Sta met opgeheven hoofd en herwin je kracht
Herwin je kracht. Laat je hoofd niet hangen. Geef niet toe aan iets dat je niet leuk vindt, niet wilt, of je boos maakt. Je hebt een stem om mee te praten, een paar ogen die weigeren het leven vanuit angst te bekijken, en een aanwezigheid die meer ruimte vereist. Dus doe het gewoon: sta op. Hoe hoog je je bevindt heeft niets met centimeters te maken: het gaat om moed, respect en vastberadenheid.
Montesquieu zei dat om ervoor te zorgen dat iemand stopt met het misbruiken van macht, er een andere soort macht moet ingrijpen. Het lijkt bijna alsof we deel uitmaken van een krachtspel waarin we geacht worden elkaar te controleren en te testen.
Alsof we elkaar omlaag moeten halen, elkaar moeten uitdagen en elkaar moeten verhinderen om vooruit te komen. Het is geen vreedzame wereld waarin we ons bevinden. Nee, we leven in een samenleving die altijd al van hiërarchie gehouden heeft en van alle discriminatie waarmee het gepaard gaat.
“Ik wens niet dat vrouwen macht hebben over mannen; maar over zichzelf.”
-Mary Wollstonecraft-
Het is echt zo. Als je even de tijd neemt om vanuit psychologisch oogpunt naar het woord ‘kracht’ te kijken, zul je zien dat een toename van kracht meestal wordt beschouwd als ‘macht hebben over.’ Dit zijn de woorden die we keer op keer tegenkomen: autoriteit, regeltjes, dwang, angst, onderlinge afhankelijkheid, enzovoort. In essentie is het ‘B’ die zijn wil oplegt aan ‘A.’
Werkelijke kracht heeft echter weinig met ‘macht hebben over’ te maken. Het heeft daarentegen wel te maken met ‘jezelf machtigen om.’
Herwin je kracht, maar hoe?
Nog niet zo lang geleden begon dit concept enkele interessante en inspirerende veranderingen door te maken. Tegenwoordig biedt de psychologie ons een hulpmiddel dat ‘persoonlijke kracht’ wordt genoemd. In plaats van krachtspellen, verschillen, of de ene groep die een andere dwingt, hebben we iets geheel nieuws en anders.
We hebben het over het herwinnen van je kracht en hoe je dit doet. Het betekent jezelf machtigen om je doelen te bereiken en tegelijkertijd een meer gelijkwaardige samenleving te creëren. Maar om dat te doen, moet je eerst je zelfvertrouwen en je potentieel terugvorderen. Herwin je kracht. Je moet onvoorwaardelijk van jezelf houden en uiteindelijk jouw angst opzij zetten en vertrouwen hebben in je eigen kunnen.
Herwin je kracht, leer hoe je ‘nee’ zegt
Dit is het moment om het woord ‘kracht’ een nieuwe betekenis te geven. Je moet het zien als een ontwaken en een besef van wat je verdient, wat je voor jezelf kunt doen, en niet minder belangrijk, wat je voor je wereld kunt doen. Er is hier bijvoorbeeld een heel interessant boek over geschreven door antropoloog William Ury, genaamd ‘De kracht van Nee!’ Lees het en denk erover na.
Er zijn veel contexten waar een duidelijk verschil in kracht te bemerken is. Het zijn plaatsen waar één persoon invloed uitoefent en andere mensen onderdrukt vanwege sociale, economische of op gender gebaseerde verschillen.
Invloed en angst
Er is één ding dat al deze situaties gemeen hebben. De persoon aan de top van deze piramide van invloed is het gewend om altijd te krijgen wat hij wil. Je zou kunnen zeggen dat het leven en de mensen om hem heen altijd “ja en amen” hebben gezegd op al zijn grillen en doelen.
Dr. William Ury vertelt ons dat dit soort mensen hun invloed uitoefent door middel van angst. Dus als je je kracht wilt herwinnen, hoef je alleen maar ‘nee’ te zeggen als je daar zin in hebt of als je denkt dat het nodig is. Het is eigenlijk heel voor de hand liggend. Leg de persoon die eraan gewend is geraakt om altijd maar te krijgen wat hij wil aan banden.
Maar er is nog een aspect om over na te denken. Het volstaat niet om alleen maar ‘nee’ te zeggen. Er zal niets veranderen als die ene dappere stem besluit om de stap helemaal alleen te zetten. Grote bewegingen vinden pas plaats wanneer alle ‘nee’s’ samenkomen en hun stemmen in één keer verheffen.
Dit is wat we nu zien met de #metoo-beweging. Veel vrouwen namen op een gegeven moment in hun leven een moedige stap, maar niemand wilde ernaar luisteren, laat staan ze geloven. Nu luistert de wereld wel, en deze vrouwen hebben hun krachten gebundeld om angst opzij te zetten en een licht te werpen op machtsmisbruik dat niet door de beugel kan.
Je kracht zit in je, maak het wakker
Het maakt niet uit of je nu een man of een vrouw bent, hoe oud je bent, of in welke situatie je zit. Je hebt kracht in jezelf en je zult beter af zijn als je het gebruikt. Deze interne impuls zou je het vermogen moeten geven om je plaats in de wereld te vinden: de plaats die jij wilt, en niemand anders.
Deze kracht moet helder en creatief zijn. Het zou als een vlam moeten zijn die jouw weg verlicht op momenten van duisternis. En het moet ook krachtig genoeg zijn om andere mensen te troosten en te begeleiden.
Herwin je kracht: volg deze stappen
Hier zijn enkele dingen om aan te werken als je je kracht wilt herwinnen:
- Verken je identiteit. Definieer je waarden. Word je bewust van wat jou definieert en wat je gewoon niet wilt accepteren.
- Verken je mogelijkheden en potentieel. Ontdek ook wat je beperkingen zijn.
- Denk na over je positie in de samenleving, wat er nu om je heen gebeurt en de rol die je hebt in verschillende gebieden van je dagelijkse leven. Heb je het gevoel dat wat mensen van je verwachten en wat je wilt in overeenstemming zijn?
- Geef een nieuwe vorm aan de delen van je leven die je niet leuk vindt. Leer hoe je jezelf kunt maken tot de persoon die je echt wilt zijn. Doe het onbevreesd, laat vooroordelen los en negeer kritische stemmen.
Tot slot moet je absoluut elke dag tijd en energie besteden aan het werken aan je persoonlijke groei. Werk aan het verbeteren van je zelfrespect, assertiviteit en zelfvertrouwen. Je kracht voedt zich met je zelfverzekerdheid en je besef dat je beter verdient.
Alleen dan zul je weigeren je hoofd steeds weer te buigen. Alleen dan zul je deel uitmaken van deze beweging van respect en gelijkheid. En alleen dan zul je aan een wereld werken die meer respect heeft voor al haar inwoners.
Afbeeldingen met dank aan Hülya Özdemir.