Sportdoelen: voordelen en hoe je ze met succes kunt stellen
Elke sporter zou sportdoelen moeten stellen die helpen om zijn of haar doelen te bereiken. Motivatie in de sport wordt opgebouwd door de perfecte combinatie van doelen op korte, middellange en lange termijn. Elitesporters beheersen deze techniek. Amateurs hebben echter niet de gewoonte om regelmatig sportdoelen te stellen.
Dit is een vergissing, want met dit hulpmiddel kunnen op alle prestatieniveaus goede resultaten worden behaald. Daarom kijken we nu naar de voordelen van het stellen van doelen en geven we richtlijnen over hoe je dit succesvol kunt doen.
Waarom is het belangrijk om sportdoelen te stellen?
Het stellen van doelen is essentieel voor zowel het bereiken van een specifiek sportdoel als voor het meten van prestaties. Op deze manier bereiden sporters zich voor en analyseren ze hun vooruitgang.
Er zijn twee soorten sportdoelen: resultaatgericht en prestatiegericht. De eerste zijn gericht op individuele of collectieve prestaties (in teamverband), zoals winnen; de tweede zijn nuttig om de interesse van sporters te wekken om te werken aan de factoren die tot prestaties leiden, bijvoorbeeld: technieken verbeteren, tijden verkorten, nieuwe bewegingen uitproberen, etc.
In het algemeen moeten de doelen die in een sportdiscipline worden gesteld aan de volgende kenmerken voldoen:
- Specifiek, gericht op wat je wilt bereiken.
- Uitdagend, maar in overeenstemming met de mogelijkheden van elke sporter.
- Redelijk en realistisch, in termen van tijd, logistiek, budget, enz.
Tijdens de uitvoering van deze strategieën worden psychologische aspecten geregeld die een bepaalde invloed hebben op de nagestreefde resultaten (gedrag, motivatie, zelfvertrouwen). Hiervoor is de hulp van professionals in de sportpsychologie, in samenwerking met de coaches, aan te raden.
Voordelen van sportdoelen
Volgens een onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Castilla La Mancha is het stellen van doelen een belangrijk motiverend element dat het sportleerproces beïnvloedt. Aan de andere kant zijn er potentiële voordelen die het vermelden waard zijn:
- Ze vergroten het gevoel van controle. De sporter voelt zich een agent en verantwoordelijk voor zijn of haar resultaten.
- Ze bevorderen het zelfvertrouwen. Weinig dingen zijn meer zelfversterkend dan bereiken wat je van plan bent te doen.
- Ze stellen je in staat om een “ideale ik” te creëren. Ze richten zich op de versie van de sporter die je in de toekomst wilt worden.
- Concentratie verhogen. Doelen in de sport geven aan wat aandacht nodig heeft en wat afleiding is.
- Ze geven informatie over het tempo en de richting van de vooruitgang. Dit is mogelijk zolang ze elke week opnieuw worden geëvalueerd.
Hoe sportdoelen stellen en slagen
Nu we hebben gezien waarom doelen relevant zijn, is het volgende aspect dat we zullen bekijken: wat kunnen we doen om onze sportprestaties te verbeteren? Laten we eens kijken naar de beste technieken.
Verdeel grote doelen in meer haalbare doelen
Een veelgemaakte fout van veel sporters is om hun blik uitsluitend op de lange termijn te richten. Het is riskant om doelen alleen aan het begin van het seizoen te stellen, denkend aan het einde van het seizoen, omdat er onderweg veel onverwachte gebeurtenissen kunnen plaatsvinden.
Een veel betere aanpak is om een groot doel op te splitsen in kleine stappen die elke week bereikt kunnen worden. Als we bijvoorbeeld in zes maanden 100 kg willen kunnen bankdrukken, herformuleer dan: verhoog het gewicht elke week met 2,5 kg.
Dit zorgt voor continue feedback over de snelheid van vooruitgang. Dit aspect gaat verloren naarmate de periode om het doel te bereiken langer wordt.
