Tijd is het mooiste cadeau dat je kunt geven

Tijd is het mooiste cadeau dat je kunt geven

Laatste update: 04 augustus, 2017

Het is belangrijk om het te waarderen wanneer je vrienden je hun tijd geven, omdat ze je iets geven wat ze nooit zullen terugkrijgenHiermee vertellen ze jou dat ze van je houden, je waarderen en van je gezelschap genieten.

Je moet echter wel het verschil begrijpen tussen iemand die je zijn vrije tijd geeft en iemand die tijd vrijmaakt om bij jou te zijn. Je kunt ze niet dezelfde waarde geven, zelfs niet wanneer beide situaties hartverwarmend zijn en dankbaarheid verdienen.

Het is echt bijzonder als iemand die een erg druk schema heeft zijn verplichtingen even parkeert om tijd met jou door te brengen of naar je te luisteren. Deze momenten zijn het waard om te koesteren omdat ze gedeeld worden met de mensen die jou affectie geven en die met je willen praten in de taal van emoties.

Tijd

Hoeveel is een uur van jouw tijd waard?

Het is al nacht, maar de kleine jongen heeft veel moeite gedaan om wakker te blijven. Zijn reden was het zeker waard: hij was aan het wachten op zijn vader. Zijn ondeugende oogleden waren zwaar toen de deur opende.

Jongen: ‘Papa, mag ik je iets vragen?’
Vader: ‘Ja, natuurlijk. Wat wil je vragen?’
Jongen: ‘Hoeveel verdien je in één uur?’ – vroeg hij met zijn ogen wijd open gesperd.

Zijn vader, moe en geïrriteerd, was erg kortaf in zijn antwoord.

Vader: ‘Dat gaat je niets aan. Waarom vraag je me zoiets?’
Jongen: ‘Ik wil het gewoon weten, alsjeblieft vertel het me, hoeveel verdien je in een uur?’

Vader: ‘€100 per uur’, antwoordde hij geërgerd.
Jongen: ‘Oh.’ – De jongen liet verdrietig zijn hoofd zakken… ‘Pap, kan ik €50 lenen?’

Tijd

De vader werd woedend: ‘Als de enige reden waarom je wilt weten hoeveel ik verdien is om me om wat geld te vragen om stom speelgoed te kopen, blijf dan maar in je kamer, kom er niet uit en denk na over waarom je zo egoïstisch bent. Ik werk elke dag hard om vervolgens te moeten dealen met dit soort kinderachtig gedrag.’

De jongen sloot stilletjes de deur van zijn kamer. De man ging zitten en begon nog bozer te worden over de vraag van zijn zoon. Hoe haalde hij het in zijn hoofd om zulke vragen te stellen alleen maar voor een beetje geld?

Na ongeveer een uur kalmeerde de man en begon te denken. Misschien was er echt iets dat hij moest kopen met die €50. Tenslotte vroeg de jongen niet vaak om geld. Dus hij benaderde de deur van de kamer en opende deze.

Vader: ‘Slaap je, jongen?’
Jongen: ‘Nee pap, ik ben wakker.’
Vader: ‘Ik heb nagedacht en misschien was ik iets te hard. Het was een lange dag en ik reageerde mijn frustratie af op jou. Hier is de €50 waar je me om vroeg..’- de jongen kwam overeind en lachte.
Jongen: ‘Oh, dankjewel pap!’ zei hij terwijl hij zijn hand onder zijn kussen stak en er een handje muntjes onder vandaan haalde.

Tijd

Daarna ging hij rechtop zitten en pakte nog meer muntjes en verfomfaaide biljetten onder zijn kussen vandaan. De man zag dat de jongen al geld had en werd opnieuw boos. De jongen telde rustig zijn geld en keek daarna naar zijn vader.

Vader: ‘Waarom heb je meer geld nodig als je al zoveel hebt?’
Jongen: ‘Omdat ik niet genoeg had, maar nu wel.’ – antwoordde hij enthousiast. ‘Pap, nu heb ik €100. Kan ik een uur van je tijd kopen? Alsjeblieft, kom morgen vroeg naar huis, ik wil samen met je avondeten.’

De vader was radeloos. Hij sloeg zijn armen om zijn kleine jongen heen en smeekte hem om vergiffenis.

Tijd

Het beste emotionele cadeau: de investering van je tijd

Vergeet nooit dat de beste investering die je kunt maken altijd de tijd is die je wijdt aan je familie en vrienden. Verdrietig genoeg realiseren we dit ons vaak pas wanneer het al te laat is en we de mogelijkheid verloren hebben om dit cadeau te geven aan de mensen om ons heen.

Als je morgen komt te overlijden, dan zal er binnen no time iemand je plek op je werk overnemen. Familie en vrienden die achterblijven zullen echter niet die emotionele ruimte kunnen invullen die jouw verdwijning teweeg zal brengen. Dus het moge duidelijk zijn dat er geen tijd zo waardevol is als de tijd die je spendeert met de mensen waar je om geeft.

Blijf bij de mensen die jou waarderen, die je knuffelen, die niet tegen je liegen en die je kunnen laten voelen zonder je aan te raken. Wijd tijd aan de mensen die het verdienen en die je een goed gevoel geven. De mensen die jou liefhebben zullen het vroeg of laat laten zien. Vergeet niet je stress en verplichtingen even opzij te zetten en voor hen te zorgen alsof er geen morgen is.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.