Zestien jaren '80-films voor kinderen om vandaag van te genieten

In dit artikel geven we je een lijst met verschillende films uit de jaren '80 voor kinderen waar je als gezin nog steeds samen van kunt genieten.
Zestien jaren '80-films voor kinderen om vandaag van te genieten

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 14 juli, 2023

Onze kinderen zullen dankzij hun onschuld en ontdekkingsdrang de rudimentaire special effects van deze films uit de jaren ’80 niet opmerken en geen onderscheid kunnen maken met films van nu. Ze zullen echter wel de verhalen en de komische inhoud begrijpen, die hen eindeloos plezier en genot zullen bezorgen.

Er zijn inderdaad bepaalde jaren ’80-films voor kinderen waar onze kleintjes vandaag de dag nog steeds van kunnen genieten. Onze compilatie van films is interessant vanwege het plezier dat ze bieden en de waarden die ze overbrengen.

Jaren ’80-films voor kinderen

Omdat er veel waardevolle jaren ’80-films voor kinderen zijn en onze tijd en ruimte beperkt zijn, zullen we ze slechts kort noemen. Maar twijfel er niet aan dat ze de moeite waard zijn om te bekijken vanwege hun amusementswaarde, interessante waarden en vooral omdat je er waarschijnlijk van genoten hebt in je kindertijd. Nu kun je er opnieuw van genieten met je eigen kleintjes.

Adventures in Babysitting

Een komediefilm uit 1987, geregisseerd door komediestuntman Chris Columbus. Een onderhoudend verhaal waarin de hoofdpersoon, Elisabeth Shue, een spectaculair avontuur beleeft in de stad tijdens het oppassen.

Big

In 1988 regisseerde Penny Marshall een van de beroemdste films van de jaren 80, Big. In deze film bevindt het personage, gespeeld door Tom Hanks, die ouder wil zijn, zich plotseling in een volwassen lichaam maar met de mentaliteit van een pretiener.

Beetlejuice

Als je van komedie met horror-achtige trekjes houdt, dan verandert dit meesterwerk van Tim Burton uit 1988 in een hilarische rotzooi vol geesten, ongelooflijke plots en verrassingen bij elke bocht.

“Weet je wat ze zeggen over mensen die zelfmoord plegen? In het hiernamaals worden ze ambtenaren.

-Quote uit Beetlejuice-

Honey, I Shrunk the Kids

Een bescheiden film uit 1989 geregisseerd door Joe Johnston. Een leuke komedie voor alle gezinsleden waarin de humor van de grote Rick Moranis opvalt.

Ghostbusters

Een klassieker uit 1984, geregisseerd door Ivan Reitman, die de tand des tijds uitstekend heeft doorstaan. Met grootheden als Bill Murray en Dan Aykroyd in de cast en perfect voor een leuke tijd met het gezin.

Er was ook een vervolg en er zijn momenteel twee remakes, waarvan één met vrouwen als hoofdrolspelers.

Short Circuit

Een emotionele film uit 1986 geregisseerd door John Badham waarin een robot een eigen leven ontwikkelt. Als je de film met je kinderen bekijkt, krijg je weer het plezier dat je als kind beleefde toen je naar de avonturen van het robotje keek.

The Dark Crystal

De beroemde Henson-studio, de makers van de populaire Muppets, maakten in 1982 een compleet geanimeerd magisch en fantastisch universum met deze meeslepende film.

Stand by Me

De film van Rob Reiner uit 1986 is een coming-of-age film. Het vertelt het verhaal en de avonturen van vier vrienden in een landelijke omgeving op zoek naar een vermist kind.

Labyrinth

Na The Dark Crystal regisseerde de Henson fabriek deze prachtige poppenfilm met David Bowie in de hoofdrol, een van de weinige levensechte personages die erin meespeelde.

Innerspace

Een grappige film uit 1987 geregisseerd door Joe Dante. Het is een licht gestoorde komedie die vertelt over de avonturen van een wetenschapper die per ongeluk in de bloedbaan van een mens terechtkomt.

Young Sherlock Holmes

Barry Levinson regisseerde deze film uit 1985 waarin hij de eerste avonturen vertelt van een jonge Sherlock Holmes samen met zijn onafscheidelijke vriend, James Watson.

ET the Extra-Terrestrial

Een unieke en onherhaalbare klassieker geregisseerd door Steven Spielberg in 1982. Het is de geschiedenis ingegaan als een van de mooiste verhalen over begrip, empathie en vriendschap.

Gremlins

Geregisseerd door Joe Dante in 1984, is dit een grappige film over kwaadaardige wezens die een stad binnenvallen, gezien vanuit een komisch oogpunt. Er kwam een vervolg in 1990.

The Karate Kid

Deze film uit 1984, geregisseerd door John G. Avildsen, is gericht op kinderen en jongeren en is leuk en laat een mooie manier zien om martial arts en de voordelen ervan te begrijpen.

The Neverending Story

Dit is een erg leuke bewerking van het werk van Michael Ende die in 1984 naar het witte doek werd gebracht door Wolfgang Petersen. Het leidt het kind naar verbeelding en magie.

The Goonies

Dit is een prachtig verhaal over avontuur en vriendschap tussen kinderen. Het werd in 1985 geregisseerd door Richard Donner en is uitgegroeid tot een klassieker in de filmgeschiedenis.

Tot slot zijn we ons ervan bewust dat deze lijst met jaren 80 films voor kinderen absoluut niet sluitend is, maar we hebben geen ruimte voor meer. Het lijdt echter geen twijfel dat er nog veel meer beschikbaar is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.