Drie strategieën om werkgerelateerde stress te beheersen

Heeft werkgerelateerde stress invloed op je leven? Heb je strategieën nodig om ermee om te gaan en je welzijn te verbeteren? In het artikel van vandaag delen we een aantal tips over hoe je een gezondere, gelukkiger en productievere werknemer kunt zijn.
Drie strategieën om werkgerelateerde stress te beheersen

Laatste update: 27 november, 2023

Weten hoe je werkgerelateerde stress kunt beheersen, heeft te maken met weten hoe je de intensiteit van je emoties kunt temperen als de dingen op je werk niet gaan zoals je wilt. De meeste mensen hebben specifieke mechanismen nodig om frustrerende en gespannen werksituaties het hoofd te bieden.

Tegenwoordig word je in de meeste banen blootgesteld aan gelijktijdige prikkels. Bijna iedereen voelt zich overweldigd door de eisen die aan het werk worden gesteld. Er is druk om sneller, productiever en met minder conflicten te werken. En al die druk zorgt voor veel stress.

Waarschijnlijk ervaar je elke dag werkgerelateerde stress. Het komt zelden voor dat iemand de tijd kan nemen op het werk of het gevoel heeft dat hij begrepen wordt als hij een fout maakt. Dat is op zich al stressvol.

De situatie kan ingewikkeld worden als je ook rekening houdt met de financiële druk en persoonlijke problemen van een werknemer. Daarom is het zo belangrijk om hulpmiddelen te hebben om werkgerelateerde stress te beheersen. Vandaag delen we drie strategieën die je kunnen helpen.

“Als je van streek bent door iets externs, dan komt de pijn niet door het ding zelf, maar door je inschatting ervan; en die heb je de macht om op elk moment te herroepen.”

Marcus Aurelius

1. Verwerk beschikbare informatie

Niet genoeg tijd hebben om feiten goed te interpreteren is een primaire trigger van stress. Als je onder druk staat en je angstig voelt om alles gedaan te krijgen, neem je niet de tijd om dingen objectief te analyseren. Dit maakt het moeilijk om werkgerelateerde stress te beheersen.

Je stemming beïnvloedt je waarnemingen en andersom. Als je onder druk staat, interpreteer je dingen eerder als bedreigend, terwijl ze dat in werkelijkheid niet zijn. Dit wordt nog erger als je een dringend probleem probeert op te lossen en er een of andere problematische gebeurtenis plaatsvindt.

In deze omstandigheden kun je gemakkelijk het gevoel krijgen dat alles uit de hand loopt. Je voelt je waarschijnlijk overweldigd. Op dat moment is het belangrijk en nuttig om even de tijd te nemen om de dingen objectiever te bekijken. Je zult je waarschijnlijk realiseren dat de situatie niet zo ernstig is als hij leek. Snel en impulsief handelen is geen goed idee. Het is dus altijd beter om dingen eerst te verwerken.

Gestreste vrouw op het werk

2. Vermijd mentale beperkingen om werkgerelateerde stress te beheersen

Stress versterkt je alledaagse vooroordelen. Met andere woorden, het zorgt ervoor dat je snelkoppelingen zoekt om veel informatie in zo min mogelijk tijd te verwerken. Dit negatieve denken is invasief en brengt je in een slecht humeur. Het gebeurt wanneer iemand je de ene verantwoordelijkheid na de andere geeft. Je zou kunnen denken: “Ze laten me alles doen.” Meestal zijn deze gedachten echter ongegrond.

Het ergste van deze gedachten is dat ze je slechter laten voelen. Ze maken het onmogelijk om goed om te gaan met werkgerelateerde stress. In plaats daarvan verergeren ze je stress. Je voelt je een slachtoffer en ziet alle anderen als potentiële vijanden.

Als je op dit punt komt, probeer er dan even tussenuit te gaan. Laat deze automatische gedachten je vermogen om rede en logica te gebruiken niet vertroebelen. Laat negativiteit niet alles verdraaien op een manier die uiteindelijk zelfdestructief is. Een paar momenten nemen om je te concentreren op je ademhaling en de situatie op een dieper niveau te analyseren kan enorm helpen.

Man aan het relaxen

3. Wees flexibel en weet hoe je moet ontspannen

Mentaal inflexibel zijn kan je leven ingewikkelder maken. Weten hoe je goed moet leven betekent leren om je aan te passen aan verschillende omstandigheden. Dat betekent niet dat je geen principes of parameters voor je gedrag moet hebben. Meestal hoeft in vrede leven niet te betekenen dat je ingaat tegen iets belangrijks waarin je gelooft. Het betekent gewoon dat je wat flexibeler moet zijn.

Externe druk en interne spanning maken je meestal veeleisender en minder flexibel. Het is een manier om jezelf te verdedigen en te beschermen. Diep van binnen is de angst om een situatie niet aan te kunnen de oorzaak van deze starheid. Rigiditeit wordt een misplaatste strategie om met die angst om te gaan.

Als je werkgerelateerde stress goed wilt beheersen, moet je ontspanningstechnieken vinden of ontwerpen. Alles wat je helpt om te kalmeren en flexibeler te zijn, zal werken. Veel onnodige conflicten komen voort uit de spanning tussen twee realiteiten die vechten om de eerste plaats.

Wat deze richtlijnen gemeen hebben, is dat ze allemaal de waarde benadrukken van het behouden van controle te midden van de storm. Je angst de vrije loop laten zal je niet helpen om een betere werknemer te zijn. Integendeel, het zal je een angstig persoon maken die altijd op het randje van conflicten en fouten zit.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Peiró, J. M., & Salvador, A. (1993). Desencadenantes del estrés laboral (Vol. 2). Madrid: Eudema.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.