Zeven tekenen dat je bent opgevoed door manipulatieve ouders

Angstproblemen, een laag zelfbeeld en opgehoopte woede zijn de resultaten van opgroeien met manipulatieve ouders. Het is essentieel om de gevolgen te identificeren die deze situaties achterlaten.
Zeven tekenen dat je bent opgevoed door manipulatieve ouders
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 16 juni, 2023

We zien vaak de gevolgen over het hoofd van opgevoed worden door manipulatieve ouders. We zijn geneigd aan te nemen dat bij het bereiken van de volwassenheid al die binnen het gezin ervaren dynamieken verdwijnen, oplossen en automatisch hun relevantie verliezen.

Maar, zo is het niet. In feite hebben de sporen van psychologische controle de overhand en kunnen ze veel van de lagen van de persoonlijkheid en de menselijke identiteit veranderen.

Bovendien wordt onze autonomie aangetast als we ons ontwikkelen onder invloed van dominante ouders. Inderdaad, vaak, ondanks het feit dat we misschien 30 of 40 jaar oud zijn, overheersen de draden van deze figuren. Bijna zonder het te beseffen worden onze beslissingen, toekomstplannen en zelfs onze relaties beheerst door hun disfunctionele aanwezigheid.

‘Helicopterouders’ vertonen duidelijke tekenen van manipulatie en controle over hun kinderen.

Hoe herken je of je bent opgevoed door manipulatieve ouders

Ouderschap moet gebaseerd zijn op genegenheid en bescherming, maar ook op het vermogen om de wereld onafhankelijke, gelukkige en volwassen mensen te geven. Manipulatieve ouders voeden niet op in geluk, maar in dwang en onderdrukking. Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Psychology beweert zelfs dat helikopterouders dit gedragspatroon vertonen.

Helikopterouderschap verwijst naar gedrag dat niet nieuw is. Het beschrijft overbezorgde ouders die gedijen op absolute controle over het leven van hun kinderen. Er zijn geen sluitende gegevens over de vraag of deze opvoedingsstijl verband houdt met angst en depressie bij kinderen.

De wetenschappelijke gemeenschap vermoedt echter dat de effecten ervan op de geestelijke gezondheid op lange termijn aanzienlijk zijn.

Een studie (Engelse link) van de Liverpool John Moores University (VK) stelt dat manipulatie ook veel voorkomt bij narcistische ouders. De gevolgen van deze dynamiek hebben een blijvende invloed op de volwassenheid. Ze kunnen zelfs de relationele en emotionele sfeer beïnvloeden.

Als zodanig heeft de schaduw van deze aanwezigheden de neiging om ons vermogen om ons op een gezonde manier te binden te beschadigen. Maar, wat zijn de duidelijke tekenen van opvoeding door manipulatieve ouders? We leggen ze hieronder uit.

1. Je hebt moeite met het nemen van beslissingen

Als je bent opgegroeid in een gezinsomgeving waarin anderen voor jou beslisten, zal het moeilijk zijn om je eigen autonomie te vinden. Zoals vaak gezegd wordt, volwassen worden betekent leren je eigen beslissingen te nemen. Een aantal jaren gemanipuleerd en gecontroleerd worden vult je geest echter met onzekerheden.

Als gevolg daarvan ben je bang om de teugels van je leven in handen te nemen en ben je bang voor verandering. Je bent bang om die eerste stap te zetten, etappes af te sluiten en aan nieuwe projecten te beginnen. Angst is door anderen in je geïnjecteerd, wat je onzeker maakt.

Opgroeien in een manipulatief gezin maakt het moeilijker om liefde te vinden en gelukkige en duurzame relaties op te bouwen.

2. Je vergelijkt jezelf met anderen

Dysfunctionele ouders gebruiken vaak vergelijkingstechnieken. Als dit bij jou het geval is, zullen je ouders je in je kindertijd en adolescentie vergeleken hebben met andere kinderen en je verteld hebben dat je niet slim of vindingrijk genoeg was. Het is niet verrassend dat zo’n situatie gevolgen heeft.

In feite merk je zelfs vandaag de dag dat je jezelf automatisch vergelijkt met anderen, waarbij je de dynamiek van je familie herhaalt. Dit vermindert en vernietigt je gevoel van eigenwaarde.

3. Je voelt je onbemind

Een van de tekenen dat je bent opgevoed door narcistische ouders ligt in de kwaliteit van je seksueel-affectieve relaties. Je vindt het waarschijnlijk moeilijk om duurzame en gelukkige banden aan te gaan. Liefde is altijd martelend en pijnlijk. Het feit dat je ouders had die je lieten geloven dat genegenheid voorwaarden heeft, heeft je getekend.

Manipulatieve ouders gebruiken vaak zinnen als “Als je niet doet wat ik vraag, stop ik met van je te houden” of “Was je maar anders, dan zou ik zoveel meer van je houden”. Deze verbalisaties hebben een volkomen verkeerd beeld in je gebouwd van hoe relaties zouden moeten zijn.

