Leren hoe je taken kunt delegeren vermindert stress

Soms is het moeilijk om te delegeren. Dit kan je echter stress bezorgen.
Leren hoe je taken kunt delegeren vermindert stress
Sergio De Dios González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Laatste update: 11 september, 2023

Je wordt aangemoedigd om te winnen, de beste te zijn en zoveel mogelijk verantwoordelijkheden op je te nemen. Je zou deze suggesties zelfs als verplichtingen kunnen zien en ze internaliseren. Dit maakt je onbedoeld tot een slaaf, die constant tegen de klok racet. Als dit bij jou gebeurt en je je overweldigd voelt, moet je begrijpen dat leren hoe je taken kunt delegeren stress vermindert.

Het kan echter zijn dat je de mogelijkheid hebt om een taak te delen, maar dat je het niet herkent. Of je herkent het wel, maar je bent niet in staat om het te delen. Als dit als jou klinkt, neem je sociale correctheid waarschijnlijk nogal serieus. Je kunt bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen dat je dit ‘moet’ doen of dat je daarvoor ‘moet’ zorgen.

Zelfs vrijetijdssituaties worden een verplichting voor je. Het is niet verwonderlijk dat absoluut alles willen doen je stressgevoelens vergroot. Maar hoe kun je dit veranderen?

Boze vrouw achter de laptop

Als je moeite hebt met delegeren en vertrouwen hebt in de capaciteiten van anderen om problemen op te lossen, heb je waarschijnlijk ook de neiging om je gezinsleden te overbeschermen. Daarom voer je veel van hun taken uit waarvan je vindt dat ze die niet zelf zouden moeten doen. Verder zul je zelden om hulp vragen, tenzij het absoluut noodzakelijk is.

Je probeert de touwtjes in handen te houden en je wilt van elk probleem op de hoogte zijn. Je bent ook een specialist in het vinden van excuses, ogenschijnlijk redelijke excuses, om niet te delegeren.

Stress, vermoeidheid en plezier

Ondanks dat je jezelf er inwendig voor beloont, is alles regelen vermoeiend en stressvol. In feite is het een belemmering om van je leven te genieten, zelfs van eenvoudige en alledaagse pleziertjes, en van je relaties met anderen. Je hebt ook moeite om je op positieve aspecten te richten. Dit wordt goed zichtbaar in je sociale situaties, waar je de neiging hebt om kritiek te leveren als niet alles perfect werkt.

Het is niet ongewoon om verschillende rollen te moeten spelen in verschillende contexten. Per slot van rekening moet je professioneel groeien, maar ook zorgen voor je ouders, kinderen, partners, vrienden, enz.

Maar je mag onderweg je plezier en verlangen om te creëren niet verliezen. Met geduld en toewijding zul je in staat zijn om je stress beter te beheersen en je enorme interne eisen aan jezelf geleidelijk te transformeren.

Leren hoe je taken kunt delegeren en stress kunt verminderen

Man legt iets uit aan twee vrouwen
  • Onthoud dat een goed gevoel van eigenwaarde niet afhangt van hoe perfect je jezelf vindt of hoe je door anderen wordt gezien.
  • Stop en analyseer de redenen die je jezelf geeft om taken van anderen over te nemen. Vraag jezelf af of ze echt niet in staat zijn om ze te doen. Nog beter, nodig hen uit om dat met jou te bevestigen. Word je gedomineerd door angsten waarvoor geen bewijs is?
  • Vertrouw op de toewijding en capaciteiten van anderen.
  • Kijk naar de gebieden waarop degenen om je heen het beste presteren. Iedereen heeft tenslotte zijn sterke punten en als je die erkent, zal dat de band tussen jullie versterken.
  • Delegeer op basis van de mogelijkheden en leeftijd van elke persoon. Iedereen kan altijd iets bijdragen.
  • Werken als een team op verschillende gebieden betekent coördinatie en interactie, niet alleen werken.
  • Stimuleer een goede groepscommunicatie, zodat iedereen zich op zijn gemak voelt om zich te uiten.
  • Definieer elke taak goed en de redenen om het te doen.
  • Werk samen door hulp en begeleiding te geven.

Delegeren betekent niet dat je

moet vergeten Je moet begrijpen dat delegeren niet betekent dat je iets negeert, maar dat je anderen de ruimte moet geven, net zoals zij jou de ruimte geven. Op deze manier leren jullie allemaal van de ervaring. Delegeren stelt je zelfs in staat om strategischer te denken terwijl je stress vermijdt.

Onthoud dat alles proberen te controleren geen garantie is voor effectiviteit. Accepteer het feit dat het streven om het beste van jezelf te geven betekent dat je verschillende mogelijkheden moet accepteren. Dit komt je aanpassingsvermogen ten goede en brengt je dichter bij het inzicht dat het leren delegeren van taken stress vermindert.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.