Behandel hoofdpijn door uitdroging door water te drinken

augustus 31, 2018

Bijna iedereen heeft van tijd tot tijd last van hoofdpijn door uitdroging en we hebben allemaal verschillende manieren om ermee om te gaan. In werkelijkheid zijn er veel factoren die deze ellendige pijn kunnen veroorzaken. Niettemin kiest een groot deel van de bevolking voor wat zij als de snelle en eenvoudige oplossing beschouwen: medicatie.

Interessant is dat, vaak als de oorzaak onbekend is, de aanbevolen behandeling ook de meest eenvoudige, goedkope en veilige is: het drinken van water. Dat gezegd hebbende kan hoofdpijn veroorzaakt door spanningen of andere medische redenen een andere behandeling vereisen. In ieder geval kan het nooit kwaad om gehydrateerd te blijven.

Dit komt omdat uitdroging kan leiden tot hoofdpijn, evenals andere symptomen. Dus het nemen van een paracetamol, ibuprofen of een ander ontstekingsremmend medicijn lost het probleem niet op. Als uitdroging de reden is voor je hoofdpijn en de pijn vermindert na het innemen van medicatie, kan het water waarmee je het hebt ingenomen nuttiger zijn geweest dan het medicijn zelf.

Vrouw met hoofdpijn door uitdroging

Het identificeren van hoofdpijn door uitdroging

Hoofdpijn door uitdroging is een secundaire hoofdpijn, veroorzaakt door een tekort aan lichaamsvloeistof. Ze kunnen variëren van relatief milde hoofdpijn tot zo ernstig als een migraine.

Dit komt omdat ons lichaam de juiste balans van vloeistoffen en elektrolyten nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Ons lichaam verliest elke dag op verschillende manieren vocht, zoals door te zweten en te plassen. Dus hoofdpijn door uitdroging kan optreden na het zweten of wanneer ons lichaam essentiële vloeistoffen verliest. Vloeistofverlies kan worden veroorzaakt door zware inspanning of door in een warm klimaat te zijn. Natuurlijk kan deze hoofdpijn zich ook voordoen als je gewoon niet voldoende vloeistoffen drinkt.

Meestal herstelt het drinken van vloeistoffen of het eten van voedsel dat rijk is aan vocht, eenvoudig de vochtbalans. Soms verliest het lichaam echter sneller water dan dat het kan worden bijgevuld.

Wanneer je lichaam uitgedroogd is, trekken de hersenen samen of krimpen ze tijdelijk door vochtverlies. Dit kan een scheiding veroorzaken tussen de hersenen en de schedel waardoor pijn en hoofdpijn door uitdroging het gevolg zijn. Het brein keert terug naar zijn normale toestand zodra het gerehydrateerd is waardoor de hoofdpijn wordt verlicht.

Symptomen van hoofdpijn door uitdroging

Hoofdpijn door uitdroging kan aanvoelen als een doffe hoofdpijn of een intense migraine. Deze pijn kan optreden aan de voorkant, achterkant, zijkanten of het hele hoofd.

In tegenstelling tot hoofdpijn van de sinussen, zal een persoon die dehydratatie hoofdpijn ervaart waarschijnlijk geen druk of pijn in het gelaat ervaren. Het is ook onwaarschijnlijk dat ze pijn in de achterkant van hun nek hebben, zoals spanningshoofdpijn kan veroorzaken.

Hieronder volgen de symptomen die kunnen samenvallen met hoofdpijn door uitdroging:

  • Dorst.
  • Minder urineren.
  • Donkere urine.
  • Verwarring.
  • Duizeligheid.
  • Vermoeidheid.
  • Droge, plakkerige mond.
  • Verlies van huidelasticiteit.
  • Lage bloeddruk.
  • Verhoogde hartslag.

Sommige mensen ervaren alleen hoofdpijn als ze ernstig uitgedroogd zijn. Ze kunnen ook andere symptomen ervaren zoals onder andere een gebrek aan zweten, koorts, verzonken ogen en verschrompelde huid.

Hoofdpijn door uitdroging voorkomen

Goed gehydrateerd blijven is de beste manier om hoofdpijn veroorzaakt door uitdroging te voorkomen. Als je vaak last hebt van hoofdpijn kan deze preventieve maatregel je kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren. Maar hoeveel water moet je drinken om goed gehydrateerd te blijven? De temperatuur, je activiteitsniveau en je eigen lichaamsgewicht kunnen van invloed zijn op hoeveel water je elke dag moet drinken.

Mobiele apps zijn een uitstekende manier om je te helpen onthouden dat je voldoende water moet drinken. Er zijn veel gratis apps beschikbaar. Zoek er een die je gewicht, activiteitsniveau en temperatuur gebruikt om de hoeveelheid water te berekenen die je nodig hebt. Door de vloeistoffen bij te houden die je overdag drinkt, kan je ervoor zorgen dat je de aanbevolen hoeveelheid krijgt.

Vrouw die uit een flesje water drinkt

Wanneer hoofdpijn een andere oorzaak heeft

Spanning, slechte houding en stress veroorzaken vaak hoofdpijn, naast andere factoren. Regelmatige lichaamsbeweging en ontspanningsoefeningen zijn twee geweldige manieren om hoofdpijn te voorkomen of verlichten. Persoonlijk adviseer ik een optie de beide combineert: yoga.

In beide gevallen, als de pijn aanhoudt, de intensiteit stijgt of extreem is, bezoek dan je arts om de oorzaak van je hoofdpijn te bepalen. Vergeet niet dat, ongeacht de reden waarom je hoofdpijn hebt, het belangrijk is om de oorzaak aan te pakken en dat medicijnen in het algemeen alleen de symptomen verlichten.