De kracht van de ervaring: het doktersadvies

Dit verhaal over de kracht van de ervaring gaat over een moeder en haar enige zoon, die zestien is. Plotseling, en door verschillende omstandigheden, wordt de jongen ziek en lijkt het erop dat hij niet meer beter zal worden. Zijn moeder weet niet wat ze moet doen totdat ze een wijze man om raad vraagt.
De kracht van de ervaring: het doktersadvies

Laatste update: 14 februari, 2022

Dit verhaal over de kracht van de ervaring begint in een ver land. Daar woonde een weduwe met haar enige kind. Ze hield ontzettend veel van haar 16-jarige enige zoon, en hij was haar reden om te leven. Hij gaf haar de kracht om verder te gaan.

De moeder verdiende een bescheiden inkomen met het oplappen van kleren. Ze was er goed in, dus ze had veel klanten. Hoewel er momenten waren dat ze van zonsopgang tot zonsondergang moest werken, was ze gelukkig, omdat ze haar zoon kon voorzien van alles wat hij nodig had.

Op een dag had ze veel meer klanten dan ze had verwacht. Dit verhaal over de kracht van de ervaring vertelt ons dat de vrouw bij de eerste zonnestralen wakker werd en bij dageraad pas weer naar bed ging. Ze was echter toch gelukkig. Meer klanten betekende immers extra inkomsten.

Voorbeeld is niet het belangrijkste als het gaat om het beïnvloeden van anderen, het is het enige.

-Albert Einstein-

Een onverwachte situatie

Toen ze klaar was met al haar werk, had de vrouw veel meer geld dan ooit tevoren. Zo kon ze nieuwe meubels kopen. Ook kocht ze kleren voor haar zoon en voor zichzelf. Bovendien had ze geld over om een aankoop te doen die ze zich anders niet had kunen veroorloven.

Dit verhaal over de kracht van de ervaring vertelt ons dat de vrouw verschillende delicatessen kocht van dat geld. Producten die zij en haar zoon nog nooit eerder hadden geprobeerd. Zo kocht ze bijvoorbeeld exotisch fruit en ham. Ze kocht ook fazant, kwartel en zelfs hertenvlees. De jongen was gelukkig, omdat hij graag nieuwe dingen probeerde.

Na een week lang te hebben gegeten van alle heerlijke lekkernijen, begon de jongen zich echter onwel te voelen. Hij had veel last van maagpijn en hij was misselijk. Hoewel zijn moeder hem vroeg om minder te eten, kon hij dat niet. Zo werd hij niet beter en de dagen gingen voorbij.

Een noodzakelijke vraag

Het silhouette van een vlinder

De moeder maakte zich veel zorgen en wist niet hoe ze de situatie moest oplossen. Ze wist niet of haar zoon voedselvergiftiging had, of dat het gewoon indigestie was. Dus besloot ze hem naar de dokter van de stad te brengen, zodat hij een diagnose kon stellen.

De dokter onderzocht de jongen zorgvuldig. Zijn moeder vertelde hem dat hij de laatste tijd veel had gegeten. Ze maakte zelfs een gedetailleerde lijst van alle soorten voedsel die de jongen gegeten had, en hoeveel van ieder voedingsmiddel.

In dit verhaal over de kracht van de ervaring, vertelde de dokter de moeder dat het geval van de jongen eigenlijk heel simpel was. Hij voelde zich gewoon niet lekker, omdat hij te veel had gegeten.

Daarom was de oplossing ook heel eenvoudig. Het enige wat de jongen hoefde te doen, was een week lang vasten. Hij mocht alleen maar water drinken en kleine porties fruit eten.

De dokter zei ook dat als de jongen zijn instructies opvolgde, hij zich beter zou voelen. De jongen wilde het advies van de dokter echter niet opvolgen. Hij begon dus gewoon te eten zoals gewoonlijk, en werd daardoor dus ook niet beter.

Toen vertelde iemand de moeder dat er een zeer wijze man in de bergen woonde. De moeder werd nieuwsgierig en besloot de wijze man om advies te vragen, zodat ze het probleem van de jongen kon oplossen.

Het verhaal over de kracht van de ervaring

Een glas water op een tafel

Het verhaal over de kracht van de ervaring vertelt ons dat de vrouw wist dat een aantal van haar buren een reis naar de bergen zouden gaan maken. Ze vroeg hen om de wijze man op te zoeken en hem te vertellen over de situatie van haar zoon. Ze wist dat haar zoon moest stoppen met eten om te herstellen.

Haar buren kwamen een paar dagen later terug. Ze vertelden haar wat de wijze man gezegd had. Ze vertelden haar dat de jongen het advies van de dokter moest opvolgen. Als de jongeman toch nog steeds zulk destructief gedrag zou blijven vertonen, moesten hij en zijn moeder over precies een week naar de hut van de wijze man komen.

De jongeman negeerde het advies opnieuw. Hij bleef eten en bleef dus ook ziek. Een week later pakte de moeder hun koffers en reisde met haar zoon naar de bergen. Ze hoopte een oplossing te vinden die ze daadwerkelijk kon toepassen.

De genezing

Bij aankomst bij de hut van de wijze man, vroeg de moeder hem om advies over wat haar zoon moest doen. De wijze antwoordde: “Je zoon moet een week lang vasten.” De vrouw voelde zich teleurgesteld, omdat ze dacht dat de reis een voor niets was geweest. Toen zei haar zoon: “Ik kan niet vasten, het is onmogelijk.”

De wijze man antwoordde: “Het is best mogelijk om te vasten. Ik heb een week gevast, omdat ik wist dat je zou komen.” Daardoor schaamde de jongeman zich, en begon hij zonder aarzeling te vasten. Een week later voelde hij zich een stuk beter. Wellicht ook interessant voor jou

De wijsheid van ouderen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De wijsheid van ouderen

De wijsheid van ouderen is oneindig. Al wat je hoeft te doen om dit te ontdekken is oprecht luisteren naar hun levensverhalen.  • Calabrese, E. (2014). Cuentos (1880). In Anales de Literatura Hispanoamericana (Vol. 43, p. 484). Universidad Complutense de Madrid.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.