Oxytocine bevordert de vorming van nieuwe neurale verbindingen

Je hersenen kunnen nieuwe synaptische verbindingen ontwikkelen als je de productie van oxytocine bevordert. Je kunt dit doen door nieuwe vaardigheden te leren, zoals een instrument bespelen, gezelligheid of sporten.
Oxytocine bevordert de vorming van nieuwe neurale verbindingen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 17 maart, 2023

Als we je zouden vragen het eerste hormoon te noemen dat in je opkomt, wat zou dat dan zijn? Meer dan waarschijnlijk zou je oxytocine kiezen. Deze kleine chemische stof heeft enorme krachten in de hersenen. Zozeer zelfs dat we om de zoveel tijd een nieuwe functie ontdekken van deze chemische stof die wereldwijd bekend staat als het ‘liefdeshormoon‘.

Zo bleek uit een studie (Engelse link) van de Katholieke Universiteit Leuven (België) dat studenten die een oxytocine neusspray kregen, niet terughoudend waren om pijnlijke momenten uit hun verleden te delen met vreemden.

Alsof dit feit nog niet opvallend genoeg is, is er nu nog een stukje informatie onthuld. het is het feit dat oxytocine de plasticiteit van de hersenen versterkt door de vorming van nieuwe neurale verbindingen. Dankzij dit blijven onze hersenen gezond, beweeglijk en met goede cognitieve reserves. Dit bevordert ook gezond ouder worden en zelfs de ontwikkeling van nieuwe vaardigheden.

Oxytocine bemiddelt niet alleen bij sociale verbindingen, seksualiteit, bevalling of geheugen. Het is ook belangrijk voor het ontstaan van verbindingen tussen neuronen.

Neurale verbindingen
De ontdekking dat oxytocine neuronale verbindingen vergemakkelijkt, bevordert de behandeling van neurologische ontwikkelingsstoornissen.

De hersenen, leren en gezondheid

Heb je vandaag iets nieuws geleerd? Ben jij een van die mensen die graag talen leert, instrumenten bespeelt, of elke dag nieuwe feiten ontdekt, dankzij lezen en onderzoek? Zo ja, dan moet je weten dat je niet alleen bijdraagt aan een gelukkiger brein, maar ook aan een betere gezondheid en cognitieve efficiëntie.

Oxytocine is een neuropeptide die werkt als een eiwit. Het bevordert en vergemakkelijkt de verbinding van neuronen met elkaar. Dit betekent dat het doorslaggevend is in de leerprocessen van alle zoogdieren.

Om de magie van dit proces beter te begrijpen, kun je denken aan het gevoel dat het beheersen of begrijpen van nieuwe kennis in je opwekt.

Als je met succes leerprocessen aangaat, voel je je tevreden. Dit gevoel van geluk of welzijn dat je ervaart als je een nieuwe vaardigheid onder de knie krijgt, wordt aangedreven door oxytocine. Daarom benadrukt het de noodzaak om de leeromgeving op school zo in te richten dat dit proces voor kinderen altijd zinvol en stimulerend is.

Recent onderzoek heeft ontdekt dat oxytocine de synaps van nieuwe neuronen zou kunnen bevorderen, waardoor beschadigd weefsel kan worden behandeld en hersteld.

Hoe oxytocine de vorming van nieuwe neurale verbindingen bevordert

Een team van onderzoekers van het Baylor College of Medicine en het Texas Children’s Hospital (VS) deed onlangs een opwindende ontdekking. Dat was het feit dat oxytocine de vorming van nieuwe neurale verbindingen bevordert en zelfs het herstel van beschadigd hersenweefsel zou kunnen bevorderen. Het zijn hoopvolle gegevens voor de toekomst.

De studie (Engelse link) werd gepubliceerd in het tijdschrift, Genes & Development. Getracht werd te ontdekken welke moleculen de aanmaak van nieuwe neuronen en verbindingen in de hersenen mogelijk maken. Hoewel de onderzoekers beweren dat diepgaander onderzoek nodig is, lijkt het er voorlopig op dat oxytocine een multifunctioneel molecuul is dat de plasticiteit van de hersenen bemiddelt.

Je neuronen hebben geen nut als er geen synapsen tussen zitten

In 1978 ontdekte journalist Steven Levy dat de hersenen van Albert Einstein in handen waren van Dr. Thomas S. Harvey, die ze tot in detail had geanalyseerd. Verrassend genoeg was het eerste wat hem opviel dat het niet bijzonder zwaar of groot was. Dus, wat was de grootste cerebrale eigenaardigheid van de vader van de relativiteitstheorie?

