijd

Soms neemt tijd verspillen jou in werkelijkheid niets af. Het is eerder het tegenovergestelde. Sta er even bij stil. Het is tijd om op te houden met te geloven dat je elke minuut van je leven productief moet zijn.

Dit is het ideale moment om jezelf toe te laten opnieuw kind te zijn. Je mag je vervelen zodat je je eindelijk vrij, ontspannen en zelfs speels zal voelen.

Je zou meerdere uren per dag niets moeten doen. Dit brengt namelijk creativiteit en reflectie teweeg. We moeten eigenlijk begrijpen dat beter werken niet noodzakelijk betekent dat we meer moeten werken. In feite is minder uren werken zelfs veel productiever. Bovendien zal onze kwaliteit van leven verbeteren.

Nog een slotgedachte, je moet leren om jezelf dit uitzonderlijke geschenk te geven. Geef jezelf de tijd en de kans om jezelf gewoon te beperken tot er te zijn, te bestaan en met je vijf zintuigen ten volle van het leven te genieten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  •  Soojung-Kim Pan, Alex (2017) Descansa, produce más trabajando menos. Madrid: LID

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.