Tijd brengt altijd goede raad

Tijd brengt altijd goede raad

Laatste update: 07 augustus, 2016

Vallen kan meestal geen kwaad, bevriend worden met de rots wel. Toch goed dat de rots bestaat. Niets definieert ons immers meer dan ons vermogen om na verloop van tijd opnieuw op te krabbelen na een onfortuinlijke gebeurtenis. Na verloop van tijd beseffen we dat die altijd goede raad brengt.

We leren langzaam het leven te accepteren zoals het is, door af en toe diep adem te halen, tot drie te tellen en verder te gaan. Hoe zwaar de reis ook wordt, we kunnen erin slagen onze angsten om te toveren in een schild van moed.

Het gebeurt als je diep ademhaalt, jezelf de tijd gunt en een pauze inlast. Het maakt niet uit hoe somber het verleden was; je krijgt altijd opnieuw de kans om te stoppen en je leven een nieuwe wending te geven.

Goede raad: dat leren we met de tijd…

Het leven is zo’n bijzondere leraar, dat als we de les niet meteen geleerd krijgen, er ongetwijfeld een nieuwe gebeurtenis aankomt die de geschiedenis herhaalt. Je hebt vast gemerkt dat wanhoop en frustratie af en toe de kop opsteken. Jammer genoeg bestaan hiervoor geen survivalhandboeken, maar we leren zonder twijfel bij nadat we een paar keer de vingers gebrand hebben.

Balanceren

De tijd leert ons ten volle te leven, leert ons te kijken en te relativeren. Geniet van de prachtige tekst van Jorge Luis Borges, die ons leert van het leven te leren door oefening. Het betekent “vallen” en duizend keer opstaan:

“Met de tijd leerde ik het subtiele verschil tussen een hand vasthouden en een ziel aan de ketting leggen. Met de tijd leerde ik dat liefde niet gelijk staat aan leunen op je naaste en dat gezelschap geen synoniem is van veiligheid.

Met de tijd leerde ik dat zoenen geen contracten zijn en geschenken geen beloftes inhouden.

Met de tijd leerde ik dat bij iemand blijven omwille van een “goede toekomst” betekent dat je vroeg of laat de rekening uit het verleden gepresenteerd krijgt. Met de tijd leer je dat trouwen omdat “het tijd” is een waarschuwing voor mislukking inhoudt.

Met de tijd begreep ik dat alleen hij die in staat is je lief te hebben met al je gebreken en zonder verwachtingen, je al het geluk kan schenken dat je verlangt.

Vogels

Met de tijd besef je dat als je bij iemand blijft omdat je eenzaam bent, je op den duur zal wensen hem niet te zien.

Met de tijd besef je dat echte vrienden meer waard zijn dan welk bedrag aan geld dan ook. Met de tijd begreep ik dat echte vrienden op één hand geteld kunnen worden. Dat als je elkaar niet steunt door dik en dun, je vroeg of laat omringd zal worden door valse vrienden.

Met de tijd leerde ik dat razende woorden in een moment van woede een leven lang kunnen kwetsen. Maar ik leerde ook dat iedereen in staat is zich te verontschuldigen en dat grote zielen kunnen vergeven….

Met de tijd begreep ik dat als je een vriend kwetst de vriendschap nooit meer hetzelfde zal zijn. Je zal gelukkig zijn met vrienden, maar ook soms tranen laten voor degenen die je laat gaan. Je beseft dat elk gedeeld moment voorbij is en niet meer terug kan komen.

Met de tijd ontdek je dat degenen die kwetsen en vernederen vroeger of later hetzelfde of meer zullen terugkrijgen.

Met de tijd leerde ik al mijn wegen vandaag te bouwen, omdat het terrein van morgen nog niet bestaat.

Met de tijd begreep ik dat haast en dwang je niet brengen waar je op gehoopt had.

Meisje

Met de tijd besef je dat de toekomst niet het beste brengt, maar enkel leven in het “hier en nu“.

Met de tijd besef je dat, zelfs al ben je gelukkig met degene naast jou, het gemis naar degenen die er niet meer zijn steeds groter wordt.

Met de tijd leerde ik dat proberen vergeven, “Ik hou van jou”zeggen, iemand nodig hebben, vriendschap willen sluiten, niet raar is als je met “een graf” te maken hebt….

Maar helaas begrijpen we dat enkel na verloop van tijd.

We leren uit fouten

Tijd geeft ons de kans te begrijpen dat we lessen kunnen leren uit onze vergissingen en we nadien rechtop kunnen staan en trots kunnen zijn op onze resultaten. Fouten leren je om weerstand te bieden, om kracht te ontdekken en je eigen vooroordelen uit de weg te ruimen.

Met vallen en opstaan zal je leren dat alles komt en gaat, dat alles verandert. En dat, paradoxaal als het klinkt, het moment dat je leert jezelf te accepteren zoals je bent zal samenvallen met het begin van verandering en groei.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.