The Fast and The Furious - 7 levenslessen

The Fast and The Furious is een Amerikaanse filmsaga over illegale straatraces en diefstal.
The Fast and The Furious - 7 levenslessen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Camila Thomas

Laatste update: 02 oktober, 2023

De Fast and the Furious filmsaga is zonder twijfel een van de beste voorbeelden van actiefilms. Bepaalde films trekken je aandacht en je hart. Een goede filmsaga is er een die je keer op keer kunt bekijken en nooit beu wordt.

Mensen hebben de neiging om zich te identificeren met de personages en zijn natuurlijk erg enthousiast over de actie. The Fast and the Furious is echter veel meer dan een filmsaga over autoracen.

Levenslessen uit The Fast and the Furious

https://www.youtube.com/watch?v=urW17_qw07Y&feature=youtu.be

 

1. De Fast and Furious, een familie-team

Misschien is het je wel eens opgevallen hoe het begrip familie zich door de hele filmindustrie heen consolideert. Waar ter wereld de leden zich ook bevinden, een familie is altijd verenigd. De Fast and the Furious familie komt dus op volle snelheid bij elkaar als er een noodgeval is.

Families weten altijd wanneer het tijd is om feest te vieren. Tegelijkertijd weten ze ook wanneer het tijd is om moeite te doen en wat extra werk te verzetten, zodat de banden die hen binden sterk blijven. In de eerste film zie je de familie herhaaldelijk rond de tafel zitten om te lunchen.

Dezelfde scène herhaalt zich zes films later. Het verschil is dat er nieuwe leden zijn, terwijl anderen er niet meer zijn, want families veranderen tenslotte voortdurend. Het deel dat niet verandert, is hun gevoel van saamhorigheid.

2. Heb een doel

Ook al heeft elk gezinslid zijn eigen specifieke doelen, iedereen heeft ook een gemeenschappelijk doel. En dat is om sterk, verenigd en synchroon met elkaar te blijven. In deze films zijn de doelen om niet af te wijken en vast te houden aan je eigen overtuigingen, zelfs in de moeilijkste situaties.

Dom bijvoorbeeld organiseert zijn leven en doelen als mijlpalen. Dit betekent dat er binnen elk groter doel bescheidener doelen zijn die hem dichter bij dat doel brengen. Het is dus belangrijk om een doel te hebben en te weten hoe je dat in je dagelijks leven kunt bereiken.

Je hebt hiërarchisch belangrijke transversale doelen nodig die voorkomen dat je verdwaalt terwijl je je concentreert op het grotere geheel. Je wilt bijvoorbeeld promotie maken op je werk zonder te vergeten dat je ook een goed mens wilt zijn.


Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel: Zestien jaren '80-films voor kinderen om vandaag van te genieten


3. Laat het verleden achter je

Verschillende personages in deze saga herinneren je keer op keer aan een van de beste lessen in het leven. Het verleden is voorbij voor de personages van The Fast and the Furious en je kunt het niet veranderen, alleen accepteren. Het enige wat je kunt doen is het integreren in je geschiedenis en verder gaan.

Ongeacht de beslissingen die je in het verleden hebt genomen, is de toekomst het belangrijkste deel van je motivatie. Het is een positieve impuls die je in het heden houdt, zodat je die niet in gevaar brengt door je zorgen de overhand te laten nemen.

The Fast and the Furious

4. Leer een leider en een teamgenoot te zijn

Een van de meest ongelooflijke kwaliteiten van deze saga is dat elk van de personages het potentieel heeft om te leiden. Tegelijkertijd weet iedereen in The Fast and the Furious wanneer ze deel moeten uitmaken van het team en iemand anders de leiding moeten laten nemen. Meestal komt deze rol op de schouders van Dom terecht, omdat hij een geboren leider lijkt te zijn.

Maar iedereen in de familie vertrouwt op zijn instinct en zijn vermogen om beslissingen te nemen. Dom is ook niet bang om te delegeren en andere mensen de leiding te laten nemen. Hij vertrouwt zijn familie volledig en gelooft dat zij in staat zijn om belangrijke beslissingen te nemen.

In die zin kent een goede leider altijd de sterke en zwakke punten van zijn teamleden. Daarom wijst hij taken toe op basis van ieders specifieke capaciteiten.

3. The Fast and the Furious – volg je hart

Je hart volgen is een van de ideeën die tegenwoordig in verschillende films voorkomt. Het betekent dat je niet bang bent om lief te hebben en die liefde te uiten. Je familie zal nooit weten dat je hen waardeert als je ze dat niet laat zien. Deze uitingen van genegenheid houden je familie bij elkaar.

Zo laat politieagent Brian Dom gaan omdat hij zijn motieven kent. Op de lange termijn is dit precies waarom de familie van Dom Brian gemakkelijk accepteert als een van hen. Zoals je kunt zien, begint de echte broederschap in The Fast and the Furious dan pas.

6. Wees gepassioneerd

Net als vele anderen had Brian een gewone agent in uniform kunnen zijn. Maar Brian besloot om naast zijn baan als politieagent ook zijn passie te volgen. En dankzij zijn liefde voor auto’s en racen, samen met zijn interesse in eerlijk en kwalitatief hoogstaand werk, wordt Brian een FBI-agent die wordt toegewezen aan een geheime missie.

7. Winst is winst

Tot slot is het in de hele film duidelijk dat Brian en Dom altijd met elkaar concurreerden, en dat vertaalde zich in een verlangen om te winnen. Zo vertelt Brian in de eerste The Fast and the Furious-film aan Dom dat hij bijna had gewonnen nadat hij had verloren. Dit is het moment waarop Dom een van de wijste zinnen in de saga zegt:

“Vraag het elke racer, elke echte racer. Het maakt niet uit of je met een inch of een mijl wint, winnen is winnen.”

-Dominic Toretto, The Fast and the Furious-

Zoals je kunt zien, verdient elk succes dat eerlijk wordt behaald erkenning. Dit is iets wat mensen vaak vergeten. Ze keren zich snel af van hun prestaties en richten zich op hun fouten, wat hun humeur beïnvloedt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.