Synesthesie is een fascinerend neurologisch fenomeen
De muziek ruiken. Voelen dat kleuren geluiden maken. Lezen en waarnemen dat bepaalde letters blauw, rood of geel zijn. Synesthesie is een van de meest verbazingwekkende neurologische fenomenen. Het wordt vaak geassocieerd met creativiteit en is in verband gebracht met figuren als Vincent van Gogh. Soms kan het echter een enigszins verontrustende ervaring zijn.
Synesthetisch zijn is zoiets als een geest hebben met meerdere parallelle universums die op onverwachte manieren reageren. Elke stimulus kan plotseling willekeurige zintuiglijke ervaringen oproepen, bijna alsof er een bug in de hersenen zit. Er is een overmaat aan neurale verbindingen die leidt tot storingen en afwisseling in de verwerking van informatie.
Deze eigenschap wordt multimodale integratie genoemd en kenmerkt slechts een klein deel van de bevolking. In dit artikel vertellen we je er alles over.
Bij synesthesie gaat het om elke combinatie van zintuigen. Het kan leiden tot de verschijning van meer dan 100 subtypes van deze neurologische eigenschap.
Synesthesie
Synesthesie is een neurologische aandoening waarbij de stimulatie van het ene zintuig het andere triggert. Onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift PLoS Biology suggereert dat het tussen de twee en vier procent van de bevolking voorkomt.
Ze definiëren de ervaring als een ervaring waarbij een stimulus onverwachte gewaarwordingen veroorzaakt, zoals het horen van kleuren of het proeven van woorden.
De auteurs van hetzelfde onderzoek benadrukken dat de oorsprong van het fenomeen een specifieke neurale basis heeft. Kruiselingse activatie of, zoals gezegd, multimodale integratie is altijd aanwezig. Er is een overmaat aan neurale verbindingen waardoor verschillende zintuigen tegelijkertijd worden geactiveerd wanneer een stimulus wordt verwerkt.
Het is bekend dat synesthesie een genetische basis heeft. Het wordt zelfs doorgegeven van ouders op kinderen. Er is interessant onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift PNAS over de oorsprong van deze overmatige connectiviteit.
Er wordt beweerd dat de sleutel ligt in genetische verandering. Dit zou bijvoorbeeld verklaren dat ze in één familie allemaal dezelfde variëteit van geluidskleursynesthesie kunnen vertonen.
De belangrijkste soorten
Verbazingwekkend genoeg zouden er zo’n 164 soorten synesthesie kunnen zijn. Dat is tenminste wat een onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Sussex (VK) suggereert. Bovendien zijn de combinaties die de kruisingen tussen de verschillende zintuigen en stimuli kunnen opleveren verbazingwekkend.
Om ze goed te kunnen analyseren, moeten ze worden gegroepeerd. Dit vermindert het aantal enigszins. Een bijzonder merkwaardige vorm is persoonlijkheidssynesthesie. Bij dit type ziet de persoon verschillende mensen in verschillende kleuren.
In dit artikel gaan we de verschillende soorten synesthesie onderzoeken.
Grafeem-kleursynesthesie
Bij grafeem-kleurensynesthesie kan de persoon de letter A als blauw zien en de letter B als groen. Elke letter roept een bepaalde chromatische toon op.
De Universiteit van Edinburgh (UK) voerde een onderzoek uit (Engelse link) dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Human Neuroscience. Het beschrijft een interessant onderzoek dat werd uitgevoerd bij 600 willekeurige kinderen, om te ontdekken hoe dit type synesthesie zich in de loop der jaren ontwikkelt.
Auditief-visuele synesthesie
Auditief-visuele synesthesie staat ook bekend als chromesthesie. Het is een aandoening waarbij iemand kleuren ziet als hij naar muziek of willekeurige geluiden luistert. Het is een intense en opwindende ervaring. Veel bekende kunstenaars zoals Paul Klee en Wassily Kandinsky, en tegenwoordig ook de zangeres Lady Gaga, zijn erdoor beïnvloed.
Mensen met auditief-visuele synesthesie hebben een groter lateraal denkvermogen.
Lexicaal-gustatorische synesthesie
Kun je je voorstellen dat je bepaalde woorden ‘proeft’ als je ze uitspreekt, leest of hoort? Het woord ‘huis’ zou bijvoorbeeld kunnen smaken naar aardbeienijs of muntthee. Lexicaal-gustatorische synesthesie zorgt ervoor dat de persoon smaken voelt wanneer hij wordt blootgesteld aan auditieve stimuli. Specifieke neurologische feiten maken mensen met deze aandoening uniek.
