Prosopagnosie: de neurologische stoornis die Brad Pitt treft

Brad Pitt lijdt aan de aandoening prosopagnosie. In dit artikel vertellen we je wat deze aandoening precies inhoudt.
Prosopagnosie: de neurologische stoornis die Brad Pitt treft
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Prosopagnosie is een neurologische aandoening. Het resulteert in een onvermogen om gezichten van andere mensen te herkennen. Het is ook bekend als gezichtsblindheid of gezichtsagnosie. Deze stoornis treft onder andere de beroemde acteur Brad Pitt.

Gezichten zijn voor mij net bakstenen muren.”

-Brad Pitt-

Waarom komt deze merkwaardige stoornis voor? De meestvoorkomende oorzaak is blijkbaar een hoofdwond of een infectie van het centrale zenuwstelsel.

Ik herken je gezicht niet!

Prosopagnosia

Jezelf verplaatsen in de schoenen van iemand die aan prosopagnosie lijdt is bijna onmogelijk. Kun je je bijvoorbeeld voorstellen dat Brad Pitt de gezichten van Angelina Jolie of hun kinderen niet herkent? Inderdaad, het lijkt bijna onmogelijk, maar het gebeurt. Maar hoe compenseren lijders dit gebrek aan vermogen om gezichten van mensen te herkennen?

Bij deze stoornis proberen, zoals altijd het geval is als je een zintuig mist, de andere zintuigen het goed te maken. Zo ontwikkelt iemand die niet kan horen het vermogen om te liplezen en mensen die niet kunnen zien hebben sterk ontwikkelde zintuigen voor gehoor en tastzin.

In feite probeert elk zintuig, voor zover dat mogelijk is, het zintuig dat niet werkt zoals het zou moeten, te voorzien. Precies hetzelfde gebeurt bij mensen met prosopagnosie.

Daarom ontwikkelen mensen als de beroemde Brad Pitt auditieve strategieën om via de stemmen van mensen te onderscheiden wie ze zijn. Op deze manier slagen ze erin hen te identificeren.

Maar, dit is niet het enige. Als je iets bijzonders op je gezicht hebt, of het nu een moedervlek, een litteken, of een ander kenmerkend element is dat visueel de aandacht trekt, kan de persoon met prosopagnosie je identificeren. Inderdaad, hoewel ze het gezicht zelf niet onderscheiden, kunnen ze wel een bijzonder opvallend kenmerk identificeren.

Ik wou dat ik je gezicht kon herkennen. Om je te zien en te weten dat jij het bent. Maar ik zal genoegen moeten nemen met het herkennen van de melodie die in prachtige harmonie uit je lippen komt.

De kwelling van het niet kunnen herkennen van een gezicht

Vlinder op een hoofd

Als je erover nadenkt, zou je je waarschijnlijk nogal van streek voelen als je gezichten van anderen niet kon herkennen. Gelukkig is het mogelijk om mensen aan hun stem te herkennen. Is dit echter hetzelfde?

Er zijn minstens drie soorten prosopagnosie. Ze variëren in ernst.

  • Apperceptieve prosopagnosie. De lijder heeft moeite om te herkennen dat een gezicht een gezicht is. Het is het meest basale en elementaire niveau van prosopagnosie. Het kan er zelfs toe leiden dat de lijder zijn eigen gezicht in een spiegel niet herkent.
  • Discriminatieve prosopagnosie. De lijder heeft moeite een enkel gezicht vanuit verschillende posities en verschillende perspectieven te herkennen.
  • Identificerende prosopagnosie. De lijder heeft moeite met het identificeren van wie het gezicht is. Als het echter van iemand is die ze kennen, herkennen ze het wel.

We weten niet aan welke soort prosopagnosie Brad Pitt lijdt. Misschien is het de identificerende, die niet zo ernstig is als de andere twee.

Brad Pitt

Je vraagt je misschien af waardoor Brad Pitt deze stoornis heeft gekregen. Zoals we al eerder zeiden, komt het meestal door een trauma of een infectie.

Zoveel mensen haten me omdat ze denken dat ik geen respect voor ze heb. Ik nam een jaar waarin ik gewoon zei: dit jaar ga ik het gewoon toegeven en tegen de mensen zeggen: ‘OK, waar hebben we elkaar ontmoet?’ Maar het werd alleen maar erger. Mensen raakten meer beledigd….maar het is me een raadsel man, ik kan er gewoon geen gezicht bij vatten.

-Brad Pitt-

Stel omhelst elkaar

Het lijkt erop dat mensen vaak niet over deze aandoening praten omdat ze zich er slecht over voelen. In het geval van Brad Pitt vonden mensen hem inderdaad ijdel en egocentrisch omdat hij zich de mensen die hij kende niet meer herinnerde.

Hun houding kan waarschijnlijk begrijpelijk zijn. Vooral als ze nog nooit van deze stoornis gehoord hadden of niet wisten dat Brad Pitt eraan leed.

In feite is het een stoornis die moeilijk voor te stellen is. Er zijn echter veel mensen die aan deze weinig bekende neurologische aandoening lijden. We kunnen ons alleen maar voorstellen wat voor problemen het ongetwijfeld in hun dagelijks leven veroorzaakt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.