Spiral curriculum - wat is het precies?

Het spiral curriculum van Jerome Bruner heeft één specifiek doel: iets onderwijzen op een manier waarop leerlingen het geleidelijk kunnen assimileren. Lees verder om meer te weten te komen over zijn methode.
Spiral curriculum - wat is het precies?
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Het spiral curriculum gaat over het onderwijzen van een methodologie voorgesteld door de Singapore Math methode. Het doel ervan is leerlingen te helpen hun kennis geleidelijk te verdiepen. Hoe kan men dit dan precies bereiken?

De Singapore Math methode is een methodologie ontworpen door het INE van Singapore die bedoeld is voor studenten om wiskunde te leren zonder de noodzaak om iets uit het hoofd te leren. Het richt zich op het waarom en het hoe, met het idee dat antwoorden helpen het begrip van kennis te verbeteren en, bijgevolg, het memoriseerproces te vergemakkelijken.

Deze methode heeft veel te maken met het spiraalvormige leerplan dat werd ontdekt door Jerome Bruner, een psycholoog die belangrijke bijdragen heeft geleverd op het gebied van onderwijzen en leren. Daaronder ook dit methodologische voorstel dat je op het punt staat te ontdekken.

Een zwartwit afbeelding van Jerome Bruner

Spiral curriculum

Het spiral curriculum behandelt het leren op een manier waarbij leerlingen van algemene kennis naar gespecialiseerde kennis kunnen gaan. De manier waarop dit bereikt wordt is door voortdurend te leren, omdat zo wordt voorkomen dat concepten gemakkelijk in de vergetelheid raken.

Om dit te bereiken begint het spiral curriculum met zeer eenvoudige concepten die ingewikkeld zullen worden naarmate de leerlingen vorderingen maken in hun leerproces. Zij kunnen dit doen omdat het leerplan zich aanpast aan de mogelijkheden die de studenten hebben. Zo kan iedereen vooruitgang boeken en de concepten van een onderwerp beter begrijpen.

Wat echter essentieel is voor het functioneren van dit leerplan, is dat de leerlingen steeds terugkeren naar dezelfde algemene thema’s, naar het grote principe. Wat worden ze verondersteld hiermee te bereiken? Nou, wanneer ze terugkeren naar het diepere gedeelte van het onderwerp, zullen ze in staat zijn om verschillende analyses en voorstellingen te maken van wat ze eerder analyseerden.

Met dit leerplan wilde Bruner dat studenten hun nieuwsgierigheid voeden. Om inspiratie te vinden om hun kennis uit te breiden, door met een andere blik terug te keren naar wat ze al weten. Zo konden ze de conclusies die ze eerder hadden getrokken, beredeneren en herzien.

Fouten en doodlopende wegen

Jerome Bruner maakte zich geen zorgen over fouten. Sterker nog, hij beschouwde ze als een goede manier voor studenten om te leren. Daarom zijn zowel fouten als dode punten welkom in het spiral curriculum.

Het maakt niet uit wat er nodig is om een concept te leren. Voor Bruner zijn het belang en de voldoening van het stimuleren van de hypothese van elke student het meest belangrijk.

Inzien dat het maken van fouten niet tot schaamte hoeft te leiden, maar eerder een manier is om de hypothesen te heroriënteren en verder te onderzoeken, is een belangrijke manier van leren die in feite het spiral curriculum bevordert. Het is ongetwijfeld een andere manier om studenten te onderwijzen. Toch levert het zeer positieve resultaten op.

Een studente zit achter haar laptop terwijl een docente met haar meekijkt

Voorbeeld van het spiral curriculum

Nu je meer weet over het spiral curriculum, volgt hier een kort voorbeeld van hoe het leren ermee in zijn werk gaat. Je begint met een zeer eenvoudige doelstelling voor jonge kinderen, zoals het herkennen en classificeren van dieren.

Het eerste punt is het classificeren van de dieren en het analyseren van de overeenkomsten en verschillen in elk van hen. Later zullen de leerlingen zich vertrouwd maken met de leefomgeving van elk dier en hun individuele gedrag. Tenslotte zullen ze hun anatomie en fysiologie bestuderen.

Dit is heel makkelijk. Naarmate de leefgebieden vorderen, komen de reeds geleerde concepten aan de orde, zodat de leerlingen wat ze eerder wisten in verband kunnen brengen met wat ze zojuist hebben geleerd. Zo kunnen ze echt begrijpen wat ze bestuderen. Ook voelen ze zich nieuwsgieriger om er meer over te weten te komen.

Kortom, het spiral curriculum maakt het mogelijk te werken op een manier waarbij een leerling:

Het is een manier die onderzoek en begrip bevordert, en de verleiding opzij zet om concepten uit het hoofd te leren, zonder ze te begrijpen. Dit is echter alleen maar om een examen te halen. Dus, denk je dat het mogelijk zou zijn om dit curriculum in te voeren in het huidige onderwijsmodel?


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bruner, J. (2011). Aprendizaje por descubrimiento. NYE U: Iberia.
  • Bruner, J. S. (2006). In Search of Pedagogy Volume I: The Selected Works of Jerome Bruner, 1957-1978. Routledge.
  • Good, T. L., & Brophy, J. E. (1996). Psicología educativa contemporánea. McGraw-Hill.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.