Technieken om je concentratie een boost te geven
Moet je het maximale uit je studietijd halen? Heb je strategieën nodig om beter te kunnen leren? Jezelf richten op studeren is de eerste stap. Studievaardigheden zijn niets waard als je je niet kunt concentreren.
Je concentratie een boost geven als het om studeren gaat, is belangrijk als je werk en/of gezin met een studie combineert of als je na vele jaren weer terug gaat naar school. Het vraagt veel wilskracht en discipline.
De technieken de we in dit artikel analyseren zullen helpen om je motivatie om te studeren te verbeteren en je te richten op het bereiken van je doelen.
“Studeren is geen kwestie van het consumeren van ideeën, maar van het creëren en recreëren ervan.”
-Benito Taibo-
Filter de informatie die je ontvangt
We leven in een wereld die vol zit van informatie. Van politiek en economisch nieuws, culturele evenementen, filmpremières, roddels en geruchten tot ontwikkelingen in onze directe omgeving en natuurlijke sociale netwerken en andere vormen van massamedia. We worden overspoeld door alle informatie die ons omringt en onze concentratie kan eronder lijden.
Als je je wilt richten op studeren, moet je stappen nemen om de informatie die je ontvangt te filteren en je geest leeg te maken. Je moet jezelf isoleren van het ontvangen van externe informatie van dezelfde omvang als dat je je moet concentreren. Dit betekent dat je sociale media moet vermijden, dat je geen tv moet kijken, naar de radio moet luisteren of tijdschriften of kranten moet lezen, omdat dit alleen maar voor afleiding zorgt.
Verwacht niet dat je zin zal hebben om te studeren
Als je moet studeren, moet je studeren, of je nu zin hebt of niet. We denken vaak dat we alleen maar dingen moeten doen die ons plezier geven of die we leuk vinden. Dat is niet zo. Hoe vervelend het ook klinkt, ga ermee aan de gang en denk er niet over na.
Geef niet toe aan de limiterende ideologie dat alles in het leven alleen maar leuk moet zijn en dat je altijd maar gemotiveerd moet zijn om te werken. Als dat het geval is, zul je alleen maar toegeven aan de vele afleidingen die je om je heen kunt vinden.
Richt je op je doelen
Herinner jezelf er iedere ochtend aan dat je een goede reden hebt om te studeren: je doelen. Je studeert met een doel en dat doel bereik je alleen maar als je studeert. Iedere keer dat je studeert, kom je een stapje dichter bij je doel.
Bedenk iedere ochtend: hoe kan ik vandaag dichter bij mijn doel komen? Vergeet wat je wil doen op dat moment en denk eraan waar je van kunt genieten als je je doel hebt bereikt.
Eerst studeren, dan ontspannen
Om informatie op te slaan, heb je meer nodig dan alleen maar studeren. De informatie wordt in je hoofd opgenomen en het wordt een deel van je als je ontspant. Dus rusten is essentieel na het studeren. Je moet rusten om de informatie op te slaan. Als je maar een paar uur per nacht slaapt, is dat dus niet effectief.
Je moet momenten van ontspanning inlassen tussen het studeren door. Neem ieder half uur een paar minuten de tijd om te bewegen en neem een pauze van twintig minuten iedere anderhalf uur om te rusten en te ontspannen, zodat de informatie zich in je hoofd op kan slaan. Doe je ogen dicht en absorbeer wat je hebt geleerd.
Studeer voor je naar bed gaat
Onderzoek wijst uit dat slapen na het studeren je prestatie om wat je hebt gestudeerd te onthouden verbetert en helpt consolideren wat je hebt geleerd. Dit heeft te maken met wat we hebben uitgelegd in het vorige deel. Lezen voor je naar bed gaat kan ook wonderen doen om het langetermijngeheugen te verbeteren.
Maar dit betekent niet dat je tijd van je slaap af moet trekken. Jezelf slaap ontzeggen om te studeren veroorzaakt alleen maar dat je minder onthoudt van wat je leert.
Eet gezond en doe aan beweging
Studeren betekent niet dat je moet vergeten om je lichaam gezond te houden. Eet gezond en vermijd overmatig gebruik van cafeïne en alcohol, zodat je goed blijft presteren tijdens het studeren. Voedsel dat rijk is aan vetzuren is goed voor de hersenen en lijkt te helpen bij het stimuleren van het geheugen en het herinneren.
Beweging is ook goed voor de hersenen, omdat een beetje extra aanvoer van bloed en zuurstof goed is voor het functioneren van de hersenen.