Neuroketotherapie: ketose gebruiken om neurologische aandoeningen te behandelen

Voedsel is een van de variabelen die de meeste invloed hebben op het lichaam en de hersenen. Daarom wordt bij therapeutische interventies steeds meer rekening gehouden met voeding.
Neuroketotherapie: ketose gebruiken om neurologische aandoeningen te behandelen
José Padilla

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog José Padilla.

Laatste update: 24 september, 2022

 Neuroketotherapie is gebaseerd op het ketogeen of keto-dieet. Dit eetplan behelst de consumptie van een minimaal aandeel koolhydraten (vijf procent), een normale consumptie van eiwitten (15 procent), en een hoge consumptie van gezonde vetten (80 procent) (Tillery et al., 2021).

Het ketogeen dieet tracht een proces op gang te brengen dat ketose heet. De beperking van koolhydraten activeert lipolyse, waardoor ketonen ontstaan die in plaats van glucose als primaire energiebron gebruikt worden. Dit dieet zorgt er dus voor dat het lichaam vet verbrandt in plaats van koolhydraten voor energie.

Hoewel het tegenwoordig gebruikt wordt als een conventionele methode om af te vallen, werd het oorspronkelijk ontwikkeld om toevallen bij mensen met epilepsie onder controle te houden.

In feite blijkt het keto dieet niet alleen gunstige effecten te hebben bij gewichtsverlies en epilepsie, maar ook bij migraine en Alzheimer. Bovendien wordt het in verband gebracht met belangrijke en substantiële verbeteringen van de symptomen van depressie (Engelse link) en psychose en van de metabole gezondheid.

Keto
Ketonlichamen hebben neuroprotectieve eigenschappen.

Neuroketotherapie en psychische stoornissen

Neuroketotherapie bestaat uit de toepassing van het ketogeen dieet voor de behandeling van psychiatrische of neurologische stoornissen. Dit zou ons niet echt moeten verbazen of vreemd lijken, want een van de variabelen met de meeste invloed op hoe we ons voelen is wat we eten.

Neuroketotherapie heeft onder andere positieve effecten op verschillende psychische stoornissen. De werking van het ketogeen dieet verandert het evenwicht tussen gamma-aminoboterzuur (GABA) en glutamaat, ten gunste van GABA.

De toename van deze neurotransmitter kan helpen het tekort ervan bij patiënten met schizofrenie (Engelse link) te compenseren en hallucinaties en waanideeënte verlichten.

Bovendien is men van mening dat het ketogeen dieet reactieve zuurstofsoorten vermindert en de niveaus van adenosinetrifosfaat en fosfocreatine verhoogt. Dit verhoogt namelijk de efficiëntie van de stofwisselingsactiviteit.

Verder helpt het ontstekingen in de hersenen te verminderen en biedt het verlichting bij verschillende neurodegeneratieve aando eningen (Engelse link), onder andere de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

Toepassing van neuroketotherapie

De invloed van het ketogeen dieet op psychiatrische aandoeningen is gedeeltelijk te danken aan het feit dat ketose apoptose (geprogrammeerde celdood) en de prikkelbaarheid van neuronen beperkt. Het verklaart het succes van deze diëten bij mensen met epilepsie (Maalouf et al., 2009; Ułamek-Kozio et al., 2019).

Veranderingen in de stofwisselingsactiviteit die samenhangen met vermindering van aanvallen bij epileptici hebben ook positieve effecten bij patiënten met een autismespectrumstoornis (ASD) (Engelse link). Dit is te danken aan gunstige veranderingen in het darmmicrobioom.

Neuroketotherapie is ook gebruikt bij de behandeling van bipolaire stoornis (Engelse link). De werking op deze stoornis is te danken aan het feit dat zuur plasma de stemming stabiliseert door intracellulair natrium en calcium te verlagen (Tillery et al., 2021).

Het is ook toegepast bij patiënten die aan narcolepsie lijden (Engelse link). In feite lijkt het erop dat het keto-dieet de activering verhoogt van neuronen die orexine afscheiden, wat onze staat van dagactivering verbetert.

Andere voordelen van ketogene diëten

Ketogeen diëten kunnen de productie van adenosinetrifosfaat (ATP) vergemakkelijken bij mensen met mitochondriale disfunctie (Vidali et al., 2015). Deze energie leverende verbinding is bij lage niveausin verband gebracht met depressie (Engelse link).

Neuroketotherapie kan helpen oxidatieve stress te verminderen, die in verband gebracht wordt met verschillende medische aandoeningen. Daarom verbetert het eten van een ketogeen dieet de oxidatieve stress, en helpt de schade die het kan veroorzaken gedeeltelijk ongedaan te maken. Dit kan de symptomen van depressie verbeteren (Greco et al., 2016).

Bovendien heeft het ketogeen dieet een positieve invloed op de insulinespiegel (Engelse link). Dat komt omdat het de inname van suiker en zetmeel beperkt. Bovendien houdt het de bloedsuikerspiegel stabiel. Het keto-dieet verbetert ook de ontsteking (Engelse link), omdat het gebruik van ketonen als energiebron minder pro-inflammatoire verbindingen produceert.

Neuroketotherapie en voeding

Vervolgens bekijken we wat je wel en niet mag eten tijdens een ketogeen dieet, volgens Mawer (2020). We raden je echter aan je eetplan niet te veranderen zonder eerst een voedingsdeskundige te raadplegen. Bedenk ook dat neuroketotherapie uitgevoerd moet worden door een gespecialiseerde professional. Probeer er niet op eigen houtje mee te beginnen.

