Stop met proberen uit te vinden wie je bent, vind jezelf in plaats daarvan opnieuw uit

Je hebt geen lange reis nodig om te proberen uit te vinden wie je bent en je hoeft niet te verdwalen om jezelf te vinden. De persoon die je bent en de persoon die je wilt zijn zijn er al. Het enige wat je hoeft te doen is vrij te zijn van angsten en gehechtheden om de beste versie van jezelf te vormen, de vrijste en de stralendste.
Stop met proberen uit te vinden wie je bent, vind jezelf in plaats daarvan opnieuw uit

Laatste update: 14 augustus, 2022

Blijf in de buurt en vind jezelf opnieuw uit in plaats van ver weg te reizen om te proberen uit te vinden wie je bent. De persoon die je zoekt zit al in je. Wat nog belangrijker is, je kunt de beste versie naar boven laten komen, want het ligt aan jou. Je moet je vooral bevrijden van gehechtheden, angsten en conventionalismen. Je moet beginnen aan een reis van zelfontdekking, uitdagingen en geleidelijke transformaties.

Weinig onderwerpen binnen het veld van persoonlijke groei zijn zo prominent als zelfkennis. Vandaar dat de meeste mensen willen weten wie we werkelijk zijn. Dit idee op de keper beschouwen kan echter tot tegenstrijdigheden leiden.

Om te beginnen zijn mensen geen stabiele entiteiten. We zijn voortdurend in verandering en elke vooruitgang of variatie is alleen maar om aanpassing en leren te bevorderen. Zoals je misschien al weet, is de persoon die je tien jaar geleden was dus niet dezelfde die je vandaag bent. Je moet betekenis geven aan je wereld om ervan te kunnen genieten.

De meeste mensen weten dit, maar velen denken dat ze naar Tibet moeten reizen om zichzelf te vinden. Dit idee is verkeerd, want je moet jezelf elke dag vinden. In elk klein ding dat je doet, in elke fout en prestatie, en in elke passie en leermogelijkheid die je zou kunnen hebben.

Toch moet ieder van ons zichzelf van tijd tot tijd opnieuw uitvinden om echt welzijn en zelfverwerkelijking te verkrijgen. Dit is de enige manier om de beste versie van jezelf te onthullen, degene die in overeenstemming is met je verlangens, dromen en behoeften.

Als je de Boeddha op de weg tegenkomt, dood hem dan.”

-Lin Chi-

Vrouw maakt foto's

Je kunt proberen uit te vinden wie je bent, maar drijf het tot het uiterste

In plaats van je af te vragen wie je bent, vraag je dan af wie je wilt zijn. Door dit te doen kun je namelijk voornemens verduidelijken, want het opbouwen van momentum maakt je sterker. Op de een of andere manier herinnert veel van de zelfhulppsychologie je aan het belang van jezelf vinden door over het hoofd te zien dat je voortdurend verandert en om de paar jaar opnieuw opbouwt.

Elke ervaring die je hebt verandert je. Dat geldt voor elke beslissing die je neemt, elke persoon die je ontmoet en elk boek dat je leest. Zelfs elke hobby die je ontdekt en elk land dat je bezoekt verandert je. Zoals je ziet, laat elke ervaring een stempel op je achter.

Ga er dus niet op uit om te proberen jezelf te vinden, je bent er al in alles wat je aanraakt, ziet en voelt. Je hebt een belangrijkere verantwoordelijkheid tegenover jezelf: het bereiken van persoonlijke vervulling.

De meeste mensen worden in de loop van hun leven gedwongen een deel van hun identiteit aan te passen. Mensen worden daardoor niet alleen volwassener, maar krijgen ook meer veerkracht, eigenwaarde en geluk. Bovendien is, hoe oud je ook bent, het aanmoedigen van verandering en het opnieuw uitvinden van jezelf een oefening die je kunt beoefenen wanneer je dat nodig acht.

Jezelf opnieuw uitvinden is het geheim van de eeuwige jeugd

Een paar jaar geleden publiceerde Dr. Ravenna Helson, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Californië, Berkeley, een van de meest gewaardeerde werken over creatieve persoonlijkheid (Engelse link). De “Mills Longitudinal Study” analyseerde 120 vrouwen over een periode van 30 jaar.

Het doel was te analyseren welke persoonlijkheidsveranderingen ze gedurende drie decennia manifesteerden. De gegevens waren heel onthullend. Ze ontdekten dat de vrouwen die zichzelf opnieuw uitvonden (nieuwe doelen op zich namen, nieuwe activiteiten begonnen, enz.) een hogere mate van welzijn en gezondheid vertoonden. Deze groep, in hun eigen woorden, “werd wie ze altijd al hadden willen zijn.”

Daarnaast bleek uit de studie dat de groep tussen 50 en 65 jaar de meeste veranderingen in persoonlijkheid had. Ook zag men dat hun tevredenheid duidelijk was.

Dansende vrouw bij zonsondergang

Stop met proberen uit te vinden wie je bent, maar zoek gewoon de beste versie van jezelf

Viktor Frankl zei dat het leven niet ondraaglijk gemaakt wordt door omstandigheden, maar door een gebrek aan zin en doel. Het echte geheim van het vinden van geluk en persoonlijke vervulling is het hebben van doelen, doelstellingen, dromen en verlangens.

Het leven is beweging, of je dat nu leuk vindt of niet. Zo helpen veranderingen je beter te overleven en blijft alles zin hebben. Je moet oké zijn met deze variaties om achter je te laten wat niet langer nuttig is, wat niet langer met je meegaat, wat je stagneert en je vleugels wegneemt. Een tijdige verandering of een fabelachtige heruitvinding kan je zelfs in staat stellen beter te ademen.

Er is één ding waar je duidelijk over moet zijn. De taak om jezelf opnieuw uit te vinden is niet gemakkelijk, het is een uitdaging en vereist moed. Bovendien zei Meester Eckhart, een 14de-eeuwse filosoof en theoloog eens dat mensen zich te veel vastklampen aan wat ze menen te zijn. Er ligt veel vervulling in bevrijding, in het loslaten van materialisme, angsten en obsessies.

Een heruitvinding is een daad van vrijheid. Het is de uitdrukking van je eigen identiteit en stelt je in staat buiten je comfortzone te gaan en oké te zijn. Stop dus met proberen uit te vinden wie je bent maar vraag jezelf af wie je wilt zijn, en wees die persoon doelbewust.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.