Een studie (Engelse link) van de Royal Holloway University of London (VK) stelt dat opgroeien in een disfunctioneel gezin een kind doet aannemen dat het uiterst moeilijk is om geluk in de liefde te vinden.

4. Je hebt externe validatie nodig

Een van de gevolgen van opgevoed worden door manipulatieve ouders is de behoefte aan externe versterking. Het maakt niet uit dat je nu volwassen bent en niet meer in het ouderlijk huis woont. Je hebt vaak validatie van anderen nodig om je gewaardeerd te voelen, te bevestigen dat je de juiste dingen doet, en om een positief beeld van jezelf te ontwikkelen.

Deze neiging put anderen echter vaak uit. Maar, jij kunt er niets aan doen. Het is de brandstof die je nodig hebt om je eigenwaarde en zelfbeeldte versterken.

Een van de gevolgen van opgroeien in een manipulatief gezin is dat je als volwassene onbedoeld dezelfde dynamiek aanneemt bij anderen.

5. Je beheerst anderen zonder het te beseffen

De gedragspatronen van manipulatieve ouders worden meestal onbewust geïnternaliseerd door hun nakomelingen. Als je narcistische ouders hebt, is er bovendien een risico dat je dit profiel erft.

Een artikel (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift PLoS One stelt dat deze psychologische aandoening genetisch is en dat er een risico is dat je de intrapersoonlijke grandioosheid en interpersoonlijke aanspraak die kenmerkend zijn voor narcisme erft.

Dit betekent dat je op volwassen leeftijd dezelfde dynamiek zou kunnen herhalen die je ouders op je hebben toegepast. Je hiervan bewust zijn is de sleutel.

6. Je vindt het moeilijk om uit te drukken wat je voelt

Als je bent opgevoed door manipulatieve ouders, zul je waarschijnlijk emotioneel onderdrukt zijn. Dat komt omdat je bent opgevoed in de overtuiging dat jouw behoeften en gevoelens niet belangrijk waren. Daardoor stopte je wat je voelde weg. En nu weet je niet hoe je je emoties moet uiten en heb je te maken met veel innerlijk leed.

7. Je hebt emotionele ups en downs

Als je bent opgevoed door ouders die je controleerden, manipuleerden en ongeldig maakten, dan draag je misschien wel de littekens van een psychologisch trauma.

Inderdaad, niets is schadelijker voor de ontwikkeling van kinderen dan opgroeien in een omgeving waar liefde voorwaardelijk is en waar de behoeften en mogelijkheden om autonomie en een gezonde identiteit te ontwikkelen met voeten worden getreden.

Dit betekent dat je bij het bereiken van de volwassenheid ernstige problemen zou hebben gehad met het reguleren van je emoties en dat je nu gevangen zit in gevoelens van stress en angst.

Als je tientallen jaren gemanipuleerd bent geweest, is het uiterst moeilijk om de effecten daarvan te herkennen. Je realiseren is de eerste stap naar genezing.

Kun je deze wonden helen?

Ja, je kunt de wonden die door manipulatieve ouders zijn veroorzaakt helen. Het is echter een proces dat tijd kost en waarbij je beslissingen moet nemen. Ten eerste moet je beslissen wat voor band je als volwassene met je ouders wilt onderhouden. Misschien wil je afstand nemen.

Een artikel (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift, Personality and Individual Differences stelt dat we op bepaalde manieren allemaal manipulatieve technieken gebruiken. Maar sommigen voeren ze op een schadelijke manier uit, waarbij ze uiterst geraffineerde tactieken toepassen.

Tips voor het helen van de wonden als je door manipulatieve ouders bent opgevoed

Als je bent opgegroeid met manipulatieve familiedynamiek op een schadelijke manier kun je neurotische persoonlijkheidstrekken vertonen. Het is jouw verantwoordelijkheid om de afdruk van deze ervaringen te helen en welzijn en vervulling te bereiken. Hier zijn enkele nuttige richtlijnen:

  • Verbeter je assertiviteit.
  • Werk aan je gevoel van eigenwaarde.
  • Train jezelf in emotionele intelligentie.
  • Beoefen zelfcompassie en zelfzorg.
  • Steun op je eigen sociale kring. Bijvoorbeeld vrienden, partner, enz.
  • Ontwikkel strategieën die je zelfvertrouwen verbeteren.
  • Leer technieken die je helpen problemen op te lossen en beslissingen te nemen.
  • Stel gezonde grenzen met je ouders. Beslis of je ze wilt blijven zien en onder welke omstandigheden.
  • Acceptatie- en commitmenttherapie of EMDR-therapie stellen je in staat om eventuele trauma’s aan te pakken.
  • Geef ruimte aan je emoties en valideer ze. De woede, het verdriet, de schaamte en de angst die je voelt door wat je hebt meegemaakt zijn volkomen begrijpelijk.

Aarzel tenslotte niet om gespecialiseerde hulp te vragen als je merkt dat de wond van de manipulatie niet vanzelf geneest. In feite komt het vaak voor dat pijn wordt achtergelaten door schadelijke en disfunctionele families. Zorg ervoor dat je de eerste stap zet naar het welzijn dat je nodig hebt en verdient.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.