Voedingsmiddelen die je niet kunt eten bij het keto-dieet

 • Suikerhoudende voedingsmiddelen. Frisdranken, vruchtensappen, smoothies, gebak, ijs, snoep, enz.
 • Granen of zetmeel. Producten op basis van tarwe, rijst, pasta, granen, enz.
 • Bonen of peulvruchten. Erwten, bonen, linzen, kikkererwten, enz.
 • Knollen. Aardappelen, zoete aardappelen, wortelen, pastinaken, enz.
 • Vetarme of dieetproducten. Magere mayonaise, saladedressings.
 • Sommige specerijen of sauzen. Barbecuesaus, mosterd, honing, teriyakisaus, ketchup, enz.
 • Ongezonde vetten. Verwerkte plantaardige oliën, mayonaise, enz.
 • Alcohol. Bier, wijn, sterke drank, gemengde dranken.
 • Suikervrije dieetvoeding. Suikervrij snoepgoed, siropen, pudding, zoetstoffen, desserts, enz.

Voedingsmiddelen die je wel kunt eten bij het keto dieet

 • Vlees. Rood vlees, biefstuk, ham, worst, spek, kip, en kalkoen.
 • Vis. Zalm, forel, tonijn.
 • Eieren. Liefst grasgevoerde eieren.
 • Onbewerkte kazen. Cheddar, geit, room, blauw, of mozzarella.
 • Noten en zaden. Amandelen, walnoten, lijnzaad, pompoenpitten, chiazaad, enz.
 • Gezonde oliën. Extra vierge olijfolie en avocado-olie.
 • Avocado’s.
 • Koolhydraatarme groenten. Groenten, tomaten, uien, paprika’s, enz.
 • Kruiderijen. Zout, peper, kruiden, specerijen.
Salade
Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van het ketogeen dieet op sommige psychische stoornissen.

Neurokethotherapie

Dat neuroketotherapie een behandelingsvorm voor psychische stoornissen is, toont dus aan dat een van de beste medicijnen voor lichaam en geest voeding is. Voorzichtig zijn met wat je eet en ook de genezende mogelijkheden van bepaalde diëten en voedingsmiddelen kennen is inderdaad een van de meest fundamentele manieren om je kwaliteit van leven te verbeteren.

Noot van de redactie: Hoewel neuroketotherapie kan worden opgesplitst in neuroketo+therapie, hebben we het hier niet over een therapievorm als zodanig, maar over een dieet dat van pas kan komen als je interesses die zijn die in het artikel beschreven worden. Raadpleeg echter eerst een voedingsdeskundige voor je dit soort veranderingen in je dieet aanbrengt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Bansal, Y., & Kuhad, A. (2016). Mitochondrial dysfunction in depression. Current neuropharmacology14(6), 610-618.
 • Brietzke, E., Mansur, R. B., Subramaniapillai, M., Balanzá-Martínez, V., Vinberg, M., González-Pinto, A., … & McIntyre, R. S. (2018). Ketogenic diet as a metabolic therapy for mood disorders: evidence and developments. Neuroscience & Biobehavioral Reviews94, 11-16.
 • Danan, A., Westman, E. C., Saslow, L. R., & Ede, G. (2022). The Ketogenic Diet for Refractory Mental Illness: A Retrospective Analysis of 31 Inpatients. Frontiers in Psychiatry, 1421.
 • Gasior, M., Rogawski, M. A., & Hartman, A. L. (2006). Neuroprotective and disease-modifying effects of the ketogenic diet. Behavioural pharmacology17(5-6), 431.
 • Greco, T., Glenn, T. C., Hovda, D. A., & Prins, M. L. (2016). Ketogenic diet decreases oxidative stress and improves mitochondrial respiratory complex activity. Journal of Cerebral Blood Flow & Metabolism36(9), 1603-1613.
 • Lee, R. W., Corley, M. J., Pang, A., Arakaki, G., Abbott, L., Nishimoto, M., … & Wong, M. (2018). A modified ketogenic gluten-free diet with MCT improves behavior in children with autism spectrum disorder. Physiology & behavior188, 205-211.
 • Maalouf, M., Rho, J. M., & Mattson, M. P. (2009). The neuroprotective properties of calorie restriction, the ketogenic diet, and ketone bodies. Brain research reviews59(2), 293-315.
 • Masino, S. A., & Ruskin, D. N. (2013). Ketogenic diets and pain. Journal of child neurology28(8), 993-1001.
 • Mawer, R. (2020, 22 de octubre). The ketogenic diet: a detailed beginner’s guide to keto. https://www.healthline.com/nutrition/ketogenic-diet-101#other-benefits
 • Phelps, J. R., Siemers, S. V., & El-Mallakh, R. S. (2013). The ketogenic diet for type II bipolar disorder. Neurocase19(5), 423-426.
 • Shoemaker, S. (2020, 20 de julio). Does the keto diet cause or relieve depression? https://www.healthline.com/nutrition/keto-depression
 • Tillery, E. E., Ellis, K. D., Threatt, T. B., Reyes, H. A., Plummer, C. S., & Barney, L. R. (2021). The use of the ketogenic diet in the treatment of psychiatric disorders. Mental Health Clinician11(3), 211-219.
 • Ułamek-Kozioł, M., Czuczwar, S. J., Januszewski, S., & Pluta, R. (2019). Ketogenic diet and epilepsy. Nutrients11(10), 2510.
 • Vidali, S., Aminzadeh, S., Lambert, B., Rutherford, T., Sperl, W., Kofler, B., & Feichtinger, R. G. (2015). Mitochondria: The ketogenic diet—A metabolism-based therapy. The international journal of biochemistry & cell biology63, 55-59.
 • Włodarczyk, A., Wiglusz, M. S., & Cubała, W. J. (2018). Ketogenic diet for schizophrenia: nutritional approach to antipsychotic treatment. Medical hypotheses118, 74-77.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.