Denk aan de vier pijlers van sportprestaties
Sportprestaties bestaan uit vier factoren, die allemaal even belangrijk zijn: lichaamsbouw, geest, techniek en strategie. Minder ervaren sporters hebben echter de neiging om zich meer te richten op de fysieke vaardigheden en de andere elementen te verwaarlozen.
Om optimaal te kunnen presteren, moet je aandacht besteden aan alle vier de factoren. Met andere woorden, stel doelen op het gebied van fysieke verbetering, maar ook op het gebied van mentale vaardigheden, trainingstechniek en tactiek met het oog op wedstrijden.
Als je deze globale visie hebt, zal geen detail je ontgaan. In veel gevallen wordt vooruitgang niet waargenomen omdat er te veel wordt gewerkt aan één factor, terwijl de focus in werkelijkheid zou moeten liggen op het meest gebrekkige.
Pas het acroniem S.M.A.R.T. toe
Een sleutel bij het nadenken over sportdoelen ligt in de formulering ervan. Om succesvol te zijn, is niet alles goed, dus moeten we aandacht besteden aan een aantal variabelen.
In de praktijk wordt het acroniem S.M.A.R.T. gebruikt. Het is een eenvoudige geheugensteun waarbij elke letter van het woord (in het Engels vertaald als “smart”) aangeeft aan welke eisen sportdoelstellingen moeten voldoen:
- S: specifiek. Ze moeten zo concreet en nauwkeurig mogelijk worden gedefinieerd. Bijvoorbeeld: afvallen is niet goed geformuleerd, omdat het geen informatie geeft over hoeveel, hoe en wanneer. In plaats daarvan zou het correcter zijn: vijf kilo afvallen in twee maanden door te diëten, elke week een halve kilo.
- M: meetbaar op een objectieve dimensie of schaal (centimeters, kilo’s, subjectieve welzijnsschalen…).
- A: haalbaar binnen onze mogelijkheden.
- R: relevant of pertinent, om een doel met persoonlijke waarde te bereiken.
- T: tijdgebonden. We moeten voor elk doel een tijdslimiet stellen waarbinnen we het willen bereiken.
Gebruik de kracht van motiverende zinnen
Woorden hebben een ongelooflijke kracht om gedrag te mobiliseren. Daarom zijn veel coaches in staat om atleten te motiveren door middel van emotioneel geladen zinnen of toespraken.
Op kleinere schaal is het combineren van inspirerende zinnen met doelen een heel goed idee om ons er naartoe te duwen. Kies een uitspraak die je aandacht trekt, die een positieve emotie overbrengt en herhaal deze wanneer je daar zin in hebt.
Verander de manier waarop je je geest traint en je zult zeker slagen
Mentale training in de sport is net zo belangrijk als fysieke conditie. En het zou een verplichte taak moeten zijn voor alle sporters, mits ze het beste van zichzelf willen geven.
Het werk van sportpsychologen is hierbij essentieel. De interventies van deze professionals vormen een effectief hulpmiddel om de motivatie en zelfeffectiviteit te versterken (Spaanse link). Dat leidt vervolgens tot betere prestaties. Begin bij dit alles, zowel in de sport als in het leven, met het stellen van doelen en streef ernaar deze te bereiken.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Moreno-Fernández, I. M., Gómez-Espejo, V., Olmedilla-Caballero, B., Ramos-Pastrana, L. M., Ortega-Toro, E. y Olmedilla-Zafra, A. (2019). Eficacia de un programa de preparación psicológica en jugadores jóvenes de fútbol. Revista de Psicología Aplicada al Deporte y el Ejercicio Físico, 4, artículo e14. https://doi.org/10.5093/rpadef2019a13
- Sánchez Sánchez, M., y Collado Martínez, J. Á. (2016). Factores determinantes en la enseñanza-aprendizaje del deporte desde la perspectiva emocional. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5755974