Tien gewoonten die tot geluk leiden

Iedereen wil gelukkig zijn, maar het is vaak moeilijk te bereiken. Hier zijn tien gewoontes om aan te nemen die tot geluk leiden.
Tien gewoonten die tot geluk leiden
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Yamila Papa

Laatste update: 27 december, 2022

Gelukkig zijn is een kwestie van houding, in plaats van dingen te bezitten of te krijgen. Bovendien vindt iedereen geluk op verschillende manieren, omdat het een uiterst persoonlijk proces is. Het aankweken van de juiste houding zal je echter altijd positieve dingen opleveren.

Een onderzoek uitgevoerd door een groep psychologen van de University of Hertfordshire (VK) met vijfduizend deelnemers onthulde welke dagelijkse gewoonten mensen gelukkiger maken. Zo konden ze een lijst samenstellen van de top tien gewoontes die tot geluk leiden.

Tien gewoonten die tot geluk leiden

1. Geven

Geven zonder iets terug te verwachten brengt je geluk. Dit betekent dat je dingen moet doen om het simpele feit dat je helpt, gewoon om iemand blij te maken of te zien glimlachen.

Van een bord eten maken voor een vriend of vriendin tot iemand begroeten op straat. Van een oud vrouwtje helpen oversteken tot spelen met je kinderen of je ouders bellen als je het niet vaak genoeg doet.

2. Met anderen omgaan

Dankzij sociale media, mobiele telefoons en technologie is dit de laatste tijd verloren gegaan. Hoewel het waar is dat deze apparaten de afstand tussen jou en je dierbaren kunnen verkleinen, is het nu steeds minder gebruikelijk om met hen samen te komen in een bar of restaurant.

Teddyberen knuffelen elkaar bovenop een koffer

Door face-to-face met een geliefde om te gaan, verbind je je met hen en hun meningen, gevoelens, ideeën en overtuigingen. Zo leer je elkaar beter kennen en geniet je samen van leuke momenten.

3. Trainen

Niet iedereen gaat graag naar de sportschool. Het is echter meestal omdat ze nog niet het soort oefening hebben gevonden waar ze echt van kunnen genieten. Bijgevolg zien ze dat uur van hun dag als een extra karwei dat ze moeten doorstaan.

Sporten verbetert niet alleen je figuur, vermindert kilo’s en verbetert je hart- en ademhalingsgezondheid, maar het heeft ook een positieve invloed op je humeur en kwaliteit van leven in het algemeen.

4. De details waarderen

Tegenwoordig genieten steeds minder mensen van de kleine dingen. Bijvoorbeeld zonsopgangen, zonsondergangen, bloemen, de glimlach van een kind, enz. Het niet waarderen van de kleine geschenken die het leven je te bieden heeft, betekent dat je een groot deel van het leven misloopt.

Tien gewoonten die tot geluk leiden

Zorg er daarom voor dat je stopt en naar de veranderende planten en bomen kijkt als de herfst aanbreekt. Vind plezier in de kleinste dingen, zoals een zelfgemaakte maaltijd, een wandeling in het park, een film, een boek, de geur van een roos, enz.

5. Verkennen

Dit betekent niet dat je je verkleed als Indiana Jones en op zoek gaat naar de verloren ark, en evenmin dat je je aanmeldt voor een expeditie naar de Amazone. Het gaat er gewoon om elke dag nieuwe dingen te leren, wat uitdaging en verandering met zich meebrengt.

Deze verandering in je houding zal je veel gelukkiger maken. In feite houdt het je hersenen in vorm (de geest is een spier die moet worden getraind) en voorkomt het het ontstaan van neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer.

6. Doelen hebben

Het is bewezen dat mensen met plannen en dromen het gelukkigst zijn. Inderdaad, degenen die geen doelen hebben, worden door niets in het leven gemotiveerd, dus het is waarschijnlijker dat ze zich depressief voelen of dat hun bestaan zinloos is. Weten waar je heen gaat, welke paden je moet bewandelen en zelfs de obstakels die je moet overwinnen, geven je geluk.

7. Veerkrachtig zijn

Dit betekent dat je het vermogen hebt om de moeilijkheden te overwinnen die zich in verschillende stadia van je leven voordoen. In staat zijn om het goede in het slechte te zien (het glas is halfvol), dat fouten een les zijn voor de toekomst, dat wat je vandaag niet verdrietig maakt je morgen zal versterken, of dat schuldgevoel nutteloos is, stelt je in staat veel te zijn gelukkiger en meer tevreden, maar ook dankbaar.

8. Genieten van emoties

Hoe vaak heb je gevoelens voor jezelf gehouden die je niet uit, of als je ze wel uit, vind je het te laat? Sta jezelf niet toe om ondergedompeld te worden in negatieve emoties en vergeet de positieve. Eigenlijk zou je het tegenovergestelde moeten doen.

Blije vrouw

De gelukkigste mensen zijn degenen die zich altijd op het goede concentreren (zoals we eerder zeiden, het glas halfvol), degenen die bedanken voor weer een dag van het leven en die genieten van hun emoties. Ze zijn inderdaad niet bang om te uiten wat ze voelen.

9. Wijzigingen accepteren

Gelukkig zit je doorgang door het leven vol met allerlei soorten aanpassingen. Het is niet goed om voortdurend terug te kijken op het verleden. Daarom moet je vooruit kijken. Hierdoor voel je je goed en heb je vrede met de beslissingen die je gisteren hebt genomen. Vergeet niet dat veranderen betekent leren.

10. Overgave

Ten slotte is het laatste geheim om gelukkig te zijn, deel uit te maken van iets dat groter is dan jezelf. Met andere woorden, een visie hebben die vergelijkbaar is met die van de rest van de mensen om je heen. Dit doel is te vinden op verschillende plaatsen of groepen. Bijvoorbeeld religie, carrière, gezin, werk of hobby’s.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.