In feite hadden Einstein’s hersenen een groot aantal gliacellen ten opzichte van neuronen. Daardoor bevatte het een groot aantal neuronale verbindingen. We komen allemaal ter wereld met een bepaald aantal neuronen. Neuronaal snoeien in de kindertijd bepaalt onze cognitieve efficiëntie op basis van het aantal synapsen.

Tegenwoordig weten we dat oxytocine een reeks moleculaire processen in gang zet die de rijping van synapsen stimuleren. Als er geen goede niveaus van dit hormoon zijn, zullen de hersenen ernstige achteruitgang vertonen en bepaalde beperkingen hebben.

We kunnen de productie van oxytocine stimuleren

We weten al dat oxytocine de vorming van nieuwe neurale verbindingen bevordert. Het is ook duidelijk dat een laag niveau van dit hormoon de gezondheid en het hersenpotentieel in gevaar brengt. Is erdus een manier om de aanwezigheid van dit hormoon te bevorderen om de neurologische plasticiteit te bemiddelen?

Door de huidige veranderingen in onze levensstijl is het een interessante tijd om de plasticiteit van de hersenen te bestuderen. Men heeft ontdekt dat dit peptide of korte eiwit neuronale synapsen aanstuurt en kan worden versterkt door enkele echt basale en beslissende taken:

  • Aërobe of cardiovasculaire oefening. Fysieke activiteiten die een toename van het zuurstofverbruik door het lichaam vergemakkelijken.
  • Mentale of cognitieve oefening. Bijvoorbeeld geheugen, reflectie, analyse- en deductietaken, creativiteits- en innovatieoefeningen, enz.
  • Het leren van nieuwe inhoud en nieuwe talen.
  • Het bespelen van een of meer instrumenten vergemakkelijkt de vorming van nieuwe neurale verbindingen.
  • Socialisatie, vrienden maken en tijd delen met andere mensen bevordert het vrijkomen van oxytocine. Dit is essentieel om nieuwe synapsen te bevorderen.
  • Een goed dieet en een goede nachtrust zijn ook essentieel.

We produceren allemaal oxytocine in onze hersenen. De wetenschap probeert echter de synthese ervan te moduleren om de plasticiteit van de hersenen in de toekomst verder te verbeteren. Dit is vooral het geval bij gevallen van neurologische ontwikkelingsstoornissen, en traumatische of neurovasculaire ongevallen.

Stel loopt hard
Sport en een actief leven zijn essentieel voor de productie van oxytocine.

Mogelijkheid van nieuwe behandelingen in de toekomst

De bevindingen van dit onderzoek kunnen in de nabije toekomst veelbelovend blijken. Op dit moment weten we dat oxytocine neurologische aandoeningen verbetert door de vorming van nieuwe neuronale verbindingen te bevorderen.

Verder is er ook hoop dat beschadigd hersenweefsel, hetzij door ontwikkelingsstoornissen, hetzij door traumatische of vasculaire ongelukken, op een gegeven moment hersteld kan worden.

Er is echter meer werk en investering nodig om dit doel te bereiken. Niettemin blijkt dat oxytocine een veelbelovend element is dat niet alleen bemiddelt bij gezelligheid, genegenheid en leren. In feite is een gezond, efficiënt brein met essentiële neuroplasticiteit ook afhankelijk van deze veelzijdige molecule.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Brandon T. Pekarek, Mikhail Kochukov, Brittney Lozzi, Timothy Wu, Patrick J. Hunt, Burak Tepe, Elizabeth Hanson Moss, Evelyne K. Tantry, Jessica L. Swanson, Sean W. Dooling, Mayuri Patel, Benjamin D.W. Belfort, Juan M. Romero, Suyang Bao, Matthew C. Hill, Benjamin R. Arenkiel. Oxytocin signaling is necessary for synaptic maturation of adult-born neurons. Genes & Development, 2022; DOI: 10.1101/gad.349930.122
  • Lane A, Luminet O, Rimé B, Gross JJ, de Timary P, Mikolajczak M. Oxytocin increases willingness to socially share one’s emotions. Int J Psychol. 2013;48(4):676-81. doi: 10.1080/00207594.2012.677540. Epub 2012 May 3. PMID: 22554106.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.