5 manieren om te beginnen met sporten

5 manieren om te beginnen met sporten

Laatste update: 23 oktober, 2019

Beginnen met sporten is erg moeilijk. De traagheid van de eerste dag — of zelfs de eerste paar weken — kunnen je er van weerhouden om te gaan sporten. Je laat het idee vervolgens snel los en vergeet het. Daarom hebben we besloten om een paar manieren om te beginnen met sporten te delen. Zo kun je je wilskracht versterken en de voordelen van regelmatige beweging zelf beleven.

1. Omschrijf wat lichaamsbeweging voor jou is

Wat ‘lichaamsbeweging’ nou precies inhoudt, is niet altijd even duidelijk. Er bestaat een hele reeks aan manieren om lichaamsbeweging te krijgen. Denk maar eens aan voetballen, dansen, hardlopen, wandelen, yoga, fitnessen, zwemmen, enzovoorts. Vandaar dat het belangrijk is dat je besluit wat voor een soort lichaamsbeweging je wilt gaan beoefenen voordat je eraan begint en er een gewoonte van maakt. Het hoort iets te zijn dat je leuk vindt, dat je makkelijk in je dagelijkse of wekelijkse routine kunt verwerken en dat je de voordelen oplevert waar jij naar op zoek bent.

5 manieren om te beginnen met sporten

Als één van je primaire doelstellingen dus is om je spiermassa te vergroten, zou je een abonnement bij een sportschool kunnen afsluiten. Dan kun je daar de apparatuur gebruiken om gewicht te gaan heffen. Als je slanker wilt worden, kun je regelmatig gaan joggen. Als je nieuwe contacten wilt leggen en banden wilt opbouwen, kun je voor een teamsport gaan.

Verder zorgt het vaststellen van wat je wilt gaan doen ervoor dat je een helder doel voor ogen hebt. Ook dit helpt om te beginnen met sporten. Denk dus niet alleen maar dat je wilt gaan joggen. Zet in plaats daarvan het doel vast dat je elke ochtend in het park 20 minuten gaat joggen. Op die manier is het een helder en meetbaar objectief. Dat helpt je te focussen op de activiteit en het met grotere regelmaat te ondernemen.

“Beginnen met sporten zal makkelijker zijn als je een activiteit kiest die je leuk vindt. Als je dit doet, zal het gemakkelijker zijn deze op te nemen in je routine.”

2. Probeer te beginnen met sporten door iets makkelijks te kiezen

Als je niet gewend bent om te sporten, kan hele intense lichaamsbeweging je snel uitputten en ervoor zorgen dat het idee dit vaker te doen je helemaal niet aanstaat. Daarom kun je het beste met gemakkelijke, niet veeleisende oefeningen beginnen. Via deze weg kun je er een gewoonte van maken zonder je lui of moe te voelen wanneer je ermee aan de slag gaat. Beetje bij beetje kun je de intensiteit van de lichaamsbeweging opkrikken naarmate je lichaam steeds meer went aan de activiteit.

3. Kies een andere activiteit als geheugensteuntje

Deze stap is erg belangrijk om te onthouden wanneer je moet sporten. Geheugensteuntjes kunnen je bewust maken van wanneer je moet sporten zodat je het niet per ongeluk vergeet. Het geheugensteuntje moet een activiteit zijn die al deel uitmaakt van je routine. Het moet zodanig geïnternaliseerd zijn dat je het onder haast geen enkele omstandigheid kan vergeten.

Een voorbeeld: je kunt sporten net voordat je je tanden gaat poetsen, nadat je ‘s ochtends je kop koffie hebt gehad, of nadat je je bed hebt opgemaakt. Zodra je eenmaal het geheugensteuntje gekozen hebt, kun je terugkijken naar tip nummer 1: het kiezen van een type sport voor jezelf, op een specifiek moment van de dag en op een locatie naar keuze.

4. Vind een gezonde beloning

Een goede manier om jezelf aan te sporen om te sporten is om een beloning te vinden om naderhand van te genieten. Hiermee kun je de luiheid in het begin overwinnen en je goed voelen wanneer je de activiteit eenmaal hebt afgerond. Daarnaast krijg je nog een stoot energie na vanwege de voordelen van sporten voor je mentale welzijn.

Wel is het belangrijk hier een gezonde beloning van te maken. Kies bijvoorbeeld voor een ontspannend bad waarbij je speciale zeep met een lekker geurtje gebruikt. Drink thee of spendeer wat tijd alleen aan het luisteren van je favoriete muziek. Beloningen zoals het roken van een sigaret of het eten van een stuk chocolade zou het doel van je gezonde gedrag juist tegenwerken.

Vrouw die in het gras muziek ligt te luisteren

5. Houd je vooruitgang bij

Om je resultaten goed in kaart te brengen, wat je op zijn beurt weer aanspoort om zo door te gaan, kun je bijvoorbeeld elke week of twee foto’s nemen. Je kunt jezelf ook laten opmeten, denk bijvoorbeeld aan de grootte van je spieren, je taille en je heupomvang.

Jezelf gewicht zien verliezen en spieren zien kweken zal je bewust maken van de goede resultaten van je fysieke activiteit. Dit zal je vervolgens motiveren om door te gaan. Om dit middel goed te implementeren, kun je ook mobiele apps gebruiken. Daar kun je je sportroutines en je geboekte resultaten in vastleggen.

Zoals je kunt zien is het niet gemakkelijk om te beginnen met sporten omdat je er een gewoonte van moet maken. Dit kent echter allerlei voordelen die de moeite zeker waard zijn! Het volgen van een gezonde levensstijl geeft je energie en — nog belangrijker — verbetert je emotionele welzijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.