Spiegel-aanraaksynesthesie
Spiegel-aanraaksynesthesie is bijzonder fascinerend. Het betekent dat iemand dezelfde fysieke ervaring kan hebben als een andere persoon die hij observeert. Als ze bijvoorbeeld bij een vriend zijn die op zijn voorhoofd krabt, voelen ze ook de aanraking van zijn vingers op zijn hoofd. Of als ze een film zien waarin een acteur een actrice streelt, voelen ze dat ook.
De tast-geluid modaliteit
Bij tast-geluid of audio-tactiele synesthesie gaat het om het interessante fenomeen van het ervaren van sensaties bij het luisteren naar geluiden. Het is vergelijkbaar met de klassieke ASMR. Soms, wanneer de getroffen persoon zich blootstelt aan bepaalde muziek of geluiden, voelen ze kriebelige strelingen alsof er een veer over hun huid wordt gestreken.
Tickertape synesthesia
Tickertape synesthesia zou moeilijk te geloven zijn als er geen wetenschappelijke documentatie was om het te ondersteunen. Het tijdschrift Cognitive Neuroscience beschrijft deze typologie in detail (Engelse link).
Deze mensen zien, wanneer ze denken of luisteren naar anderen die spreken, in hun gedachten ondertitels of fysieke woorden die deze auditieve ervaringen transcriberen.
De auteurs beweren dat dit een op zichzelf staande vorm van synesthesie is en dat het niet verwant is aan grapheme-color synesthesie.
De wetenschap heeft ontdekt dat synesthesie ook aangeleerd kan worden.
Hoe zijn mensen met synesthesie?
Synesthesie is een interessante ervaring vanwege verschillende aspecten. Ten eerste is het een van de meest opvallende niet-pathologische neurologische verschijnselen. Ten tweede is het gebruikelijk dat de betrokkenen de eigenschap creativiteit vertonen.
De Universiteit van Bern (Zwitserland) bevestigde dit idee in een onderzoek (Engelse link). Zij beweren dat er een verband is tussen synesthetisch zijn en toewijding aan kunst. Het lijkt erop dat degenen die het meest opvallen op deze gebieden degenen zijn die de auditief-visuele typologie vertonen.
Het lijkt er inderdaad op dat degenen die, wanneer ze worden blootgesteld aan auditieve stimuli, buitengewone kleuren om zich heen zien, meer betrokken raken bij creatieve taken. Ze vertonen meer divergente creativiteit. Dit betekent dat ze een innovatievere, uitdagendere en niet-lineaire manier van denken vertonen.
Vandaag de dag zijn er nieuwe mogelijkheden voor synesthesie in de toekomst. Onderzoeken (Engelse link) zoals gepubliceerd in het tijdschrift Nature stellen namelijk dat deze neurologische aandoening weliswaar aangeboren is, maar aangeleerd kan worden. Een interessant gegeven. Wie zou er immers niet graag een synesthetische ervaring hebben?
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Bor, D., Rothen, N., Schwartzman, D. J., Clayton, S., & Seth, A. K. (2014). Adults can be trained to acquire synesthetic experiences. Scientific Reports, 4(1), 7089. https://www.nature.com/articles/srep07089
- Brang, D., & Ramachandran, V. S. (2011). Survival of the synesthesia gene: why do people hear colors and taste words? PLoS Biology, 9(11), e1001205. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3222625/
- Holm, S. E. H., Eilertsen, T., & Price, M. (2015). How uncommon is tickertaping? Prevalence and characteristics of seeing the words you hear. Cognitive Neuroscience, 6(2-3), 89-99. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4566903/
- Lunke, K., & Meier, B. (2019). Creativity and involvement in art in different types of synaesthesia. British Journal of Psychology (London, England: 1953), 110(4), 727–744 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6900146/
- Simner, J., & Bain, A. E. (2013). A longitudinal study of grapheme-color synesthesia in childhood: 6/7 years to 10/11 years. Frontiers in Human Neuroscience, 7, 603. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnhum.2013.00603/full
- Tilot, A. K., Kucera, K. S., Vino, A., Asher, J. E., Baron-Cohen, S., & Fisher, S. E. (2018). Rare variants in axonogenesis genes connect three families with sound–color synesthesia. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 115(12), 3168–3173. https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.1715492115
- van Leeuwen, T. M., Singer, W., & Nikolić, D. (2015). The merit of synesthesia for consciousness research. Frontiers in Psychology, 6, 1850. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2015.01850/full
- Ward, J., & Simner, J. (2022). How do different types of synesthesia cluster together? Implications for causal mechanisms. Perception, 51(2), 91–113. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8811335/